Termékek Menü

Háromból kettő – izgalmas vörösborok estéje

Mr. White
2015. 12. 18. 13:47:25

Háromból kettő – izgalmas vörösborok estéje

Szokásunkkal ellentétben nem egy több tételes kóstolót tartottunk, hanem szűk körben, kevés borral. Igazán csak egy nyugodt estére vágytunk, egy kis beszélgetésre, kellemes vörösborok mellé. Három bort választottunk, abból kettőt régóta szerettünk volna már lekóstolni, ehhez pedig jól illett egy frissen kapott, frissen palackozott bor.

Oszvald Pincék – Kékfrankos-Merlot Cuvée 2013 /Hajósi borvidék

Hajós-Bajai cuppogós, véletlen küvé, illetve ehhez hasonló rosszindulatú gondolatok jutottak eszembe, amikor kóstoltuk. Félre ne értsetek, nem a bor miatt. A pincében dolgozó srácok annyira lazák, hogy megengedhetem magamnak az ilyet. Nem egy tipikus párosítás és olyan komolyan gyümölcsösre sikerült, hogy tannin helyett, csak a finom aromákat nyalogatjuk a nyelvünkkel.

Merlot illat, merlot huncutkodás a kortyban, miközben a kékfrankos karaktere és teste támogatja. A számunkra annyira kedves kékfrankos tud karcos és kemény lenni, ezért kifejezetten adja magát, hogy egy kedves, könnyedebb fajta fogja keretbe. Ha belegondolunk, már nem is annyira véletlen a megoldás. Határozottan jót tesz, és nem csak a bornak, de a kóstolónak is. Nem ivóbor, nem az a fajta, amit olykor kicsit lebecsülve méregetünk. De nem is egy „sommelier” választása, noha a kóstolás óta több borbárban is rábukkantam. Na, ez pont olyan. Jóleső, karakteres és határozott, amely a rendes borkészletünk stabil alapja lehet. Elmondani nehéz, kóstolás után azonban már semmit nem kell beszélni róla, érteni fogod. A két fajta legjobb és legkedvesebb tulajdonságai vannak benne. Ha nem tudnám, hogy a Oszvald pincék miként dolgozik, azt mondanám, hogy kivegyészkedték. Látogass el hozzájuk és biztos lehetsz benne, hogy nem így van.

Bussay Pince – Csóka 2012 /Zalai borvidék (nálunk Balatoni borvidék)

A fajta iránti rajongásom kialakulásának egyértelmű okozója. A 2011-es évjárat utolsó palackjai még várnak a kedvelőikre - éppen ma viszik el a végét. Ahogy a bevezetőben is említettem, régóta vár a kóstolásra, így sajnos a 2012-es évjáratnak már híre sincs. :) Ezzel együtt, mi még lekóstoljuk, élvezzük és biztos, ami biztos meg is írjuk.

Masszív karakter, érzésre sokkal intenzívebb, mint a 2011-es volt. Agresszív, komolyabb és ütősebb. Talán a 2011-es pihenhetett többet palackban mire kóstoltuk, esetleg lehetne az évjáratra fogni is. Ahogy mi tapasztaltuk, ez időben a 12-es borok még közel sem mutatnak ekkora testet és még tartják a gyümölcsösebb jegyeket. Ezzel együtt azonban azt gondolom, hogy a bor remek. A következő kortyok már igazi élménnyé teszik, és mondhatnánk igazi fajtaiskolának is (ha lenne belőle annyi :)). Korrekt, de intenzív savak. Trükkös, rejtőzködő tannin, ami elsőre nem mutatja magát, de ahogy melegszik a bor, úgy lép előtérbe. Egyúttal előrevetíti, hogy mire számíthatnak azok, akik tudják még érlelni egy ideig. Határozott és hosszú a korty, nem is említve az utóérzetet. Hosszú percekig megmarad a szájban az íz, az említett „rejtőzködő” tannin. Nagyon jól megalapozott az utolsó borunknak.

Iványi Zsófia Pincészete – Merlot 2009 /Villányi borvidék

Egy jó hangulatú beszélgetés áldozatává vált. Sem a téma, sem pedig a bor jegyei nem hagytak komoly sebet. Nem a jelentéktelensége okán, sokkal inkább a simulékonyság miatt. Zsófi stílusára jellemző kifinomult lazaság lehet az ok, de akkor nem készült jegyezet.

A hiányt utólag azért bepótoltuk, egy más alkalommal. Íme Mr. Red kiegészítése: "igazi Iványi tétel, késői szürettel (október közepe – ennél a fajtánál ez már annak számít), krémességgel, elsim ulttanninokkal, magas alkohollal. Nem feltétlenül mondanám meg egy vakkóstolón, hogy merlot, sokkal inkább azt, hogy Iványi Zsófi.

Extrém alacsony terhelés (még a szokásos 80 dkg/tőkénél is kevesebb), mert Zsófi szerint a merlot csak így ad komoly, testes bort (technológia nélkül). Már illatban mély és komplex, érdekes, elég sok fűszerpaprikát is érzek a földesség és a gyümölcsök mellett. Lendületes savak tartják irányban a nehéz felépítményt, talán picit több is a kelleténél. Összességében itt nem a fajta kedves, behízelgő jellegére gyúrt rá a készítője, hanem egy komoly villányi vörös készült, történetesen merlot-ból."

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés