Termékek Menü

Nemzetközi stílusú vörösek Villányból – Heumann Borosso és Syrah 2012

Mr. Red
2016. 09. 17. 08:50:27

Erről a két borról röviden azt tudom mondani, hogy nemzetközi stílusban készült komoly vörösek, melyek eleganciában és kifinomultságban a magyar mezőny fölött helyezkednek el minimum két szinttel. A hasonló minőségű külföldi portékáknál pedig ugyanennyivel alacsonyabban árban. Jól hangzik, ugye?

Heumann Pincészet – Borosso 2012 (Villány/Siklós)

Nemrég írtam a Lagonáról, ami a borászat piszok jó ár-érték arányú belépő küvéje. Az összetétel itt is ugyanaz, de itt a barique hordó is bejátszik. Külföldi sommelier kérésére rakták össze így, megy is ki Svájcba szépen szinte mind. Színben, aromatikában hasonló, csak nyilván kevesebb gyümölccsel (de azért van!) és több hordós-tanninos felhanggal. Rettenetesen nagy különbség tehát nincsen, ez mégis egy más ízlésvilág. Nagyon elegáns, kiegyensúlyozott ez is, sőt éppenséggel ezek a fő erényei. Nincs agyon hordózva, de azért határozottan más, feszesebb, férfiasabb karakter. Kinek a pap, kinek a papné, jó mindkettő. Fűszeresebb, erőteljesebb ételekhez ez a plusz kraft kell is talán.

Illat: érdekes, zártabb, mint a Lagona. Szín: hasonló, csak kicsit tisztábbnak, tükrösebbnek tűnik. Kortyban – ahogy mondottam volt - valamivel kevesebb a gyümi; de több a lesimultság, kerekség (és bármennyire is ellentmondásnak tűnik, a határozottság). Szép egyensúly ez is, csak egy másik konstellációban. Az alkohol papíron még kevesebb is (14%), nekem mégis többnek tűnik, főleg a lecsengésben.

Szép bor, elegáns bor. Ugyanaz a szép kisasszony, csak más köntösben. A Lagona esetén smink nélkül, csábítóan, virágos kis-ruhában, természetesen, nyár eleji mezei idillben, kiskosárral, piknikezve. Itt kisminkelve, nagyestélyiben, dögösen. Mindkettőben gyönyörű, egyikben ezért, a másikban meg azért.

Heumann Pincészet – Syrah 2012 (Villány/Sikós)

Itt az illat már jóval fülledtebb, mondhatni kellemesen büdös, lábszagú. Mély, sötét mag, bordó éllel, megint nem annyira tükrös, de tiszta. Kortyban várom a földes, szarvasgombás ízt, nem teljesen azt kapom, inkább gyümölcsös ez is, de komoly beltartalommal és eleganciával.

Nagyon kis szellőzéssel eltűnik a zokni-szag, kitisztul az illat. Feltűnnek a syrah jegyek illatban és ízben is, némi karc és él, de megmarad az üde, gyümölcsös jelleg. Két nap múlva még jobb formát mutat, jól esik inni, pedig érzed - szájat betöltő puha tanninok, igen hosszú lecsengés, telt, testes korty -, hogy nem egy könnyed borról van szó. A meggyes-cseresznyés felhangok és az élénk savak azonban szépen itatják, az alkohol (14%) besimul, a tanninok, bár határozottak, de integráltak.

Gyümölcsbomba, tartalommal.

Összességében a Heumann pincéről ezt tudom idevésni: hordóhasználatból jeles, egyensúlyból és eleganciából szintén. Már csak egy kérdés marad, az ár. Én azt mondom, a minőséghez képest az is rendben van. Egyrészt van egy killer belépő boruk, ami brutálisan jó vétel, de a drágább tételek sem érik el a villányi csúcsborászatok ismertebb, ámde szerintem semmivel sem jobb (és akkor még finoman fejeztem ki magam) csúcsborainak az árát. Sőt, kábé megfelezheted azokat.

Siklós, adottságainak köszönhetően kicsit savasabb, gerincesebb, élénkebb, élettel teli borokat ad. Ez, a minőségre törekvéssel ötvözve, nagyon jó kombinációnak tűnik!

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés