Termékek Menü

Egy bor Neked, egy bor Neki – for Him & for Her

Mr. Red
2016. 09. 30. 21:35:38

Milyen bort szeret a Nő, és milyet a Férfi? Tölthető ugyanaz? Könnyű, illatos fehér, egy laza rosé, vagy egy éppen mélyen szántó vörös a befutó?

Nyilván sok-sok mindentől függ, személyiség, ízlés, alkalom, étel, hangulat, napszak, évszak…., és még hosszasan sorolhatnám. Bizton állíthatom azonban, hogy vannak kifejezetten férfiaknak szóló nedűk és kifejezetten hölgyeknek készült tételek. Mutatnék is most mindegyikre egy-egy példát!

Egyet a Szekszárdi borvidékről, és egyet a Balaton-felvidékről a magyar Provence-nak is nevezett Káli-medencéből…. Máris tippelhettek, vajon melyik-melyik…? :) Kitaláltátok?

Hetényi Pincészet – Hetényi Merlot 2013 / Szekszárdi borvidék

Hát igen…, ez lesz a férfias vonal. Ketten kóstoltuk, Én és Ő. Neki bejött nagyon, nekem kevésbé. Nem csodálkoztam. Bizonyos alkalmakhoz, bizonyos pillanatokban nagyon szeretem a vöröset, különösen, ha mély, buja és mindent átjáró ízében, illatában, hatásában, vagy, ha komplex és egy csodás ételkölteményt méltón kiegészít és tökélyre formál.

Ez a 100% merlot nagyon jó, de úgy érzem férfiaknak való. Inkább amolyan igazi férfias tétel. Pohárba töltve nem túl mély rubin szín fogad, kevésbé intenzív, enyhén fűszeres, gyümölcsös illattal, mely kifejezetten vonzó azáltal, hogy nem tolakodó. Tökéletes savgerinc, lágy tannin, enyhén fűtő alkohol. Ízjegyek tekintetében aszalt szilvás, érett meggyes, fekete ribizlis, enyhén lekváros, fekete csokis, minden szépen visszaköszön benne, mi egy merlot-tól várható.

Számomra amolyan ’igazi kvaterkázós’ bor férfias beszélgetésekhez. Egy kellemes, barátokkal töltött este nagyszerű kísérője. És ezt nem csak én gondolom így, tőlem függetlenül Ő is...! :)
Hosszas érlelésre nem tartogatnám, a nyár bármelyik napján, vagy nyaralás alatt - akár napközben - enyhe lazítónak nyitnám, bontanám és kínálnám!

Kőróka Pincészet – Feleségem Bora Szürkebarát 2014 / Balaton-felvidéki borvidék

És akkor lássuk, milyen az érem másik oldala. A nőies.

Le sem tagadhatnám, hogy befolyásolt a bor fantáziadús neve, de higgyétek el, ha kinyitjátok a palackot és megkóstoljátok a tartalmát, egyet fogtok érteni velem. Már a kitöltött bor aranyló színe is megkapó, és aki otthon van a magyarországi évjáratokban, azonnal felidézheti a 2014-es év napsütésben gazdag nyarát (meg az esős-sáros szeptemberét is). De itt a nyár ragyogó napsugarai köszönnek vissza a pohárból.

Egy szippantás, és ott a rengeteg gyümölcs.

Egy korty, és ott is. Gyümölcs, minden mennyiségben, alma, őszibarack, enyhe mandula, és a vidékre jellemző oly kellemes mineralitás. Na és persze a maradék cukor. A nők által olyannyira szeretett édesség. De ez abszolút nem zavaró, kellemes édesség, félédesség.

És tökéletes egyensúly. Visszafogott alkohol, szép kerek test, közepes intenzitás és kellemes ’nyomot’ hagyó lecsengés. Egy élmény. Nőknek biztos. Hogy egy férfi szívesen inná-e? Nem tudom… Ha mondjuk egy klassz gyümölcssaláta, vagy egy enyhén édeskés étel mellé kínálnánk, biztosan.

De ez talán mindegy is. Barátnős estére, nőcis csevely mellé nagyszerű választás.
Mindemellett, ha valaki igazán férfi, és a kedves a felesége kedvében akar járni, vagy, ha éppen a csábítás erejére van szüksége, mindenképpen tart pár üveggel az almáriumban :D

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés