Termékek Menü

Huber Pince

Huber Pince - Huber János
Hajósi pincefalu /Hajósi borvidék - Vintegro Pinceszövetség

Fiatal pincéről beszélünk, mint jellemzően a hajósi pincefaluban szinte mindegyik újrainduló borászat esetében, amikor azt nézzük, hogy mikortól is foglalkoznak a fiúk hivatalosan borok készítésével és vendégek fogadásával. A Huber Pince ugyan 1977-re datálja indulását, de a jelenlegi mentalitás és új irány 2008-tól számolható. Nekik sem ez volt az elsődleges hivatásuk, de aztán a nagyapák öröksége – a kultúra, a természet szeretete és a borok iránti rajongás, csak másodsorban maga a birtok – előtört belőlük, és szép lassan más vízen kezdtek evezni. Megvolt egy kevéske terület, amihez aztán próbáltak továbbiakat szerezni, és ahogy egyre több lett a bor, úgy költöztek ők is 2011-ben a hajósi pincefaluban oda, ahol most is megtalálhatók.

A falu mivolta és autentikus képe adta magát, ehhez társult a vendéglátás iránti rajongás, a bográcsozás, a sütögetés és a borok kóstolgatása. A kezdeti egymáshoz átjárás és egymás borainak ízlelgetése helyett szélesre tárták az ajtókat tehát, és azóta valami megmozdult Hajóson. Nemcsak az ősök utját járják, de a sajátjukat is törik, és bizonyítják maguknak (és a nagyközönségnek), hogy Hajós nem csak a Kunság alsó része, hanem egy remek borvidék. Nem önmaguknak készítik már a borokat, hanem megmérettetik azokat és díjakat nyernek velük, hogy aztán széles rétegnek mutathassák meg őket. Fesztiválokat szerveznek, és évről-évre szebbek és tartalmasabbak lesznek a borok is. 

2012 megmutatta számukra, hogy jó az út, amin járnak, a borok is nagyon szépre sikerültek, innen pedig nincs visszaút. A főállás ugyan megmaradt, de a borászat is erős fejlődésnek indult. Kóstolóhelyiség, külön pinceágban történő pincemunka, egyszerűbb gépi fejlesztések, hordók, tartályok…, szóval minden földi jó. János a vörösborok között érzi igazán jól magát, ezeken a palackokon érződik igazán a keze nyoma. Azonban a tőle származó friss, reduktív borok is jó választásnak bizonyulhatnak, különösen a fesztiváljaik alkalmával. A rosé/siller párosa pedig minden évben alaptétel lehetne minden konyhában.

Nem hiába, a nagyapák figyelik őket, így nem hibázhatnak!

Cikkek (archívum):

Mínusz Négy 2012  
Eleven 2013

Kékfrankos 2013

Rendezés:
Raktáron
3.987 Ft/liter
Pincészet: Huber Pince
2.990 Ft

Mind a fajtával, mind a borvidékkel kapcsolatos sztereotípiákat husánggal csapdossa szét-fele. A korty meglepően finom, gyümölcsös. Majd érkezik a test is, finom krémességgel, lágy, de finom, karakteres savakkal. A lecsengésben a tanninok karcossága is beköszön. Finom és egyensúlyos bor. Ha ez nem elég, olvass bele a blogba is...