Termékek Menü
Ön itt jár: > >

Hitvallás

Mr. Red - Mr. White
2014. 11. 22. 16:44:19
Hitvallás

Most, hogy élesedett a rendszer és elindult az értékesítés, talán érdemes újra néhány szót váltani arról, miért is csináljuk mi ezt, és hogy miben hiszünk. Alakulunk, változunk, ahogy a szőlő is átalakul a prés alatt, de az alapértékek mégsem változhatnak - ezért alapértékek. Ha mégis, akkor az már egy más történet lesz...

Ahogy azt már jeleztük volt, nem ebből élünk, úgyhogy inkább hobbi ez, mintsem szakma, vagy a napi betevő megteremtésének forrása. Ezért megtehetjük, és pontosan ezt is tesszük, hogy csak olyan tételeket ajánlunk és árulunk, amit ezen az áron mi is jó vételnek tartunk és magunk is fogyasztunk. Rengeteg jó bor van Magyarországon, hála az égnek, nem ismerjük az összeset mi sem, de azért ahhoz elég nagy a merítésünk, hogy adott árfekvésben, adott fajtából a legjobbak közül hozzunk el nektek néhányat. Mi is vesszük a borokat, és ha az nem jó, nekünk is fáj, pont úgy, ahogy nektek. De ha már mi pórul jártunk, nektek legalább nem kell. 

Egy hi-fi rajongó barátom mondta nekem, amikor szóvá tettem, hogy arra nekem nincs több millióm, hogy hangfalakban és kábelekben álljon, mint neki: „Ez nem pénzkérdés! Nem az a lényeg, hogy mennyit költesz rá. Hanem az, hogy bármennyit is szánsz rá, abból a lehető legjobbat hozd ki. Ne elégedj meg a gyenge hangminőséggel, amikor kicsi odafigyeléssel, ugyanabból az összegből elérhetsz sokkal jobbat is!”. Ezt valljuk mi is és ehhez szeretnénk segítséget, támpontokat nyújtani barátainknak, ismerőseinknek és azoknak az ismeretleneknek is, akik bizalmat szavaznak nekünk.

(Arról nem is beszélve, hogy hangcuccnál sem mindegy, filmet nézel többet vagy zenét hallgatsz rajta. Ha zenét, milyent? Ugyanígy a bornál is fontos, hogy esküvői ajándéknak, vagy kerti sütögetéshez szánod, hétköznapokon iszod fröccsben, vagy a hétvégi, ünnepi ebéd kiegészítője és a többi. Lásd 5. pont.) 

Pontokba foglalva kábé ugyanez: 

1. A legfontosabb a hitelesség. A borokat mi teszteljük, az általunk preferált borászok munkáját figyelemmel kísérjük, és csak olyan tételeket teszünk fel a shopra, amikből magunknak is vásárolunk. Előfordult nem egyszer, hogy 6-7 lekóstolt palackból csak egyet tartottunk ár-érték arányban méltónak arra, hogy széles körben ajánljuk, pedig ismert, előszelektált pincék, borászatok nedűiről volt szó. Mindent kíváncsian megnézünk, okulunk belőle, de tovább csak olyant adunk, amivel kapcsolatban nincsenek kétségeink.

2. Keressük a különlegességeket, az új, feltörekvő játékosokat, akikről 5-10 év múlva már nem csak mi fogunk áradozni. Nem csak azért, mert nekünk felesleges is lenne azokkal foglalkozni, akikkel úton-útfélen találkozol amúgy is, de azért is, mert az ő munkájuk minőségben már ott van, árban viszont – relatív ismeretlenségük okán – ez még nem feltétlenül tükröződik. (Arról nem is szólva, hogy így lehet a legtöbbet tanulni és a borász munkájával együtt fejlődhetünk mi is.)

3. Ugyanakkor igyekszünk átfogó képet adni az országban fellelhető sokszínűségről és lefedni a jelentős borvidékeket az ott legjobban teljesítő fajtákkal.  

4. Lényeges, hogy nem szúrjuk ki a szemeteket néhány soros, sztenderd, valós információt nem adó leírásokkal. A rövid ismertető mellett nálunk minden borhoz találsz blog bejegyzést is, ahol részletesebben – és szándékunk szerint – közérthetően, képletesen próbáljuk meg szemléltetni az adott tétellel kapcsolatos gondolatainkat, érzéseinket. Ezekből szerintem sokkal könnyebb ráérezni, és végső soron, eldönteni, hogy az adott nedű illik-e hozzád, passzol-e az ízlésvilágodhoz, szívesen kóstolnád, vagy mutatnád meg barátaidnak egy megfelelő alkalommal. Nem utolsó sorban, ezekből az írásokból felcsipegethető némi szakmai tudás is a zavarba ejtően komplex hazai szőlészetről-borászatról, hiszen nem titkolt „másodlagos” cél az ismeretterjesztés és a látókör kiszélesítése – azoknál persze, akik nyitottak erre. 

5. Végül, de nem utolsó sorban, próbáljuk elkerülni a hazai bor blogger társadalomra jellemző elitizmust. (Tisztelet a kivételnek!) Először is, alapvetően megmaradunk Magyarhonban, nem szándékunk kimondhatatlan nevű francia, spanyol és olasz brandekkel bombázni az olvasót, kapargatni a felszínt OTT, mikor még az ITT kiismerése, átlátása is embert próbáló feladat. Másrészt, nem becsülünk le fajtákat és ízléseket: el kell fogadni, hogy sokan kezdik a borral való ismerkedést egy Cserszegivel, vagy valamilyen rozéval, ezért a fenti filozófia nevében nekik is a lehető legjobbat kell ajánlani ezekből. Mindennek megvan a maga helye és ideje, fröccsnek például teljesen felesleges egy nemes (és drága) furmintot, vagy rajnait elővenni. Ezért igyekszünk lefedni a lehetséges igények (és anyagi lehetőségek) viszonylag széles palettáját. 

Nagyjából ennyi. Ha úgy érzitek, kisiklunk a fenti öt paradigma által behatárolt területről, kérem, szóljatok azonnal, mert ezeket mi tényleg komolyan gondoljuk!

Tartalomhoz tartozó címkék: Gondolatok