Termékek Menü

Mit tudnak a hagyományos fajtáink? – Egy olasz, egy kadarka

Mr. Red
2015. 10. 04. 09:00:00

Mit tudnak a hagyományos fajtáink? – Egy olasz, egy kadarka

Tradicionális magyar szőlőkről lesz szó ebben a cikkben, lehet, a konkrét borokon túlmutatóan. Ha érdekel, mit gondolok az olaszrizlingről és a kadarkáról, olvass bele!

Maczkó Róbert Pincészete – Olaszrizling 2014 /Villány

A fajtával kapcsolatos kételyeimet már ismeritek. Ahogy a kékfrankos esetén is, az olaszrizling hazai elterjedésében sem a belőle készíthető bor nagyszerűsége lehetett a hajtóerő, hanem a (nagyüzemi) termelés megbízhatósága és a szőlő ellenálló-képessége, kevesebb törődést igénylő volta. Az, hogy biztonságos(abb)an beérik szinte minden évben és minden talajon, nem hajlamos a rothadásra, stb.

Ha már ez jutott, akkor persze ragaszkodjunk hozzá. Megtanulhatunk abból főzni, amink van, az osztrákok is rájöttek, hogy lehet a maximumot kihozni a kékfrankosból, pölö. Ittam olaszból is jót már, de azért pannon klasszis szerintem ritkán lesz belőle. Az évjárat is über gyenge, ráadásul Villányban a „legyen valami fehér belépőnek” szlogennel lazán sarokba űzött kategória, de most talán éppen ez mellőzöttség sült el jól.

Halvány zöldessárga szín, fajtajelleges illat, talán egy kis élesztőt érzek benne. Nagy test nincsen, fürgén mozog a pohárban. A korty ehhez képest igen kellemes. Enyhén citrusos, jólesően üde, mégis húsos érzet. Zöldalma, barack. Alapvetően száraz, mégis mintha egy csipet maradék-cukor tenné kellemesebbé. Hát erről meg nem mondanám, hogy 2014-es. Nincs benne zavaró éretlenség, zöldesség, tudni illik. Csavarzár jobban illene hozzá, de ez legyen a legnagyobb baja.

Mondtam már, megismétlem: ha nem akarunk nagy bort készíteni belőle, nagyon kellemes tud lenni ez a fajta. Fröccsben kiváló lehet, megmondom őszintén, én azt nem próbáltam, mert lecsúszott a palack tisztán (két nap alatt).

Németh János Pincészet – Kadarka 2013 /Szekszárd

Elképzelem, ahogy az egyszeri fogyasztó áll az ABC borpultja előtt, és próbál választani a manapság már zavaróan széles felhozatalból. Kapiskál valamit a kadarkáról, ha mást nem, azt tudja, hogy tradicionális magyar fajta. Nem is olyan drága, így jó polgártárshoz illően leemeli a polcról. Otthon aztán nagy büszkén bontogatja kifele a nagyi a születésnapján, majd koppan egy akkorát, hogy csak a padló fogja meg. Merthogy kapott egy… kadarkát.

Hát ja, ez a fajta már csak ilyen. Nagyapáink ivóbora, kapásbor, mondhatni. Könnyed, hogy egész nap lehessen nyakalni. Más volt a funkciója anno, nem az ünnepi vakítás. ’11-’12-ből (vagy előtte 2009-ből) még lehetett talán némileg testesebb verziókat fellelni, de ebből az évjáratból én csak szörpszerű változatokkal találkoztam. Ha szekszárdi (egri) borász lennék, vagy tolnám bele a bikavérbe, vagy – ha mégis külön lepalackoznám – a pincénél árulnám csak, olyanoknak, akik tudják, miről szól ez a műfaj.

Janó tételének egy baja van – színtiszta kadarka, a maga könnyedebb, originális valójában. Ezt én szeretem bizonyos alkalmakkor, de a polgártársakat ne hozzuk kínos helyzetbe a nagyszülők aranylakodalmán! Ezért mondom én, hogy csak szakértőknek ajánlom a jó kadarkát!

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés