Termékek Menü

Friss és ropogós - Losonci Bálint, Zöldveltelini 2012

Mr. White
2014. 10. 21. 17:37:30

Sokszor beszéltünk már Bálint mátrai munkásságáról, nem ez az első bora, ami terítékre kerül. Ha érdekel, akkor itt vannak a linkek – a pincéről, a mátrai furmintjáról Furfang néven, a Parola küvéről. Ha pedig nem érdekel, akkor nyertél egy rövidebb felvezetést, de lemaradsz sok érdekességről.

Azért érdekes ez a tétel, mert valamikor húsvét körül írtam ugyanezen bor egy korábbi évjáratáról ezt sem rejtem el, íme ,  plusz az első kóstolóink egyikén találkoztunk egy wachaui osztrák zöldveltelinivel is (azt is mutatom). Most pedig mindkét élmény egyszerre tolult fel bennem.

Losonci Bálint – Zöldveltelini 2012 /Mátra

Vélhetően a reduktív technológiára váltásnak köszönhetően, az illatok már az első, pohárban megtett körök után is sokkal beszédesebbek, mint a korábbi évjáratnál. Szinte bele sem kell mélyen szippantanunk és már jönnek is az aromák. Sokkal több az illatanyag és több a zöldveltelinire jellemző aroma. Én szeretem ezt, nagyon. Fürge, de ezzel együtt is  extrakttal teli koronát hagy a pohár falán, még ha kicsit lomhábban is, mint várnánk. Hiába a csavarzár és a reduktívabb hangolás, azért a mély tartalmakat nem akarták kimunkálni belőle.

A korty az, ami meghozza a megelégedést. Ha tavaly durva és kemény volt, ha azt csak az igazi testes borok iránt rajongóknak ajánlottam, akkor ez itt most a gyökeres ellentéte. Könnyűek, frissek a savak, a test eltartja az egészet. Az alkohol lényegesen finomabbra hangolt, szinte nem is érzem. A veltelini megmaradt benne, és mutatja is magát szépen, de nem tolakodik, hanem beáll a sorba. Kiegyensúlyozott és elsimított, olyan, mint amikor a gyerek a kész homokvárát még eligazítja kicsit, mielőtt megmutatná. Sima, de nem a szó rossz értelmében, hanem a lelkes borissza közeg rajongásának elérése okán, a szélesebb közönség szájára hangolva. Semmivel sem rosszabb, mint a tavalyi évjárat, ugyanúgy érezni a területet, a savak virgonc játékát a nyelven, csak a megosztó, keménykedő felütés hiányzik most. Hiába na, amikor megismeri a borász a terület hatását a szőlőre, akkor lehet igazán játszani. Itt biztosan hozamemelésről van szó, attól ez az eredmény.

Hogy jön ide a mesénk Wachauból? Akkor éreztem hasonlókat, mint most. Tudjuk, hogy mekkora különbség van technológiában, üzemméretben és tulajdonképpen nincs egyetlen pontja a két pincének, ami összehasonítható lenne. De mégis... Bálint megérkezett az osztrák szintre?

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés