Termékek Menü

Furmint Ünnep - Laza folytatás - mádi hegyközségi kóstoló

Mr. White
2014. 11. 27. 15:53:41
Furmint Ünnep - Laza folytatás - mádi hegyközségi kóstoló

Sokáig tartott, de megszületett a szerkesztői engedély a Furmint Ünnep kapcsán íródott cikksorozat második részének megjelenítéséhez. Van ez így, amikor a történések és a kóstolók miatt összegyűlik sok anyag és mi is ellustulunk a hidegben kicsit. Na nem baj, ha eddig kitartottatok, akkor most már ne adjátok fel, tessék elolvasni! Itt az első rész, ha nem emlékeznél: Mádi kör kóstoló /kóstolóleírás

 

Második napon későn keltünk, helyesebben korán keltünk, de későn indultunk – ezt először és utoljára követtük el, az biztos – mivel nem tudtuk, hogy a nagyobb, nem intenzív borfogyasztó mezőny hogyan viseli a megterhelést. Mátrában volt már ezzel gond, nem akartuk újra elkövetni.

Így későn érkezve erősen lemaradtunk a kezdetekről – biciklis teljesítménytúra, futóverseny, dűlőtúra és miegymás. Rettentően szomorúak voltunk :)

Viszont ami a legfontosabb, az a mádi hegyközség kóstolója, ami egy jól megmarketingelt és szem előtt levő rendezvény, tipikusan olyan, amit csak az nem talál, aki nem akar, ahogy azt ti is látjátok. Nem is voltunk sokan, mondjuk eléggé későn érkeztünk, pedig kihagyni kár lett volna. Az előző nap megtekinthettük a csúcsot, most meg azokat, akikre azt mondják, hogy a csúcshódítás talán még sok lenne, de az is nagy teljesítmény, ha a csúcs alá jutunk egy kicsivel. Ennek megfelelően volt némi átfedés, de alapvetően egy más merítést kapott az ember a környékbeli borokból…, és milyen jól is esett ez! Remek nedűk voltak a szavazólapon, és igencsak jó volt a felhozatal összességében. Különösen a fogyaszthatóság/ár arányban vizslatva a dolgokat. Nem mennék végig a soron hiszen akkor egy újabb ’never ending story’-ba csapna át a történet, és a szerkesztő úr meglincselne, hogy egy újabb olvashatatlan cikket írtam.

Azért soroljuk fel, hogy kik voltak ott: Árpád-hegy Pince, Balassa Bor, Barta Pince, Bodnár Pincészet, Disznókő, Gizella Pince, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Mad Wine, Moonvalley Wines, Pelle Párlatház, Royal Tokaji, Szarka Pince, Szent Tamás Szőlőbirtok, Szepsy Borászat, Takács Pincészet, Török Pincészet, Zsirai Pincészet, Bálint László.

Remélem érthető, hogy nehéz lenne a pincénkénti 2-3 bort leírni úgy, hogy ne aludjatok el közben… Így engedjétek meg, hogy a teljesség igénye nélkül soroljam őket:

Árpád-hegy Pince: Velük ismerkedtünk már egy nappal előtte, és az otthon iszogatós boraink is tőlük hoztuk, nem voltak hát ismeretlenek. Jellemzően helyben értékesítenek, akartunk is venni, végül nem adtak… Prémium tételeket locsoltak, Király és Veresek dűlő száraz borait 2012-ből. Mindkettő remek itóka, csak sokat kellene utazni érte. Talán lesz még szó róluk, rajtunk nem múlna.

Balassa Bor: Birtok borok furmint és hárslevelű vonalon, szárazra hangolva. Mivel sokan voltunk és szétszéledtünk az elején, ezekkel az italokkal mindenki rohangált a másikhoz, hogy feltétlenül meg kell kóstolni. Olyan is volt, aki kóstolás után az információ hallatára vissza is kóstolta még egyszer. Ez remélem mindent elmond. Tény, 2011-es borok voltak, tehát az érettség és kész állapot nem lehetett kérdés, de akkor is. Igencsak szép tételek, ha találkoztok vele ne hagyjátok ki!

Barta Pince: Itt most nem írnék róluk, mert hamarosan találkozhattok velük nálunk. Nem véletlenül.

Disznókő: A két ’belépő áras’ boruk (Száraz Furmint 2013, Sárga Borház Száraz Furmint 2013) nem tett rám mély benyomást. Mármint, szép is, jó is, de ezen a szinten csak az átlagot hozta a mezőnyből és inkább az árpont az, ami ilyenkor izgalmas. Late Harvest édes küvé 2012 – ez az amiben nagyobb a rutin és külföldön is bejáratott vonal. Remek! Nehéz és fölösleges lenne sokat mondani róla.

Gizella Pince: Itt voltunk hasonlóan egy véleményen, mint a Balassa borok esetében, hozzávetőlegesen mindenki elégedett volt a kóstoltakkal, mondjuk árban nem a szerénység a jellemző. Szent Tamás Hárslevelű szárazon 2013-ból. Még friss és nekem kicsit kusza volt, de az irány kimondottan jól esett, a hárslevelűre koncentrál, ropog és minden olyan, mint amilyennek kell, hogy legyen: kerek és egész. A 2013-as Medve Furmint félszárazra volt írva, mivel a cukor 10gr környéki, amire a kicsit magasabb alkohol még rá is játszik. Ezzel együtt azonban nagyon is kellemes kis ital ez.

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok: Új birtokigazgató, új borász, új lendület. Jellemzően az édes és érlelt világban voltak erősebbek eddig, és a csavarzáras, könnyed iszogatni való borok furcsán is néznek ki a tradicionális logóval és címkével. Pláne, amikor azt mondta a marketinges hölgy, hogy ezek 2.000 Ft körüli borok – egybehangzó véleményünk, hogy a hiper kínálat 450-800 Ft-os kínálatában is erősebbek a címkék és ez ott sem menne át. Ugyanakkor kifejezetten jó ivású borok voltak –

Félszáraz Furmint 2013 és Félszáraz Muscat Blanc 2013 -, amivel jó volt lenyugtatni az ízlelőbimbóimat, csevegni a kézben tartva és csak habzsolni esett volna még jobban.. Mondjuk nem 2 pénzért…, aztán kicsit később szembetaláltam magam valami hiper akcióval, ahol le volt törve 900 HUF környékére. Na, ott már rendben van… :)

Moonvalley Wines: Már a Mádi kör kóstolója kapcsán is írtam, hogy űrborászat és zseniális borok, de ide leugrottak egy 2008-as 6 puttonyos Aszú (!!!) és 2012-es Hárslevelű kombóval. Na, most erre mit mondjak? Valahogy úgy érzem, hogy Gincsai Tamással még megbeszélünk valami huncutságot és ellátogatunk a pincéhez – mit pince, pincerendszer -, hogy alaposan kivesézzük őket, mert a fesztiválok nem alkalmasak a csevegésre. REMEK, de magas árszint.

Pelle Pince: Ha Balassa remek, Gizella cool, akkor Pelle volt a zseniális. Ez volt a kilépő bor, hogy a következő állomásig legyen mit inni és szagolgatni az üres pohárban. Kinek mi. 2012 száraz Király Furmint és 2012 édes Zsófia Cuvée volt a menü. Ha azt nézzük, hogy 4000 és 3500 között vagyunk (édes 0,5l), akkor is egy erősen jó móka. Kicsit magasabb az ár, mint az ingerküszöb (talán), de amit kapsz érte, az el fogja feledtetni ezt a gondot. Nyilván nem naponta kell felbontani egyet, de mindenképpen jól fog esni napokig, ha felbontottad - mindkettő! Egymás után, akár…

Szarka Pince: Szarka Dénes a munka és a munka után még néha bort is csinál. Kifejezetten jó bort, ezt már a borászvilág is elismerte, díjat is nyert vele. Gino Ár Mádi 2011 száraz bora ismertebb lehet, ez volt az induló páros egyik tagja. 2011 Tokaji Cuvée édes bora is szép tételnek mondható. Az első borokra jellemző szív és lélek, alacsony tőketerhelés mellett magas beltartalom, ahogy az lenni szokott. Remélem sokáig megtartja a hozzáállást, és remélem ti is találkoztok a munkájával. A Gino klasszikus tokaji iskola, az édeset pedig minden nő szeretni fogja. (Nem csak ők, nálam is nyerő volt az a tétel! - Mr. Red)

Török Pincészet: Már beszéltünk róla, és hamarosan érkezik a teljes sor kóstolója is. Remélem ez elmond nektek mindent róla.

Bálint László: Suba dűlő 2009 és 2012 száraz Furmintok. Szép borok, de zártkörű az értékesítés (?), így javasolnánk, de nem tudjuk hogyan. Olyannak éreztem stílusban, mint a mi Vissy Wines borunkat.

Remélem elaludtatok és szép borokról álmodtatok közben. (A képen nem Mr. White látható!)

Tartalomhoz tartozó címkék: Kóstolóleírás Borvidéki látogatás