Termékek Menü

Furmint a’la Kerkaborum és Dörgicsei Borház avagy Zala versus Balaton

Mr. White
2016. 04. 13. 11:00:00

Furmint a’la Kerkaborum és Dörgicsei Borház avagy Zala versus Balaton

                                                                                       

A képen is látszik, hogy komoly estének vágtunk neki Húsvétot felvezetendő. Ilyenkor fontos, hogy a családnak és magunknak is meg tudjuk indokolni az egészet, ezért próbáltunk neki valami szakmai alapot adni. Mint mindig. A sor első fele kereskedelmi tételek kóstolásából állt, a második pedig a perverz és vállalhatatlan élvezeteket kereső oldalunk kielégítése okán feltört privát készlet puskaporának ellövése. Na, jó, volt benne kakukktojás – elvégre mégiscsak Húsvét van, meg minden.

 

Kerkaborum – Furmint 2011 /Zalai borvidék nálunk Balaton

Szóval a szakmaiság oltárán feláldozott szabadidő miatt, és a mérhetetlen kötelességtudat okán megnyitottuk a sort egy izgalmas anyaggal. Egy szerelemgyerek, amit a kísérletező kedv és a lelkesedés hívott életre. Én elég rossz vagyok az ilyenkor szükséges tömör, lényegre törő magyarázat adásban, de rámegyek: Bussay László, Heimann Zoltán és Sz. Kis László által kezelt, a horvát és szlovén határ mellett elterülő 5 hektáros terület Tokajból származó tőkéinek szülöttei ezek a borok, amelyek a terület alatti Kerka-patakról kapták a nevüket. Ha minden igaz, a most is kóstolt évjárat tételei már Heimann pincében születtek. (Igaz, én ezt Heimannéknál ittam helyben, még 2012-ben. – Mr. Red)

Amilyen zűrös a bor előélete, annyira egyértelmű és tiszta a bor maga. Nem is tehettünk volna jobbat, minthogy a sor elejére tesszük, mondom mindezt a 2011-es évjárat ellenére. Illatra egyértelműen adja a jellegzetes furmint aromákat, a korty pedig kerek, egész és kellemes. Kicsit talán vékonynak és már-már korunkbeli könnyű nyári italnak érződik. Nem akarok megbántani vele bárkit is, de egy reduktív rajnai rizling, karakteresebbre hangolt olaszrizling vonalon éppen olyan jól mozog, mint az említettek. Halandó, egyszeri borissza, nem is biztos, hogy megmondja, hogy furmint a szentem. Annyira belepasszol a mai trendekbe, hogy ha kemény akarok lenni, azt mondom, szép marketingmunka. Fiatalos, kommersz – nem a szó támadó jellegében –, de kicsit olyan „egy a százból” stíl. Kellene érezni, hogy 2011. Kellene érezni, hogy érlelődött anyag. Kellene valami vadság, ami a furmintra jellemző, a kimunkáltság helyett/mellett. Ne érts félre, jó! Jó inni, jó nyalogatni, de aztán elképzelem az árcédulát és azt gondolom, hogy tudunk nektek ilyet adni olcsóbban is. Márpedig mi ezért dolgozunk, hogy a jó/legjobb ár-érték arányú borokat hozzuk el! Kortyolás közben meg is lestem az árlistát, és – vagy a mi forrásunk a rossz, ami lehet – az ára a polcon, vékony árréssel együtt is elég karcos lenne, 3000 Ft fölött. :(

Dörgicsei Furmint – Dörgicsei Borház 2013 /Balatoni borvidék

Szép illat. Olajos, kicsit lomha korona, ami azért azt ígéri, hogy lesz belbecs a hívogató arc mögött. Van is. Továbbra is a szép a megfelelő hívó szó, amikor a testet, a karaktert és a savat szeretném leírni. A ’mester’ azt mondja, hogy talán kicsit ’híg’. Szerencsére nem a régi idők iskolájának megszokott vízzel felöntött érzete, de valahogy mégiscsak vékony, valóban. Ismerve a pince munkásságát, azt azért tudjuk, hogy a terület sajátossága az, hogy a nagy és meghatározó test helyett egy kellemes hangulatú bor alapjait tudja letenni. Ezt megerőszakolni és komoly, amolyan tokaji furmintot csinálni egyrészt nem is lehetne, másrészt, azt hiszem, butaság is lenne. Szerintem. A Balaton partján az ember nem megrökönyödni vagy meglepődni szeretne, hanem lazulni és kóstolgatni, miközben tisztességes borélményben van része. Valljuk be, a parton ez azért nem mindig van meg teljesen.

Én ehhez mértem a kóstolás értékét, így viszont teljesen helyén volt. Épp annyi fajtajelleg, magyaros karakter van benne, amennyit az emberek elvárnak tőle, a többi meg úgyis mese. Nem fizetnék ki a magyaros karakter és a furmint fajtajelleg ’level2’ vagy ’level3’ szintjeit, és talán nem is értenék nagyon. Jó bor, kifejezetten jól esett inni, adott Balatont, adott furmintot és adott pincesajátosságot (nem ez az első kóstolt bor a pincétől), minden más fölösleges. Mivel kapható lesz nálunk, az árat látjátok is, ennyiért pedig igenis áll az, amit fentebb írtam. Ennek fényében kifejezetten jó választás volt ez a két bor egymás után, sőt a harmadik tételnek is jól megágyazott. Azt hiszem kifejezetten az épülésünkre szolgált – mintha nem innánk elég furmintot egész évben. :)

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés