Termékek Menü

Forró homok, meleg vörösek – Huber Pince, Hajós

Mr. Red
2015. 09. 16. 09:00:00

Forró homok, meleg vörösek – Huber Pince, Hajós

Szegény Huber János, a borait rendszeresen megfőzöm. Valami átok lehet ez, mert megint sikerült a nem megfelelő tárolás magasiskoláját bemutatnom, szerencsére ezúttal az se tudta elrontani a minőség mellett elkötelezett hajósi borász munkáját.

Huber Pince – Olaszrizling 2014 /Hajós

Kezdjük egy fehérrel. Olaszrizling, Hajós, 2014. Mondjuk úgy, hogy az elvárásaim nincsenek magasan (még úgy sem, hogy János munkáját maximálisan tisztelem). De a fajta sem a kedvencem, egyre kevésbé az, ezt kell, hogy mondjam.

Zöldessárga szín, kellemes, nem hivalkodó fajtajelleges illat. Közepes test. Az évjárat húzóssága, karcossága az első, ami feltűnik – a gyümölcsösséget sajnos elnyomják a savak. Fröccsbe viszont ebből kifolyólag hibátlan. Amit az évjáratból (és a fajtából) lehet, azt kihozták szerintem, iszom is majd fröcsbe’ gárden partikon, mert nem drága. (Mr. White: A rövid ajánlót én írtam, na meg a bor javát is én kóstoltam. Olyan lendületben voltam a fogasztáskor, hogy Mr. Red-nek és a cikknek kevéske maradt, mert én persze lusta voltam megírni azt/ezt. Ezzel együtt - ha nem is az jönne lenne a fentiekből - abszolute ajánlott kategória. Tudjátok, ez is az oka, amiért kapható nálunk. Még így a nyár végén is :) ) 

Huber Pince – Kékfrankos 2013 /Hajós

A 2012-est ugye szerettem, ez kicsit más, mégis ugyanolyan jó. Selymes textúra, mely koncentrált anyagra utal, de az évjárat citrusossága is ott van a füstös-csokis jelleg mellett-alatt. Meg lett hordózva, úgy tűnik, de az anyag elbírja, és még a gyümölcsösség is megmaradt.

Tiszta, szerethető motyó, bár nem az a centuriós (Ludányi Balázs) könnyedség. Jellegben a soproni-burgerlandi vonalhoz hasonlít inkább, de annak mélysége, karcossága, mineralitása nélkül (amit ettől a borvidéktől elvárni – nyilván – nem is lehet).

Viszont így egy jól iható, mégis tartalmas kékfrankost kapunk. Nem lép vissza a 2012-eshez képest, pedig az évjárat nehezebb volt, szerintem.

Huber Pince – Cabernet Sauvignon 2013 /Hajós

Szóval ezt levittem a Balcsira, hogy majd ott kóstolom. 38 fok árnyékban, harminc a nyaralóban. Elég jól bírta a kiképzést, s bár volt is egy kis szénsavas pezsgése rögtön a bontás után, a második pohárnál már semmi zavarót nem éreztem, szóval nincs para.

Meglepően sötét szín, élénk meggypiros szélekkel, kellemes illat, semmi zavaró a forralás ellenére sem. A korty meglepően finom, gyümölcsös. Majd érkezik a test is, finom krémességgel, lágy, de finom, karakteres savakkal. A lecsengésben a tanninok karcossága is beköszön. Hát ez meglepően finom és egyensúlyos bor! Mind a fajtával, mind a borvidékkel kapcsolatos sztereotípiákat husánggal csapdossa szét-fele.

Oké, nem egy villányi tanninbomba, de éppenséggel nekem ettől még jobban tetszik. Csak a lágysága, selymessége utal Hajósra, testben, gyümölcsösségben nem kell szégyenkeznie. A fűszerpaprikás csípősség illatban és ízben is megjelenik, ahogy az a nagykönyvben meg vagyon írva, szinte kívánom hozzá a kakaspörköltet. Hordó van, de jó érzékkel.

Biztos jó meleg lehet ott a hajósi homokon nyáron, legalábbis ez a Cabernet arról tanúskodik,

2013-ban is jól érezte magát az amúgy idehaza rendesen be nemigen érő fajta. Gratulálok, szép munka! Még akkor is, ha másnapra (nem volt vákumozva, csak ledugózva) erősödött a krémes jelleg és halványultak a savak, így fakult a gyümölcsössége is.

Letagadni sem lehet amúgy, hogy a két vörös tétel egy és ugyanazon műhelyből került ki, nagyon hasonló stílusban fogantak, a kedvesség, selymesség, krémesség oldaláról közelítve a fajtákhoz.
 

Szavazzatok a Facebook-on a cikk alatt:  hozzuk a két fenti vöröset, megkóstolnátok ti is? Ha elegen lesztek, akkor minden megoldható!  (Na, most kiderül, hányan is szeretitek a hajósi borokat.) :)

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés