Termékek Menü

Irsai Olivér kalandozás

Mr. White
2015. 03. 26. 12:00:00

Irsai Olivér kalandozás

 

Oké, nem egy nagy fajta, és amiket inni lehet a piacon, azok sem teszik magasra a lécet. Emiatt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a fiatalok – 35 alatt – körében újra beindult borfogyasztás egyik legnagyobb felelőséről van szó. Friss és ropog, jól esik tisztán és fröccsben, nem kell magasiskola, hogy megfejtsük, ami a pohárban van, sok van belőle. Ezzel meg is oldottuk a kérdést. Elvileg. Gyakorlatilag pedig az úgynevezett könnyed fajták esetében lehet sokszor elgondolkodtató mélységekbe futni – példa egy cserszegire, példa egy budai zöldre, példa egy blauburgerre. Emiatt jó még az ilyen borokat is Kóstolni – így nagy betűvel – és nem csak fogyasztani. :)

Egy nem rövid sor elemeit szedtem darabokra, hogy emészthető legyen a leírás. Szokásos módon az ilyen borokat az egyre inkább komolyodó ’reduktív rajongó’ barátommal kortyoltuk. Tagadhatatlanul hatással van rám olykor a fröccstől átitatott véleménye, hiszen mégiscsak a közízlés keresése a cél. Íme a teljes sor csak felsorolásként – ha időnként hasonlítgatnék: Maczkó Olaszrizling 2013, Benedek Cserszegi 2014, Folly Budai Zöld 2013, Zekk Irsai 2014, Sziegl Irsai 2014

Zekk – Irsai Olivér 2014 /Mátra

Benedek Péter barátunk készíti, de a Zwack Izabella Borkereskedés elviszi a teljes mennyiséget, átlogózva. Nem kereskedelmi tétel nálunk, csak érdekességként kaptuk mi is, egy baráti borozgatásba, gondoltam, belefér. Ha tetszene nektek a bor, akkor ezt ezúttal ott keressétek, nálunk nem elérhető.

Szép, friss arany és sárga keverék szín – ahogy a teljes este boraiban –, és elsőre még a korona is megvan. 2014-es bor létére talán egy kicsit mégis közelebb van a budai zöldhöz, amit előtte ittunk, de ha az ember türelmes, akkor a ablakok is megjönnek. Olyannyira, hogy az üres pohár falán is szépen kirajzolódik és ott marad. Úgy másolata a Peti Cserszegijének, hogy nagyon szépen üti le azokat a hangokat, amit a közízlésre hangolt Irsai Olivérnek kötelező. Nyilván nincs az én véleményemre szorulva, nem is ez a nagy tétel ahol számít, de gratuláció Izabella csapatának a választásért. Remekül egészíti ki egyébként a Cserszegit, nagyon szépen lehet szemléltetni a két fajta sokakban egybemosódott jegyeit. Hasonló stíl, hasonló iskola és minden majdhogynem ugyanolyan jó. Nehéz eldönteni, hogy melyiket szeretjük jobban, de a nap végén talán mindegy is. Ti viszont kóstoljatok sok ilyet, felváltva a nyáron – cserszegi, majd irsai, majd újra cserszegi. Keressétek ki TI, hogy melyik fajtát szeretitek!

Sziegl Pince – Irsai Olivér 2014 /Hajós

Na, ezt nem fogjátok sokáig kóstolgatni. Balázs elengedte magát és lepalackozott 750 körüli üveggel, amit aztán jól el is adott. Kevés még mozog nálunk is, de aztán mennyi marad…, azt nem tudjuk.

A kóstolójegyzetem első mondatát el sem mondom nektek. Egy kvázi felkiáltás volt. Pozitív, csak kicsit keményebb. :) Könnyed, nem tolakodó fajtajelleges illat. Nagyot szippantva a pohárból azonban egy egészen más világ nyílik meg. Ilyenkor lehet is érezni, hogy mit jelent az, amikor már az illatban átüt valamin, hogy komoly tétel. Erre a palackszám is utal, és az, hogy ismerjük Balázs stílusát. Ha nehéz és kicsi területen, valamint kevésbé elismert borvidéken dolgozol, csak így lehet. Ezt az utat járják a mátrai barátaink – Benedek Péter, Ludányi Balázs, Losonci Bálint – és a hajósi srácok is – Oszvald Pincék, Huber Pince. Ebből valószínűleg soha nem lesz tömegtétel, de ezzel együtt megmarad a kérdés, hogy a mennyiségi nyomás mellett tartható lesz-e majd ez a komplexitás és mélység.

Vékony szín, kevéske korona, de a korty mindenért kárpótol. A hajósi fröccsözönre kell, hogy legyen egy ilyen bor is a pincénél, de ennek minden kortya kár fröccsnek. Tényleg. Ilyen beltartalom mellett csak tisztán szabad fogyasztani, a rossz borról leszoktató elvonón. Kóstolótársam kedvence volt és ő el is kezdte az átszokást. Keresd, amíg van!

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés