Termékek Menü

Rossz időzítés - Friss, citrusos birtokfehérek, nem feltétlenül őszre

Mr. Red
2014. 11. 06. 18:35:17

Volt már róla szó, hogy borkóstoláskor nemcsak a bor számít. Az idő, a hangulat, az évszak, a tudásunk a borvidékről és sok egyéb más is. Kicsit most is ez a helyzet. A borokat én is lekóstoltam és végül feltettük, mert jó borok, de ez is ugye relatív. Hát álljon most ez a cikk itt tanulságul, mivel TI SEM a borkóstoló termek eldugott magányában fogjátok a borokat kóstolni - remélem. (Mr. White) 

Két fehéret kóstoltam, nem feltétlenül jókor. A borokkal nem volt gond, inkább csak velem és az időjárással. Nyáron nagyon jól esnek majd, de az őszi zimankóhoz nem illettek igazán.

 

Bukolyi Családi Birtok - Eger Cottage fehér 2013 /Eger

A címke már tavaly is szemérmesen hallgatott a fajtá(k)ról, nem is rossz az, ha az alapborába megkötés nélkül tudja a borász elsütni az aktuális tételei közül azokat, amiket éppen oda valónak gondol. Legutóbb chardonnay-dominanciára tippeltünk, az a tétel – fiatalos dinamizmusa ellenére/mellett – kifejezetten tartalmasnak bizonyult, ezért most is valami hasonlót vártam. Nem egészen olyant kaptam.

Világos, szalmasárga szín, egy illatos fajta (cserszegi/irsai/rizlingszilváni is került talán bele?) illata csap meg elsőre. Kóstolva friss, ropogós savak, ugyanakkor vékonyabb test fogad, mint a '12-es esetén. A fiatalosság tehát megmaradt, de kevésbé testes és komolyan vehető, mint legutóbb. Túlságosan nyári cucc lett, talán majd júniusban érdemes lesz újrakóstolni, per pillanat nem győzött meg. Továbbra is nagyon szeretjük Marcell dolgait, de ez most nálam nem nyerő.

Merthogy az Eger Cottage, ha valaki nem tudná, a Bukolyi család „second brand”-je, ebben valószínűleg Bukolyi apukának nincsen semmilyen szerepe. Helyette Marcell felesége vesz részt aktívan a márkaépítésben, ő a megálmodója a madárkás arculatnak, ami a gyümölcsbortól lekvárig terjedő skálán fog össze különböző kézműves tételeket. Hát igen, jobb a családi békesség, hagyni kell az asszonykák kreativitását kibontakozni, sok kézműves borászat béna címkéi a megszenvedői ennek (tudom, bunkó vagyok, de nem zavar – amúgy nem a Cottage-ról beszélek most, ez a dizájn még tetszik is, hanem általánosságban).

A kitérő után vissza a borra: utánanéztem, Viognier és Tramini. Mivel előbbi fajtát nem ismerem, olvasgattam kicsit: állítólag testesebb, krémes textúrájú, magas alkohollal rendelkezõ tételeket szoktak belőle hazájában, a Rhone-völgyben készíteni. Hát ez nem ilyen.

Korrekt bor, csak éppen mást vártam. Egy új márka felépítésekor talán erre – konzisztencia – is érdemes odafigyelni, mert könnyû összezavarni azt a fránya fogyasztót.

Somló Kincse Kézműves Kispince – Vegyes Fehér 2012 /Somló

Illatban dominál az olaszrizling, a juhfarkot is kiszimatolni azért, talán egy kis furmint is keveredett bele. És megjelenik egy csöpp hordós fülledtség is.

Mélyebb szín, az ezzel általában együtt járó barackos, aszalt gyümölcsös ízek viszont csak pillanatokig érezhetőek, agresszívan támad a mineralitás és gyorsan átveszi a hatalmat. Érdekes, a terroirral egy időben a citrusos, zöld-almás aromák is megjelennek, egymással versengenek az ízlelőbimbók figyelméért. Ez a kettősség dominálja a lecsengést is, a végén konkrétan citromos utóíz marad a szájban.

Kétségtelen, hogy izgalmas, összetett történet ez, a maga könnyedségében is, vibráló savakkal és komoly terroir jelleggel. Tökös, férfias bor, ami mégis jól esne a nyári melegben, de kezdőknek azért nem adnám oda - kell némi előképzettség Somló ügyben, hogy ezt valaki értékelni tudja. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés