Termékek Menü

Észak dél ellen – Könnyed vörösek

Mr. Red
2015. 10. 07. 10:00:00

Észak dél ellen – Könnyed vörösek

Mindkét pincét szeretjük, de azt sem hallgatjuk el, ha valamivel nem vagyunk maradéktalanul elégedettek. Egy (nem is olyan) könnyed birtokbor és egy érdekes kadarka kerül bemutatásra, érdeklődőknek mindkettő ajánlott, de egyik sem kötelező tétel.

Orsolya Pince – Hetedhét Vörös 2013 /Eger

Akik a kis méret, kis palackszám filozófiáját választották, és e mellett kitartanak, nehéz utat járnak. Nem mindig könnyű túlélni egy-egy zűrös évet, nagy a gazdasági (cash flow) nyomás, legalábbis ezt vélem felfedezni abban a tényben, hogy ezen – amúgy remek – pincészet kénytelen időnként olyan bort is piacra dobni, amire (szerintem) nem feltétlenül büszke (lásd itt – 2010 Pinot Noir). Kíváncsi vagyok, lesz-e Hetedhét ’14-ben..., na de egyelőre itt a 2013-as tétel, nézzük, mit tud!

Ez az év sem volt igazán jó, ezt mondatja velem a tapasztalat. De a Hetedhét Vörös, mint brand, eleve egy könnyed, természetes ivóborról szól-szólt eddig is, még akár lehet belőle nagy dobás is, a gyengébb évjárat ellenére.

Élénk szín, nyoma sincs bajnak itt, illatban néhány másodpercig egy kis illó, de hamar elillan, minimális szellőztetéssel a gyümölcsösség kerül előtérbe (meggy, szilva), egy kis füsttel és édes-fűszerekkel fedve. Meglepően telt korty és tartalmasság a megszokott stílushoz képest, ha nem lenne ott az évjárat fanyarsága, kiemelkedő tétel is lehetne akár. A gyümölcsök dominálnak, nyilván, de érdekes, a füstös felhangot végig ott érzem, pedig meg lennék lepve, ha komolyabb ismeretségbe került volna a hordóval.

Tapasztalatból kb. 15 fokra hűtve bontottam, de mivel ez most egy cseppet testesebb tétel, melegedve mutatja meg magát igazán.

Összegezve, a korábbi évjáratok vonalán halad, azok könnyed eleganciáját és egyensúlyát az évjárat nem tudja, de ezt extrakttal, tartalommal kívánja ellensúlyozni. Korrekt munka, a lehetőségekhez képest kihozták belőle, amit lehet, de a tavalyi színvonalat – nyílván – nem üti meg.
 

Merfelsz Pince – Kadarka 2012 (Nectar Sexardique) /Szekszárd

Érdekes ez a kadarka, egyrészt klasszikus darab, a fajta jellemzőivel (világosabb szín, vékonyabb test, karakteres savak, fűszeresség), másrészt, valahogy nagyon Merfelsz is. Krémesebb az átlagnál, karamelles illat, még könnyedségében is kapott egy koncentráltabb, komolyabb jelleget. Tudjuk, a pincére jellemző a komoly hozamkorlátozás és a túléretten szüretelés, ez cseng vissza most is. Ráadásul ’12 igen meleg év volt.

Már csak az a baj, hogy maga a fajta az, ami behatárolja a lehetőségeket. Ennyit tud, beszélgető bor és kész. Nem biztos, hogy érdemes vele túl sokat kísérletezni, szerintem maradni kell a könnyedebb vonalnál (extrán légies például ez: Neiner Kadarka 2013).

A Bukolyi pince a végletekig vitte a kísérletezést (lásd itt – Kadarka válogatás), de igazán az se finom, inkább érdekes. Egyszerűen felejtős, hogy ebből a fajtából koncentrált, komoly bort készítsen valaki, azt gondolom. Maradjunk a Bikavérnél és a lájtosabb stílusnál! (Ez a tétel mondjuk nem annyira extrém, de ez is túl komolyan akarja venni magát, azt vélem.)

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés