Termékek Menü

Húsvét borral - 2.rész

Mr. Red
2015. 05. 12. 10:00:00

Húsvét borral - 2. rész

 

Erőltetem a keveset gyorsan hozzáállást, mert a modern kor sebességének ez felel meg leginkább. Na és a jegyzeteim is enyhén hiányosak itt-ott. Hiába, az ünnepi kavalkád betette a kaput. De hát mit várhatnánk egy olyan időszaktól, amikor még a nyúl is tojást tojik? Csoda, ha meg vagyok kavarodva?

Centurio Szőlőbirtok (Ludányi Balázs) – Szürkebarát 2014 /Mátra

2014 ritka szar év volt, ez a tétel pedig jó példa arra, mit lehet kihozni belőle lelkiismeretes, kompromisszummentes hozzáállással. Balázs megtett mindent, hogy mentse a menthetőt, 1kg-os tőketerhelés, színlé, héjon áztatás...

Színben már szinte rozéba hajló nedű fogad minket, az aranysárga és a rózsaszín között valahol félúton, ez nyilván az érett szőlő rövid héjon áztatásának köszönhető (teljes érettségben a szürkebarát szőleje rózsaszínű, enyhén pirosas). Az illat kellemes, tiszta, de csak részben a fajtára jellemző, némileg visszafogott. Közepes test, kellemes korty-érzet, lekerekített, krémes textúra.

Olyan jól sikerült az év túlzó savait eldolgozni, hogy szinte már hiányzik is egy kicsit több karc, ficánkolás. A kármentés jól sikerült, szerintem sokak kedvence lesz, főleg mert nem a tipikus, friss, ropogós vonal szürkéből, hanem egy tartalmasabb, érdekesebb, krémesebb anyag. Most erre mit mondjak? Nyilván nem fogod ezerötért megkapni a nemzeti élelmiszerláncban, de nem is egy mindennapos cucc. '14-ből nemigen lesz testes, szép fehér, úgyhogy el fog ez fogyni szépen, e miatt cseppet sem aggódom.

Szentesi Pince - Zengő (félszáraz) 2012 /Etyek

Nemigen találjuk a félédes/félszáraz borok helyét a minőségi kategóriában, pedig lenne neki. A borászok félnek tőle, mint ördög a tömjénfüsttől, nem akarják, hogy az alsó-polccal asszociálják őket, a prémium kategóriát meg éppenséggel teljesen elfoglalta Tokaj.

Holott néha kimondottan jól esik egy kis szirup az életben (minden tekintetben), arról nem is beszélve, hogy rengeteg ételhez könnyebb párosítani egy ilyen tételt, mint a csontszáraz nedűket. '12 meleg év volt, így születhetett a Szentesi műhelyben – aki speciel a szabályt erősítő kivétel, mert nem ódzkodik ettől a kategóriától - egy alkoholilag teljes értékű fehérbor, komolyabb maradékcukorral.

Ha nem hiszel nekem, kóstold meg: érett szín, magabiztos test, ugyanakkor a szép savakat is sikerült megőrizni. Az édes íz érkezik először, utána viszont jön a többi, klasszikus száraz jegy: melegítő alkohol, gyümölcsök, pici ásványosság, finom olajosság, karakteres savgerinc. Ez bizony hibátlan motyó, piszkosul itatja magát. Kaja nélkül is.

Dénes Hegybirtok - Sághegyi Olaszrizling 2008 /Somló

Nem mai gyerek, ez illatban sajnos érződik is. Dohos pinceszag (nem dugós, csak hasonló). Napokkal később sem szellőzik ki teljesen. Pedig maga a bor nagyon is rendben van, testileg és aromák tekintetében egy komoly olaszt felvázoló stílusgyakorlat. Mégis haladóknak ajánlott csak, akik értékelik az igyekezetet és cserébe elviselik, tolerálják az erőteljes, de nem kifejezetten kellemes illatot.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés