Termékek Menü

Elfelejtős, ellazulós, fröccsözős

Mr. White
2015. 09. 11. 12:57:31

 

Elfelejtős, ellazulós, fröccsözős

Sokszor kóstoltunk együtt „már nem is annyira reduktív rajongó” barátommal, ilyenkor is igyekeztem megmaradni a szakmaiság berkein belül és szépen, odafigyelve jegyzetelni, írni, ahogy illik. Na, most megcsúsztam kicsit. Részjegyzetből és a kitűnő memóriám segítségével dolgozom ezúttal. A lényeg azért megmaradt, mert az emlék élénken él, és egy bortól ez az elvárható minimum. :)

Oszvald Pincék – Cserszegi Fűszeres 2014 /Hajós

Olyan volt, hogy a címke nélkül, vagy a bort jól ismerő ember nélkül meg sem mondod, hogy ez cserszegi. Valószínűleg el vagyunk árasztva sok olyan cserszegivel, ami ki van hegyezve bizonyos jegyekre, mert így könnyebben eladható, nagyobb körnek lehet felkínálni. Talán ez lehet az oka, hogy fel sem ismerjük az eredeti fajtát... Ez lesz a cserszegi maga, legszebb valójában, az igazi énje. 2014 nem volt egy veretes év, ezt szajkózzuk mi is egy ideje, a szakma is elismerte, a pince ráadásul nem áll a technológiai lehetőségek csúcsán, tulajdonképpen nincs is neki. Ez adja, hogy esélye sincs a bornak másmilyennek lennie, mint amit a bor mutat valójában. A hajósi legények – legalábbis akiket mi komolyan veszünk – pedig nem akarnak művi dolgokat készíteni és ezt mi nagyon szeretjük. Ezt kellene nektek is megízlelni!

Ahogy kortyolgatjuk, úgy lesz egyre jobb és ad magából egyre többet. Több test, több karakter, fanyarabb utóíz, hosszabb lecsengés, ahogy azt a fajtától ismerhetjük, megszoktuk (megneveltek). Olyan hamar elfogyott fröccsben, hogy alig tudtam írni róla. Alapból ezt kellene adni mindenkinek, de legalábbis ilyen borokkal kellene megörvendeztetni a helyieket egy-egy borvidéken a kocsmákban, az éttermekben, a kifőzdékben is. Sokkal jobb lenne mindenkinek. Ha kóstolnátok kénytelenek lesztek a pincéig menni érte. Érdemes, a bor miatt, a hajósi fiatalok miatt és az ott átélhető, megszerezhető élmények miatt. Ha kell segítség a túrához, írjatok nekünk, segítünk.

Losonci Pince – Zöldveltelini 2013 /Mátra

Emlékszem, úgy vártunk, mint valami világmegváltó csodát. Bálint szeret kísérletezni, feszegetni a terület, a fajta határait és kedvére való borokat készíteni. A 2011-es évjáratban egy brutál, érlelt, hordós változattal örvendeztetett meg minket. Megosztó, de aki szereti, az elvan vele – a cikket itt olvashatod. Aztán 2012-ben a gyökeres ellentettjét készítette, egy könnyű, reduktív, jó ivású bort. Nagyon finom volt, szerettük volna, de piszok hamar eltűnt a piacról (olvashatsz róla itt). Nem kevés készült, de nyoma veszett. Ezek után vártuk a folytatást. Ha van otthon nektek, akkor egy kóstolóra csatlakozz hozzánk és szívesen ránézünk újra, cserébe mi is viszünk valami jót. :)

Csalódott voltam, amikor kipukkantottuk. Nem azért mert hibás, vagy azért mert rossz bor lett. Egyszerűen olyan magasra tettük/tette a lécet, hogy ezúttal nem sikerült megugrani és ez alapjaiban akasztotta meg az önfeledt élvezetet. Nem szoktam előítélettel kóstolni, nem írok le semmit alapból vagy elsőre, törekszem a hosszabb kóstolásra és a megértésre. Itt viszont zavarban voltam. Valahogy ötvözni próbálta a könnyed reduktív vonalat a hordós érlelés adta játékkal. Ez okozta a gondot nekem. Sok volt a hordó, ami olyan modorosságot adott a bornak, ami túlmutat azon, ami valójában. Sok volt neki szerintem, és a könnyed vonal rajongóinak is, a hordós fehérek kedvelőinek pedig vékony. Fröccsben felerősödtek a hordós, fás jegyek, ami tudjuk, hogy nem tesz jót neki. Nem állt össze nekem a sztori, pedig benne van az anyag, benne van a szándék és a hozzáállás. Ha kóstoltátok, akkor szívesen vesszük a véleményeteket. Írjatok nekünk!

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés