Termékek Menü

Fehérboros móka somlói és villányi módra

Mr. White
2015. 03. 18. 11:00:00

 

Az egyik legfontosabb, hogy ne legyenek előítéleteid amikor leülsz borozni. Ne várj durvát somlótól és ne várj könnyűt villánytól, ha fehérborról van szó. Ez a két borunk nem együtt lett kóstolva, de most együtt jelennek meg, mert az utánnuk kóstolt vörösborokat megírtuk. Kicsit kusza így, de talán már megszoktátok tőlem. Egyébként pedig, pont az előítéletek lerombolása miatt kell megjelennie.

Somló Kincse Kézműves Kispince – Juhfark 2013 /Somló

Olajos mozgás, adja is a koronát, no most még nem nagyon, de majd az idő megdolgozza – fiatal bor ez. Illatban is ott az olajosság és a krémesség, így a hordómunka garantált. Ezen kívül megint csak egy kis citrusosságot mondhatunk, és tulajdonképpen megjöttünk. Megjöttünk, azaz szinte rutinosan mondhatjuk, hogy ez a Somló Kincse Kézműves Kispince ismertetőjegye. Mármint a citrusosság – itt, egy küvé kapcsán feszegettük korábban; meg itt a Vegyes Fehér kapcsán is. Ha azt gondolnátok, hogy ez csak az illatra igaz, akkor szólunk, hogy a korty is ilyen. Nem annyira, mint a Tündérek ölénél, de érezhetően ott van. Ez tűnik a tudatos választásnak a somlói ásványosság ’elleni harcban’, és elsőre még talán mondhatnánk is, hogy jó az út. Fiatalos, jól iható, könnyen magyarázható megoldás. Ahogy melegszik, jobban nyílik és némi sósság érkezik, de ettől a nagy és tudatos somlói felismerés még nem jön meg. Ha ez a citrusos vonal a cél, akkor miért Somló, hol az ásványosság, hol a juhfark és a számla vége miért 3.000 forint? A korty végén , ahogy melegszik megjön egy kis fémes hatás – a krémesség és a lágy citrus után -, ami valószínűleg a keresett ásványosság maradványa, amit a hordó és a precíz pincemunka meghagyott. Nincs a borral semmi baj, de ez nekem nem somló…, mondom ezt úgy, hogy a terület sajátosságai olykor már nekem is sok – Mr. Red a Dénes Hegybirtok kapcsán a fejemre is olvasta. Na bumm, nem tudom eldönteni, hogy szeretem vagy sem…, de tudjátok, ha kapható akkor szeretjük. :)

PS.: Vendégünknek nagyon bejön, amíg meg nem tudja mennyibe kerül.

Maczkó Róbert Pincészete – Chardonnay 2013 /Villány

Pohárban gyorsan mozgó, kevésbé olajos és még kevésbé illatos móka. Valami minimális illatot azért mutat, de nem adja magát könnyen. Nagyon meg kell fejteni, állítólag ananász is van benne…, én rátok bízom. Viszont a korty…, na, az igen. Komoly, de nem agresszív test, jól érthető aromák mellett kellemes ízek. Megvan a kis zöldesség, a jó savasság, rendes egyensúly mellett is igazi karakter. Ne gondolj azonnal az nagy fehérboros területek stílusára és mélységeire, de mindent a helyén kell kezelni. Jó a korty, de lazaság koréntsem süthető rá, ahhoz nagyobb a komolyság és több a karc.

Abszolúte nem az a sima, beugró fehér a vörösboros vidéken, amiről már szóltunk – villányi borvidéki leírás írásunk – és legkevésbé sem olyan, mint azt a pince olaszrizlingjénél éreztünk mindketten – link a Maczkó Róbert Olaszrizling cikkhez. Ez azért egy jó ebéd vagy vacsora mellett is megállja a helyét, sőt oda is ajánljuk. Az érett beszélgetések mellett persze, aminek úgyszintén kiváló partnere. Mindezzel együtt a komoly dobás ennek a nagy-testvére lesz, a barrique – hamarosan kóstoljuk, újra.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés