Termékek Menü

Etyeki mustra

Mr. White
2015. 01. 14. 12:00:00

Etyekről szóltunk már sokszor, kóstoló bemutatóként, pince ismerkedővel (Szentesi Pince) és most megint egy számunkra új borászattal ismerkedünk. Semmilyen információnk nem volt, sem Nagy Gábor eddigi munkásságáról, sem a pincészetről. Mondhatjuk tipikus bolti vásárlásnak, amikor a polcról veszel le egy palack bort – ja, most éppen kettőt. (Mi ugyan nem így kaptuk, de válászthattuk volna akár így is.) Nekem mondjuk a címke is sokat segítene, mert szerintem az árazásához képest elég jó, egyenes, egyszerű, ahogy azt kell, ha nem vagy ismert. 

Nagy Gábor és társa Kispincészet – Rajnai rizling 2011 / Etyek

Diszkrét illat, ahogy melegszik úgy lesz nyitottabb kicsit, de azért nagy szólóra nem kell számítani. Nem mindig az illat a kulcs a jó borhoz. Szerencsére. Ezúttal sem. Tisztességes iparosmunka, a szó jó értelmében. Etyeki rajnaival bántam már el egyszer egy borbárban – link –, ez azért most sokkal jobban esik. Azt, hogy jobban mutatja-e a fajtát, vagy szebben az etyeki lehetőségeket; vagy abban, hogy ezt kell mutatni iskolaként, nem vagyok biztos. Hacsak azért nem érdemes mutogatni, hogy ha ennél gyengébb az általad készített rajnai, akkor inkább legyen valami szebb küvé belőle. A korona alapján is van benne anyag, korához képest még virgonc – mondjuk nagy bor nem lesz és nagy érlelés sem kell neki -, úgyhogy sokáig ne nézegesd. Jól esik inni, egyik korty csúszik a másik után, ahogy a szavak lesznek mondatok egy jó beszélgetés alatt. Szeretem a rizlinget, és ha jól bánnak vele akkor a rizling is szeret minket. Friss és pörgős, úgyhogy pörgősen igyátok ti is, amíg van.

PS.: Éreztem már hasonló korú bort fülledtnek csavarzár alatt - szintén egy rizling volt -, de ez valahogy kivédte, nem volt tapasztalható. Vajon hogy?

Nagy Gábor és társa Kispincészet – Háztáji 2012 / Etyek

Illat alapján simán jó a megnevezés. Na, nem azért, mert a háztáji illatok lengik körül, hanem mert semmi extra, semmi tolakodó, semmi különleges – kicsit édes jellegű illat. Egyszerű, szerény, kicsit nehézkesebben megnyíló tavaszi növenyek…, bár lehet, hogy amolyan vénasszonyok nyarára emlékeztető vonal a helyesebb. Édes borokra jellemző mozgás a pohárban, nagy korona nélkül mondjuk, de ez kevésbé zavar. Ha a rajnaira azt mondtam, hogy egy túlmagyarázást nem igénylő, de jól iható beszélgetős bor akkor itt is ezt tudom tenni. Annyi kiegészítéssel, hogyha a lányok italaként azonosítjuk az édes/félédes borokat, akkor ez a tökéletes lánybuli ital. Nem gejl, nem ragad, nem ömlik brutálisan az arcodba a tartalma, nem akar letámadni az édesség. Nem is kezdtünk fajtafejtegetésbe, egyrészt szerintem nem is menne, másrészt ebben a kategóriában és stilben teljesen fölösleges is ezen lovagolni. Végülis félszáraz, tehát nem is kell ennek nagyon megtörténnie, de volt már ez így. Egyszerűen és visszafogottan adja magát. Tipikus esete az idd és vidd megoldást igénylő feladatoknak vagy a mit is adjak inni a vendégeknek problémakörhöz.

PS.: 4 nappal később már nem volt olyan határozott és meggyőző, de ez nem von le semmit az érdemeiből, ha megiszod nyitás után. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés