Termékek Menü

Húsvét borral - 3.rész

Mr. Red
2015. 05. 16. 10:00:00

Húsvét borral - 3.rész

 

Mátrai kiruccanás a könnyed vörösek birodalmába. Ezek jól mennek a sonkához, de mondjuk egy nyúl-, vagy báránysülthöz is, azaz jól jönnek a tojászabáló időszakban akár az ünnepi asztalra is.

Kerekes Szőlőbirtok és Pincészet - Kékfrankos 2013

Élénk piros, világosabb szín. Ránézésre is vékonyabb test. A nagyon naturális, szuper-gyümölcsös illat is ráerősít arra, hogy a könnyedebb vonal kerül bemutatásra ezzel a palackkal. Kóstolva szétárad a szájban a meggyes érzet és a ficánkoló savak. Tannin szinte alig, az alkohol sem játszik túlságosan, ergo a szuper light, gyümölcsbomba jellegre gyúrt rá Tamás.

Ja, igen, Kerekes Tamás. Kell nekünk még egy fiatal titán Mátrából? Meg hát. Sosem titkoltuk, hogy ezt a régiót, pontosabban az itt tevékenykedő kis családi borászatokat nagyra tartjuk. Azzal a filozófiával, amit ez a fiatal, feltörekvő vonal képvisel, maximálisan azonosulni tudunk és – a magunk szerény eszközeivel – támogatni igyekszünk.

Na szóval, illatban, ízvilágban hozza az etalon Ludányi Balázs (Centurio) színvonalat, testben és egyensúlyban viszont még nincs ott. Utóbbi a markáns savak oltárán került feláldozásra. De ez még így is egy remek kezdet, ha innen indulunk, kíváncsi vagyok, hová érkezünk majd!

Babiczki Wine - Hagyóka Pinot Noir 2011

Mátrai Pinot-ban számomra a kiindulási pont Benedek Péter, aki 2011-ben egy mélyebb, kifejezetten buja nedűvel lopta magát a szívembe, majd egy kisebb fordulattal a könnyed, szexi vonal felé vette az irányt, a 2013-as tétele szerintem igazodási pont lehetne Mátra, Eger és Etyek-Buda számára. A lecke tehát feladva!

Ennek a színe közép-mély, könnyed Pinotnak sötét, sűrű és bujának viszont nem elég komor. Illatban is kicsit visszafogottabban hozza a fajtajelleges erdei, piros-bogyós gyümölcsöket. Testben közepes. Miért baj ez? Mert ezt a szőlőt Magyarországon eladni nehéz, főleg, ha a belőle készült bornak nincs igazi karaktere. Szerintem ennél vagy lájtosabbra kell hangolni, vagy mélyebbre, mert mindkét iskolának vannak hívei, de könnyű a két szék között a földön végezni.

Tulajdonképpen semmi baj nincs vele, azon kívül, hogy nem túl izgalmas tétel, és sem ilyen, sem olyan irányba nem teszi le a voksát. Se a hűvös könnyedséggel elegáns stílt nem hozza, se a meleg és buja vonalat, mint Benedek fentebb citált tételei. Valahol a kettő között próbál meg érvényesülni. Pedig fajtajelleges, illatban is ok, de valahogy nem elég „egyéniség”.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés