Termékek Menü

Elegáns antré egy szép jövő előtt álló borászattól – Hárságyi Birtokbor 2009

Mr. Red
2015. 03. 24. 16:04:09

Elegáns antré egy szép jövő előtt álló borászattól – Hárságyi Birtokbor 2009

 

Villányt jól lehúztam, aztán csak találtunk számunkra is vállalható borászt odalent Iványi Zsófi mellé (Maczkó Róbertet) a „nemprémium” árkategóriában. Most pedig még egy fiatal, feltörekvő pince sorakozik fel melléjük a borvidékről, a palkonyai Harságyi családi borászat, ami természetes (mondanám, kézműves, ha nem lenne már lejáratva ez a kifejezés) készítési filozófiájával egész biztos nagy kedvenc lesz rövid időn belül. A 2009-es Birtokboruk legalábbis erős bejelentkezés, ha innen indulnak fölfelé, hamar magasra jutnak majd.

Hárságyi Pince – Birtokbor 2009 /Villány

A füstösebb illat utal rá, hogy hordót látott tételről van szó. Az enyhe barnás reflexek pedig arról árulkodnak, hogy ez már nem egy friss évjárat. A bor ugyanakkor még nem öreg, csúcson van szerintem, sőt a savak még kifejezetten élénkek. Kóstolva elsőként ezek érkeznek, és meg is lepnek a virgoncságukkal, mert 2009 éppenséggel szép meleg év volt.

Savak, szuper gyümölcsösség, tannin és alkohol. Ebben a sorrendben érkeznek az összetevők. Azt hiszem sikerült egy igen jól eltalált küvét alkotni egy igen jó évben: a zweigeltnek tudom be a szép savakat, a kedves puhaságot a portugiesernek, a gyümölcsösséget mindkettőnek, a tannint és a komoly alkoholt (a lecsengésben többnek érződik, mint az üvegen feltüntetett 13%) pedig a '09-ben ott szépen beérett Cabernet Sauvignonnak. Klassz villányi móka, egyszerre krémes-tanninos (amiben a hordónak is nyilván szerepe van) és kedves-játékos, gyümölcsös. Mindezeken felül kétséget kizáróan természetes, nincs benne semmi mesterkéltség, ami modern borászati praktikák – izé, technológiák - bevetésére utalna.

Kétségtelen, hogy ár-érték arányban világbajnok, csak azért vehető meg ennyiért, mert egy még ismeretlen pincészet készítette. És ez még akkor is igaz, ha ebben az árfekvésben olyan kifinomult egyensúlyt nem lehet elvárni, mint háromszor-négyszer ennyiért. Azaz, bár mindene megvan, a fent említett elemek a korty életgörbéje során hol erősebben, hol kevésbé dominánsan váltogatják egymást, azaz az integráció nincs olyan magas fokon, mint a prémium tételeknél. Pl. a tannin kicsit szárít a lecsengésben, és az alkohol is erőteljesebben melegít az utóízben. De ne kérjünk számon olyant egy kétezer forintos birtokboron, amit ennél jóval drágább tételek sem mindig ugranak meg.

Szuper motyó ez egy villányi ízekhez szokott borisszának, amely a mindennapi fogyasztástól az ajándékig megállja a helyét. Best buy illatot szagolok itt, ilyesmiben pedig ritkán szoktam tévedni.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés