Termékek Menü

Fehér birtokborok egymás között

Mr. White
2015. 05. 23. 10:00:00

Fehér birtokborok egymás között

 

A birtokfehérek sok esetben meghatározó alapborok egy-egy pince életében. Ha valakit szeretnénk a pince irányába terelni, akkor jó lehetőség egy könnyed, szerethető fehérborral kezdeni. Gyorsan össze is kóstoltam két különböző világot.

Légli Géza vöröseit – merlot, syrah – kedveltük, és nagyon szerettük volna ugyanennyire kedvelni a fehéreket is. A rajnain kívül, azonban a tavalyi eresztésből nem volt kedvünkre való. Kóstoltuk a 2011-es Birtokfehéret is és nem voltam tőle leülve. A ’friss’ 2012-as tétellel kissé más volt a helyzet.

Kislaki Bormanufaktúra – Birtokfehér 2012 /Balaton

Csavarzár, trendi design, számomra kedves fajtaösszetétel. Apró különbségekkel, de ugyanaz, mint a ’11-es, bár annak az arányait nem tudjuk a fajták tekintetében. Most királyleányka az alap, ehhez társul a chardonnay és a rizlingszilváni 25-25% arányban. Az aranysárga szín most is játszik, mondjuk itt még nem olyan határozott, nem olyan komolykodó. Az illat is beszédesebb. Kevésbé mutat fás jegyeket, kevésbé sugallja azt, hogy meghordózták, mint a korábbi évjárat – pedig nem látott hordót. Ettől még ne gondoljuk, hogy könnyedebb. Lehet, hogy a palackban eltelt idő erősítette túl a fa érzetét. Most is határozottan dolgoznak a csersavak, uralja is a bort rendesen. Ebben az esetben – kvázi fiatalon – viszont nem zavar, azaz nem zavar annyira, mint idősebb korában. Akkor is azt mondtam, hogy nem kisfiúknak való, ez most is igaz. Nem könnyű, nyári lazulóital. Annál ez több, noha sem az ára, sem a külseje nem utal erre. Mindenki keresse meg azt, ami neki való, mert hiszem, hogy ennek is megvan a közönsége. Nekem a rizlingszilváni sokat hoz rajta, a fás érzetet bőven kibírom, és ne feledjük, hogy a fröccs még most is működik. Működik?

Nyolcas és Fia Borház – Fehér Magnum 2013 /Eger

Bevallom nem voltak nagy elvárásaim vele, de azokat bőven felülmúlta. Könnyű, nagyon jól iható, ragyogóan simulékony munkásember. Pont ilyet akarnék én is, ha fröccsbort, bulibort rendelnék volumenben. Ez való magnumba és a gasztróba, nem más. Sajnos nem ilyenek nyomulnak a piacon, ha igen, akkor viszont nem ennyiért. Ha árulnánk, nálunk 1690 körül menne.

Minden korty itatta magát, egy guitar hero este alkalmával úgy fogyott el, mintha soha nem is létezett volna. Nem akarom túlmisztifikálni, túlmagyarázni a bort, mert semmi szükség nincs rá. Egyetlen egy dologra lenne szükség, fogható palackra. Ha találsz és nem mérik arany árban, akkor vedd és idd! Egészségedre!

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés