Termékek Menü

Húsvét borral - 1.rész

Mr. Red
2015. 05. 08. 11:00:00

Húsvét borral - 1.rész

Sok jegyzet gyűlt össze az utóbbi időben, mert nem volt időm rögtön a kóstolások után megírni az értékeléseket. Ehhez még a húsvéti dömping is rátett egy lapáttal úgyhogy most rövidebb szösszenetek formájában adom közzé a tapasztalataimat. Az első részben korrekt nyári alapborokat ajánlok. (Én meg jól bekavarok! :) Mr. White)

Kislaki Bormanufaktúra - „Fehér” gyöngyözőbor 2013 /Balaton

Egy habzóbortól általában azt várjuk, hogy élénk savakkal és szép kerek bubikkal frissítsen fel minket, nagy testet, komoly aromákat és komplexitást nemigen. Ezeket az elvárásokat Légli Géza nedűje természetesen teljesíti, más kérdés, hogy – tőle szokatlanul – talán kissé túlárazva.

Szép sárga szín, a szokásosnál talán picivel érettebb, testesebb alapborra utalva, gondolom az árazás is ennek szól. Az illat is kellemes ezúttal, pedig ez is csavarzáras (na ugye, mégiscsak lehet?). Szerintem sok a bubi, és hiába sugallta ránézésre az ellenkezőjét, kicsit vékony a test mindehhez képest. Markáns savak. A kötelezőt nyilván hozza, klassz hűsítő ital lehet lesz nyáron. Ár-érték arányban azért nem az igazi, ugyanennyiért a Dénes Raffinée veri. Pedig a chardonnay-királyleányka összetétel jót sejtetett, ha kicsit vaskosabbra húzták volna a testet, mehetne a picit bátrabb árazás.

Cseri Pince - Pannonhalmi fűszeres tramini 2013 /Pannonhalma

Ugyanez a bajom ezzel a traminivel is: minden adottsága megvan ahhoz, hogy kiemelkedjen a reduktív, nyári fehérek tömegéből, ha testben kicsit vastagabb lenne. Ugyanis nagyon korrekt, jól iható tétel, savak, gyümölcsösség rendben, még némi mineralitás is bejátszik, csak számomra kicsit vékony a textúra.

Amúgy illatban némileg zárkózott, és ízben is visszafogottan jeleníti meg a fajta jellegzetességeit, ami alapvetően nem lenne baj, mert a tramini parfümösségét nem mindenki szereti. Így is tudom azért ajánlani, fröccsben kifejezetten jól esett, azaz nyári alapbornak tökéletes, ennél többet viszont nem szabad várni tőle (a fajtában azért van egy kicsit több izgalom, amit így nem teljesen sikerült kiaknázni).

Mr. White: Nálam első alkalommal is működött, akkor pont azért, amit itt Mr. Red hiányol belőle. Nem annak készült ez a bor, hogy az okosságot keresse benne az ember. Nálunk az illat jól működött, a lányok kifejezetten szerették. A korty nem adott többet, mint a fenti írás mondja, de szerintem nem is várjuk. Tramini, nem hiszem, hogy iskolai mélységek kellenek bele, különösen akkor nem, ha egy egyszerű, tartályos, nyári ’fűszeres’ cucc volt a cél. Ehhez jön hozzá extraként, hogy az ára a megfelelő kategórián belül mozog. Arról nem is beszélek, hogy a lányoknak is kell valamit inni, miközben mi a komoly dolgokat kortyolgatjuk. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés