Termékek Menü

Friss borok, avagy Biciklisták Bora és Frisss

Mr. White
2016. 05. 16. 16:51:45

Friss borok, avagy Biciklisták Bora és Frisss

Mindenki szeret kitalálni valami izgalmas nevet a birtok belépőborának. Ezzel megkülönböztetheti magát, mutathat egy izgalmas képet a pincéről. Sokan csak a névig jutnak és elfelejtik, hogy kell egy jó bor is mellé. Szerencsére nem minden pince törekszik a minimumra. Hála az égnek, nekünk ilyenekkel nem kell dolgoznunk. Most is hoztam gyorsan két jó példát.

Dörgicsei Borház – Frisss 2015 /Balatoni borvidék

Egy könnyed áthallás lengi körül a bort a névben, a Laposa Pincének van egy hasonló nevű tétele. Nem tudom, hogy tudatos-e vagy sem, mindenesetre érdekes, és bevallom automatikusan viszonyítási alappá tette azt. Hátha más is így lesz vele, amikor kéri valahol. Tavaly nem volt szerencsém kóstolni, így ezen kívül teljesen tiszta volt a fejem.

Sauvignon blanc és zenit a házasítás, ami alapvetően adja is a friss vonalat. A sauvignon blanc a gerinc, a sav, a karakter, a durvaság, amit lekerekít, lágyan körülölel és megízesít, könnyedebbé varázsol a zenit. Valahogy ezt láttam szemeim előtt a kóstolás előtt. Túlhűtöttem, ahogy szoktam, és hosszan, több napon keresztül kóstoltam, szintén a szokásomnak megfelelően. A fehérborokra jellemző, szokásos 11 fok helyett, a palackon 18 fokot javasolnak. Hidegen sokkal jobban mutatja magát a sauvignon blanc és így annyira nem érezteti magát a várt, kellemes zenit vonal, legkevésbé a korábban emlegetett Laposa Friss hasonlóság. Ezúttal hoztam külön sauvignon blanct is a pincétől, így lesz lehetőség összehasonlítani, mi is a különbség. Szóval, nem volt olyan határozottan meggyőző, mint szerettem volna. Hidegen.

Nem rossz, frissít is, de sokkal karcosabb, mint kellene, hogy legyen. Gondoltam ez gond, ha a korábban említett borhoz hasonlítanánk. Két nappal később bedobtam egy baráti összejövetelen, mindenkinek kitöltöttem egy keveset, lányoknak is, borkóstoló barátoknak is. Legnagyobb meglepetésemre a lányoknak nagyon bejött, kifejezetten jónak találták. A barátok hozzám hasonlóan egy kicsit idegenkedtek tőle… Most erre mit mondjon egy kereskedő? Jöttek a visszafogott sauvignon blanc jegyek, inkább a klasszikus ág, mintsem a magyaros hangok. Aztán ahogy melegszik, előtérbe lép a zenit és lesz kellemesebb az aroma (a lányok is melegebben kóstolták). Jobban fogadjuk a teljes kortyot így, de a blanc fanyarság megmarad. Így már érthető volt a magasabb hőfok javaslat a palackon. Jó, ha nem vékony bort keresel. Jó, ha a nyári melegben kell valami, ami kihúz a lanyhaságból. Összességében szerettük és igazán ajánlható kategória.

Kőróka Pince – Biciklisták bora 2015 /Káli-medence

Amikor először kóstoltuk, kicsit talán beleszerettem – 2013-as évjáratról itt . Talán ez lehetett az oka, hogy a kevésbé remek 2014-es évjáratot is elhoztuk, persze szó sincs róla, hogy ihatatlan lenne. ( Itt pedig erről olvashatsz ). Szóval, ilyen előjáték után azt hiszem, most kicsit szkeptikusabban néztem a kóstoló elé. Nem kellett volna, az évjárat és Nagyrónai Úr kitett magáért!

Illatos, olajos, fürge és jól érzi magát a pohárban. Lehet megfejteni az illatot, mert a rizlingszilváni szeret sok arcot mutatni, de ezúttal közelebb áll a mostanában trendi, enyhén fűszeres érzetű irsai-cserszegi vonalhoz. Ez a fajta ismeretlensége ellenére is segít megkedvelni a bort, kicsit ellene megy a rizlingszilváni vonalnak. A korty telt, mély és igazán vastag. Szoktak mosolyogni, amikor azt mondom, de tényleg szinte ropog, harapni lehet. Talán egy adag szénsav a palackozáskor sokat segítene, hogy még izgalmasabb lehessen. Ezt mondjuk, lehet orvosolni fröccsben. A buborékok felpörgetik, a telt tartalom jól megtölti aromákkal és ízekkel még hígítva is. Igazi alapozó ital, klasszikus fröccs kedvenc.

Ilyenkor szeretem hozzágondolni a nyári hónapok fülledtségét, meleg légkörét, ami mindenképpen segít és javít ezen borok hangulatán. A savak intenzívebbek lesznek, és az előző bornál is tapasztalt jelenség, hogy melegebben jelentősen fokozza az élvezeti faktort, itt is megfigyelhető. Kevéske maradék cukor előtérbe lép, a fickándozóbb savak komoly értelmet és jelentőséget kapnak. Ez a két bor alaptétel kell legyen idén nyáron!

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés