Termékek Menü

Gyümölcsbombák ’14-ből – Csak lesz azért iható vörös most is!

Mr. Red
2015. 12. 10. 16:27:13

Gyümölcsbombák ’14-ből – Csak lesz azért iható vörös most is!

Kíváncsian várom, mely pincészetek tudnak korrekt vörösbort prezentálni 2014-ből. Nem lesznek sokan… Két tippem azért akadt, a nyakamat mertem volna rátenni, hogy Bukolyi Marcell és Ludányi Balázs ezúttal is minőséget ad ki a kezéből. Úgy is lett, ahogy vártam.

Bukolyi Családi Birtok – Eger Cottage vörös 2014 /Egri borvidék

Nem túl hivalkodó illat, egy kis füst és meggy talán, az én orrom nem is igazán elég kifinomult ahhoz, hogy kiszagoljak belőle többet. Fajtához illő (ez ugyebár tiszta kékfrankos, bár ezt nem reklámozza a címke) szép, bordóba hajló piros szín. Közepes testre utaló mozgás.

Üde, savvezérelt korty, sok gyümölccsel (indián cseresznye, cigány-meggy); közepes, vagy annál valamivel kevesebb tanninnal. Amekkora alkesz vagyok, az alkoholt már nem is igazán érzem, csak lecsengéskor van egy kis kesernye. Hosszú utóíz, roppant kellemes, mert gyümölcsös ez is.

Hibátlan beszélgető-bor tavasztól őszig, főleg, ha olyan perverz vagy, mint mi, akik kifejezetten kedveljük a kékfrankos tökösségét, tartását; amit ennek a fajtának a markáns savgerince tud nyújtani. Ha mellette még lendületet, feszességet és gyümölcsöket is kapunk, akkor mi meg vagyunk véve.

A vörös Cottage ebben az évben is fiatalos és tartalmas tudott maradni, egy néhány pillanatig fejét felütő keserű mellékíz kivételével nem igazán érezni az évjárathatást – a csipetnyivel magasabb savtartalom is simán belefér ebbe a stílusba. Ajánlom mindenkinek, aki eddig ódzkodott a kékfrankostól (Ej, de sokan vannak ilyenek!), mert ezzel a laza tétellel könnyedén meg lehet kedvelni ezt a monarchikumot.

Centurio Szőlőbirtok (Ludányi Balázs) – Összetett 2014 /Mátrai borvidék

Látod, ennek már én is érzem az illatát! Mélyebb, komplexebb, komolyabb (értsd idősebb, érlelt) tételeket távolról megidéző buké. A fátyol és a füst alatt, a gyümölcsök mellett, itt megjelennek az édes fűszerek és egy kis cékla is talán. Színében-mozgásában hasonló a Cottage-hez, összetételben annyi a különbség, hogy ez kékfrankos és cabernet franc keveréke.

Kortyolva azért rögtön leesik, hogy most azért ugrottunk egy szintet, feltételezhető, utóbbinak (cabernet franc) köszönhetően. Bár semmi bajom nem volt az előző tétellel, a vállalását tökéletesen teljesítette; szembeötlő (együtt kóstolva), hogy az Összetett mennyivel finomabb (és most nem csak az ízére gondolok), elegánsabb. Mint úrilány a(z) – amúgy szintén szemrevaló – cselédlányhoz képest. Kerekebb, selymesebb, kevesebb a sarkosság, egyszerűség benne. Illetve, tulajdonképpen nincsen benne ilyesmi egyáltalán.

A savgerinc itt is markáns, de a szájban finoman szétterülő citrusosság kifejezetten jól esik. Gyümölcsbomba ez is, megszelídítve egy csipet édességgel és kellemes fűszerekkel. És ez a mix veszélyes, mert nagyon itatja magát! Bármilyen társaságba ajánlom, univerzális, mint Balázs (alap)borai általában. Komolyabb sor elején sem vall szégyent, márpedig ez ebből az évjáratból elég komoly vívmány!

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés