Termékek Menü

Folytatás Villányból, de még mindig kicsit másképp - Maczkó Róbert Pincészete

Mr. Red
2014. 09. 16. 08:00:00

Belépő vörösökről volt szó az előző részben. Folytatjuk a szemezgetést, ezúttal egy – mondjuk atipikus – Cabernet Sauvignon és egy remek Pinot Noir (szintén nem a nagykönyv szerinti iskola) kerül terítékre Maczkó Róberttől. (Ezzel együtt is merjük állítani azonban, hogy a borvidék szépségeit remekül bemutatják ezek a borok, miközben nem állnak be a sorba. Akár otthonra, akár ajándékba viszed, megállják a helyüket – még a borsznobok kedvencei között is – és közben nem kerülnek horror összegekbe. Így nem kell azon gondolkodnod, hogy vegyél-e eggyel többet és azon sem, hogy egy idegesítő nap után felpukkantsd-e a cabernet sauvignont. Na ezért vannak ezek itt, és ezért egy ’kicsit másképp’ Villány ez. - Mr. White)

Maczkó Róbert Pincészete – Cabernet Sauvignon 2011 /Villány

Borblogger körökben nagy az ellenérzés a fajtával szemben, talán azért, mert nagyon világfajta, úgyhogy sokan csinálják sokfelé, a nagy merítésnek köszönhetően pedig rengeteg a jó tétel a nagyvilágban, némelyik elképesztően olcsón még mindehhez. Így nehezebb eltekinteni a nemzetközi összehasonlítástól és ringatni magunkat abban a hitben, hogy ej, de jó kis kadarkát/juhfarkot/stb. gyártunk mi errefelé, nem is drága, stb. – na persze, ha nincs összehasonlítási alap...

Nagy hőigényű szőlő amúgy, így Ausztrália, Chile, Kalifornia és a mediterrán országok behozhatatlan előnyre tesznek szert már induláskor. Márpedig akkor minek erőltetni, ha úgyis gödörből ugorva, nagy hendikeppel vágunk neki a megmérettetésnek. Csak azért, hogy lejárassuk magunkat, nem sok értelme, ugyebár.

Eldöntheted magad, hogy egyet értesz evvel, vagy sem, szerintem van is benne igazság, meg nincs is. Jó évjáratokban, megfelelő helyeken azért lehet vele dolgozni szépen, és igenis, vegyük fel a kesztyűt a nehézsúlyban is – kell az a néhány pofon, hogy ne bízzuk el magunkat túlságosan.

Maczkó Róbert szerencsére szerényen, megfelelő alázattal állt hozzá a kérdéshez, nem akarta a bődült nagy testű prémium export cuccokat lemosni az asztalról, sőt, a villányi hagyományokkal is szakított részben, mert nem egy lekváros, agyonhordózott tételt tett elénk. Inkább a fajta jellemzőit, eleganciáját próbálta megfogni, úgy mint a fűszeresség (erős-paprika), gyümölcsösség, s a test mellett adni próbál egy kis könnyedséget, természetességet is.

Nem mintha nem lenne benne anyag, van extrakt, és a csersav is megfelelő mértékben kapirgálja a szájpadlást, mégis sikerült elkerülni vele azt a jelenséget, amikor egy pohárnyi után kívánod a rozé fröccsöt öblítésnek. Ami velem gyakran megesik az un. „nagy” vörösöknél. Jó választás a borsorba valamelyik kékfrankos után, az Iványi Franc elé, vagy marha és vadételek kísérőjeként.

Maczkó Róbert Pincészete – Pinot Noir 2008 /Villány

E miatt a bor miatt vettük fel a kapcsolatot Robival, és a mai napig csodálkozom azon, akárhányszor kóstolom, hogy mennyire rendben van. Ha ezt a fajtát keresed Villányban, bizony megszokhattad, hogy elég mélyen kell a pénztárcádba nyúlni, négy ezer körül vannak a nevesebb pincészetek iható tételei. Borértő barátaid ráadásul kiröhögnek, hogy onnan iszol ilyent, „tudva lévő”, hogy a Pinot a hűvösebb éghajlatot szereti, azaz maximum Etyek, esetleg Eger, de leginkább semmilyen, mert itthon úgyse lehet jót csinálni.

Szóval innen indulunk. Még jó, hogy mátrai barátaink és Maczkó úr is tojnak a sztereotípiákra. Mert ez a Pinot elképesztően gazdag, összetett bor, még ha nem is a megszokott burgundiai stílust követi. Ahogy egyébként egyik sem idehaza. Nálunk a testesebb, mélyebb színű Pinot Noir-ok dívnak, mindamellett a brutális illat- és ízgazdagságot is meg tudják őrizni (legalább is amiket mi iszunk). Talán nem olyan könnyeden elegánsak, mint a francia társaik, de a fülledt erotika, a tömény bujaság ami ezekből árad, az ilyen vadembereket, mint amilyen jómagam is vagyok, simán le tudja dönteni a lábáról.

Nagy koncentrációban érkeznek a fajtajegyek ízben és illatban is: szeder, szamóca, mindenféle piros és fekete bogyós gyümölcsök ezerrel. A magas alkohol (15.5%) utal csak a töménységre és a hozamkorlátozásra, testben nem vetekszik egy komoly bordóival, mondjuk közepesnek, de egy Pinot Noirtól ez már vaskosnak számít. A háttérben a savgerinc tartja finoman az egyensúlyt, szerencsére nem égette el teljesen a villányi nagy meleg. Egy kis hordós él is segít a savakat kipótolni, így kerül balanszba a történet. Nászéjszakára való bor, nincs mese!

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés