Termékek Menü

Furmint Ünnep - A korona - Török Pincészet

Mr. White
2014. 12. 15. 15:25:23

Egyszerre lesz a cikk egy sorozat lezárása, amit a Furmint Ünnep kapcsán kezdtem el írni és mondhatjuk, hogy ez volt a korona az események láncolatán. Másrészt pedig egy olyan pincészetnek a felvezetése, aminek a borait kedveljük és tartani is fogjuk a továbbiakban. Komplex élmények értek ott minket és szép dolgokat hallunk a szőlőről és a borról, ami pedig a jó borok készítésének alapja. Fogadjátok hát szeretettel és olvassátok érdeklődéssel.

Amikor már azt hinnéd, hogy nem lehet többet inni, akkor pihensz kicsit és belecsapsz a lecsóba. Egy jó borfesztivál már csak ilyen. Az ünnep kapcsán sok pince fogad vendégeket, mi is számtalan borászatot látogatunk meg egy-egy ilyen alkalommal. Egy ideje azonban a stabil pont – hála Lacinak – a furmint ünnepi barangolások során a Török Pincészet. Török Béla nem egyszerűen vezeti a pincét, hanem egyfajta kulturális forradalmat végez. Én az egyik dűlőtúra alkalmával kedveltem meg nagyon – a képen –, amikor olyan habitussal beszélt a munkájáról, a szőlőről, a borról, hogy azt öröm hallgatni. Aztán egyre mélyebbre mentünk…, most pedig már látogatjuk őt rendszeresen, és a borait is elhozzuk nektek.

Egy elég népes társaság verődött össze mire odaértünk hozzá, igazi kemény kör – volt köztük elismert borász, profi borfogyasztó és kereskedő, komoly hobbifogyasztó, a mi kereskedő ismerősünk, fotós…, szóval nem kispályás csapat. Ebből kifolyólag egy elég komoly beszélgetés is kibontakozott a tokaji múlt, jelen és jövő kapcsán, aminek középpontja az édes vs. száraz borok készítésének miértje, előnye-hátránya volt. Na, ha ebbe belemennénk mi is, akkor soha nem érne véget a sorozat, de ezt meghagyom most a pince falai között. Ti azonban megoszthatjátok a véleményeteket ezzel kapcsolatban a FB-n vagy itt a kommentben.

A kóstoló alkalmával elég komoly betekintést nyerhettünk a pincészet kínálatába, ebből szemezgetek nektek, illetve elsősorban azon tételekre próbálok hangsúlyt helyezni, amiket el is hoztunk nektek.

 

Török Pincészet – Furmint 2013 /Tokaj

Ugyan nem ez a bor és stílus az, amiért Béla borait szeretem, de egy édes körnek nem lehet nekiugrani anélkül, hogy kóstolnánk egy szárazat. A korty nem adta azt, amit a ’12-es mutatott és egy kicsit úgy is tűnik – aztán szóban meg is erősítettek ebben -, hogy ez az anyag ennyit tudott, és csodák ugye nincsenek. Nyers, zöldes ízek és vibráló savak adják a gerincet és foglalják köntösbe a jellegzetes furmint aromákat. Semmi kiugró fölfelé, ahogy semmi kiugró lefelé sem. Ha egy jó ivóba ilyen lenne a furmint, akkor sokkal többen innák és jobban is ismernénk a magyar fajtáinkat. Jó kezdőbor ez, megteszi amit kell, felfűt, ráhangol a készülő történésekre, nem akar vezetni, vagy kirobbanó élményt okozni. Számtalanszor vágyik erre az ember…, anélkül persze, hogy jellegtelen italt innánk.

Török Pincészet – Hárslevelű 2012 /Tokaj

Fürge mozgás, élénken kialakuló korona a pohárban, aminek a látványa izgalmas és sokat ígérő egyben. Ez az a bor, amit nagyon szeretek a pincétől, egy korábbi évjárat mutatott olyat, ami miatt sokszor azóta is azt keresem a hárslevelűkben. Itt most egy elsőre nem tolakodó illattal dolgozó bort kapunk, ami aztán elkezd kinyílni, és szépen adja a hárslevelű illatát, anékül, hogy nagyon fa és zöld lenne. A korty remekül hozza ugyanezt az enyhén zöld, lágy fehér-virágos aroma irányt, és mintegy koronaként ül mindennek a tetejébe az enyhe maradékcukor. Kellemes, simulékony ízek mozognak a szánkban és egyértelműen izgalmasabb az ital, mint ahogy azt az illat mutatja. Ha szereted a fajtát, akkor feltétlenül kóstolandó és felfedezendő tétel. Hozza a tokaji iskola minden alapját és szépen kontráz rá a dűlő – Bomboly – sajátosságaira is. (A kép ott készült, de nem ezen a kóstolón, hanem amikor először találkoztunk és kvázi rabja lettem.)

Török Pincészet – Kövérszőlő 2013 /Tokaj

Nem most kerül a pohárba először, hiszen amikor legutóbb ittam, akkor palackot is hoztam belőle és meg is írtam a felpukkantás utáni érzéseket – klikk ide a cikkért. (Ebből a korábbiból hoztunk is nektek.) Annyival egészíteném ki, hogy az idő még egy ilyen könnyed bornak is segít. Inkább mondanám félszáraznak vagy félédesnek, mint annak ami. 52gr maradékcukor alapján bőven benne van az édes kategóriában, de ezt olyan elegánsan és könnyedén teszi, hogy nehéz elhinni, hogy azt isszuk, amit… - kövérszőlőt. Lágyan indul, könnyedén folytatja, és minden kortyban komoly benyomást kelt. Olyan, mint egy testes bodza szörp, ami frissít, játékos és folyamatosan izgalmas…, ha érted, mire gondolok. Nem a bolti…

Komoly élmény, még mindig 0,75 palackban, iszonyatosan jó vétel a hétközbeni kortyolgatáshoz esténként.

Török Pincészet – Sárgamuskotály 2013 /Tokaj

A sor legérdekesebb tétele annyiban, hogy folyamatosan olyan benyomást kelt, mintha az édes-száraz mezsgyén mozogna. Az ok, hogy a szárazzá válás útjáról lett letérítve, és a fickándozó alkohol miatt inkább lett belőle egy nagyon kellemes édes bor. Tiszta, zavarmentes muskotály illatok és aroma a kortyban. Nincs tolakodó alkohol vagy cukor, kellemesen roppan a szájban, mintha édes gyümölcsbe harapnánk, majd a nyelés után csak az lágy, érett édes íz marad, nem pedig a tömény gejl. Az illatoktól az utóízig egy kellemes ívet jár be a bor, ami egy jó desszert vagy beszélgetés kísérője lehet, de több ez, mint kiegészítő. Tudva, hogy ez itt emberi munka eredménye, nem pedig a technológiáé. Az élményekkel együtt azt kell mondjam, hogy kényelmesen lehetne 0,5-ös palackba is tenni, ahogy ahhoz hozzá vagyunk szoktatva, mert akkor sem lennék morcos. Édes borkedvelőknek ajándékba a legjobb vétel…, hacsak meg nem iszod titokban, mert előfordulhat.

 

Török Pincészet – Fordítás /Tokaj

Nem kereskedelmi tétel, amolyan kóstolókra tartogatott különlegesség…, felvezető a nehéztüzérség előtt. Régi iskola szerinti munka ez, pont azért, hogy az ilyen magunkféle modern borissza is tudja hova tenni, milyen lépések vannak a komoly borok felé vezető úton. Nem mintha ez egy komolytalan bor lenne, sőt tökéletes közbülső állapot, amely tökéletes egyensúlyban mutatja meg a gyümölcs-cukor egyensúlyt és a klasszikus szépségeket.

Török Pincészet – Késői Hárslevelű 2012 /Tokaj

Egy 0,5 palackos móka a maga potom 140gr! maradékcukor tartalmával. Ilyen tartalmat sok aszú sem mondhat magáénak a bolti felhozatalból, ez pedig könnyen megugorja ezt a szintet. Mi az, hogy könnyen? Az illatok, az aroma töményen sugározza magából a hárslevelű szépségét és szexiségét. Ehhez társul egy izgalmasan játékos sav és alkohol egyensúly, mindkettőt meghúzódva érezzük, nem uralja a bort. Ennek tetejébe pedig érkezik egy nagyon komoly, de tulajdonképpen nem is érződő cukortartalom. Az elején említett jelentéktelen számról van szó. Ezekért az édes borokért tudok igazán rajongani, amiket olyan alkalmakkor lehet elővenni, amikor EL KELL oszlatni a világ szomorúságát.

Török Pincészet – Aszú 2008

Technikailag inkább aszú eszencia, mivel 220gr maradékcukorral operál. Igazi jó példája annak, amit eddig jellemzően nagy pincék igényes dűlő-szelektált aszúiban láttam: nem a cukor dominál, hanem a savak és a játékosság, az alkohol is érződik, és minden nyelet ad valami extra felfedezni valót. Ásványok, gyümölcs, de ekkora cukortartalom mellett is van kedve az embernek meginni még egy pohárral. Ez azért nem semmi! Szexi és kell! Ennyit mondasz te is, ha megkóstolod. Igazi különlegesség a legkülönlegesebb pillanatokra.