Termékek Menü

Húsvét borral - 4.rész

Mr. Red
2015. 06. 02. 11:00:00

Húsvét borral - 4.rész

 

A húsvéti szösszenetek utolsó fejezete következik. Ezek a borok tulajdonképpen rendben vannak, de nem tökéletesek, így megerősíteni látszanak azt a véleményt, hogy nem a Cabernet Sauvignon lesz Magyarország nagy dobása vörösben.

Oszvald Pincék – Cabernet Sauvignon 2013 /Hajós

A hajósi pince cserszegije és sillere is sikert aratott legutóbb, szóval nem tiltakoztunk, amikor hozzánk vágták ezt a palackot lekóstolásra. Igazság szerint hordóból már vételeztünk belőle korábban is, de arra azért annyira nem emlékszem.

Az illat hibátlan, gyümölcsös, természetes. A szín középmély, bordós-meggyes, közepes testet sejtet. Fürgén mozog a pohárban, nincs túllihegve, hatalmas extraktot így már nem várok. Kóstolom. Szép test, de várjunk csak! Mi ez a savas, savanykás utóíz? Szájat betöltő meggyes érzet, hosszú lecsengés, nagyon klassz borocska lenne ez, ha nem rontaná le a citrusos utóíz.

Nem mindig van jelen, néhány nap után sokat tompul, de a bor is. Esetleg még félre kellene tenni egy ideig? Talán eldolgozza a palackérlelés... Azt nem mondom, hogy rossz, mert attól messze van, gondolom az ára is barátságos, mégis inkább ráerősít arra a közvélekedésre, hogy a cabernet sauvignon errefelé csak igazán jó években érik be megfelelően.

Kőróka Pincészet – Hírlövő (Balaton-felvidéki Cabernet Sauvignon) 2012 /Balaton – Káli medence

Ez a tétel éppenséggel cáfolhatná ezt, mert 2012 kifejezetten meleg év volt. Mégsem teszi, mert itt is kiérzem a zöldes ízeket. Talán ezért került hosszú időre új hordóba. Merthogy tanninban nincs hiány, nekem kicsit sok is és szárító.

Nem rossz amúgy, ha szereted ezt a műfajt. Paprikás, fajtajelleges illat, erős hordós (csoki, füst) felhanggal. Közepe kicsit üres, ez középkategóriában a francia és az általános villányi stíl is, amikor erősebben dolgozzák meg hordóval a borokat – az első rúgás után nincs elég test fenntartani a dinamikát. A hűvösebb, Káli-medencére jellemző karakter kiérezhető, ez tulajdonképpen még jól is áll neki. A gyümölcsösség is megvan, azaz összességében korrekt. Engem csak a sok tannin zavar kicsit és zöldesség.

A palackon figyelmeztetés: nem árt szellőztetni fogyasztás előtt. Ezt megerősítem, de néhány óra nem elég neki – egy-két nap után esett igazán jól.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés