Termékek Menü

Profi közép borászat, minőségi tételekkel, jó áron – aktualitások a Hetényi Pincétől

Mr. Red
2016. 04. 08. 20:00:00

Profi közép borászat, minőségi tételekkel, jó áron – aktualitások a Hetényi Pincétől

Mi továbbra is szeretjük Hetényi János ( Hetényi Pincészet ) borait, még ha nem is könnyű eladni őket. Miért? Olvasd el a cikket és akkor megtudod.

Hetényi Pincészet – Kadarka 2013 /Szekszárdi borvidék

„Kicsit savanyú, kicsit sárga… de a mienk” – ez a klasszikus jutott eszembe a Tanúból, mikor rákóstoltam. Mert ugyan kifejtettem legutóbb, hogy a magyar Pinot titulusra sokkal inkább érdemes lenne a Csókaszőlő, de azért a Kadarkát is gyakran tesszük ebbe a kategóriába, stílusa alapján. Hát akkor, kérem: ilyen a magyar Pinot – kicsit savanyú, kicsit sárga, de a miénk!

Lássuk, miért is! Színben tiszta pinot noir (azaz halványabb, sápatag), siller is lehetne akár. Enyhén fűszeres illat, nem nagy test, de ez így rendben: kapjuk a klasszik kadarkát.

Ízben is az, belekötni nem tudok, enyhén paprikás-fűszeres, gyümölcs, markáns, lendületes savakkal, amiért olyan jó inni ezt tavasszal és nyáron is. Szóval kicsit savanyú, kicsit keserű, azaz vérbeli kadarka. Még egy kis húsosság is van benne, a látszat ellenére. Remek a maga nemében, nem súlytalan, de nem is akar többnek látszani, mint ami.

Szóval ilyen bor ez. Fajtajelleges, funkciózus (jól iható), de egy biztos: van egy sajátos jellege, stílusa a szőlőnek. Vagy szereted (akkor általában nagyon), vagy nem is érted, mi ez a felhajtás körülötte. Én szeretem, de tudom a helyén kezelni.

Hetényi Pincészet – Kékfrankos 2012 /Szekszárdi borvidék

Hetényi urat akár Kékfrankos specialistának is nevezhetnénk, ezt készíti a legnagyobb palackszámban, ültetvényeinek zömét ez a fajta teszi ki. Ha azt mondom, nagyon érti ezt a szőlőt, szerintem nem lövök túlságosan mellé. Ebbéli vélekedésemben megerősített az is, hogy előtte kóstoltam egy Syrah-t is a pincétől, amitől viszont nem estem hasra. Ott nem éreztem azt, hogy a fajtának leginkább megfelelő technológiát alkalmazta a borász, inkább volt az a bor Hetényi, mint Syrah.

Ezt a fajtát viszont piszkosul ismeri, így nem tudott hibázni most sem. Kicsit sajnálom, hogy szűrt (a korábbi évjáratok nem voltak azok), de ez is csak ráerősít az eltarthatóságra, érlelhetőségre. (Mr. White: Nem mellesleg érdemes megnézni a korábbiakat, amíg tudtok venni, mert igencsak mutatják hová is tud fejlődni. 2009 Barrique és 2011 , ha érdekel. :))

Szerintem 2-3 év múlva lesz a csúcson, de most érdemes betárazni belőle, mert addigra már elfogy majd! (Ja, és a Kadarkával együtt már az új szekszárdi palackban érkeznek, ami kifejezetten jót tesz nekik! Végre egy kis kilépés a palackok terén korábban megismert puritán Hetényi világból.)

Hetényi Pincészet – Cabernet Sauvignon 2012 /Szekszárdi borvidék

Eddig is utaltam már rá, hogy Hetényi Jánosnak van egy jól felismerhető stílusa. Úgy érzem, remekül egyensúlyoz az édesség-savanyúság vonalon, a test-könnyedség és a tannin-gyümölcs tengelyen is. Valahogy sikerült úgy megválasztania a technológiát (tőketerhelés, szüreti időpont, hordós érlelés stb.), hogy a legtöbb bora a mérhetetlen profizmust sugallja. Ráadásul, a jól átgondolt üzleti modellben az ár-érték arány az egyik fő szempont. Azoknál a fajtáknál, amit jól ismer, csúcsra van járatva a mesterség, optimalizálni tudta a hozam-minőség arányt. Ezért fordul elő gyakran, hogy vak-teszteken a borai csúnyán leverik a nálánál jóval drágább tételeket.

Itt is úgy jelenik meg a krémesség, komolyság, hogy a fajtajelleget is sikerült megőrizni. Erős tanninbomba ez is (hiába, 2012 nagyon meleg év volt), de ha valaki szereti ezt a stílust, akkor klasszis – inkognitóban a versenyeken ez is jól fog szerepelni, szerintem. Sok nagyobb nevet fog a sarokba küldeni. Az más kérdés, hogy éppen a marketing az, amire nálunk már kevés energia marad: nem szép a címke, nincs játék a palack-formával, nincs reklám és közösségi nyomulás. Csak jó bor van, jó áron.

És végül is ez a legfontosabb, nem? (Mr. White: Időközben ez az évjárat elfogyott, de hamarosan nézzük a 2013-at. A bor már megvan és kivételesen a kép is.)

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés