Termékek Menü

Egyből kettő, avagy Csetvei borok

Mr. White
2015. 09. 08. 08:00:00

Egyből kettő, avagy Csetvei borok

 

Van egy kedves barátom, akit sikerült megmérgeznem a tokaj-hegyaljai szépségekkel, azon belül is a mádi katlan szörnyűséges nedűivel. Történt, hogy azóta szinte nem is hajlandó mást fogyasztani. Ennek vannak élettani és a magas minőség iránt erzett vonzódásban keresendő okai is, egyszer majd meginterjúvolom, és akkor részletesebben megismeritek a mesét. Az ismerkedést követően én alaposan továbbléptem, ő meg azért inkább maradt a stabil talajon. Mostanáig. Kimozdult és éhes lett a tudásra, a borok kóstolására. Meghívott és meglepett. 

Csetvei Pince – Kő-Papír-Olló (KŐ) 2013 /Mór

Illatában kicsit rejtőzködő, nem túl beszédes, de egészséges és olajos koronával bír. Forgathatod a pohárban, ameddig szeretnéd, sokkal jobban kinyílni nem fog. Egyrészt a fajta sem olyan, másrészt a somlói hatás és a hordó együttesen legyűrte az illatokat. Tiszta és szép az illat, de nem akar magával ragadni, nem akarjuk szagolgatni, mert nem annyira jó. Bizony, hordó és Somló. Normál esetben megijedne az ember, hogy na, ebből mi lesz! Minerális orgia, komoly só-görgeteg, agresszív nyomulás, esetleg az újhullám és annak mindent elfedni akaró citrusos rohamai. Nem. Egyáltalán nem.

A könnyednél kicsit nehezebb, de jó ívású bor, közepes karakterrel. Nem sok, nem kevés. Kellemesen fickándozó savak, enyhén jelenlévő ásványosság és számomra nehezen felismerhető fajta jelleg. Mármint, pont lehetne küvé is, vagy éppen akármi. Mr. Red egyszer taglalta is talán, hogy pont ez a baj itthon az olaszrizling felhozatallal: nincs egy egységes irány, egy felismerhető karakter. Úgy tűnik, hogy amolyan „ahogy esik, úgy puffan” megoldás. Nem is tudjuk, milyennek kellene lennie a jó olasznak. Félreértés ne essék, jól érlelt, finoman hordós, nem tolakodó olaszrizling van a pohárban. Kapott karaktert, s bár azt nem állítom, hogy felismerhető lenne bármikor, de egy beszélgetés megalapozásához kifejezetten rendben van. Minden kerek és valahogy a végén még az olaszrizling is bemutatkozik. 528 palack esetén lehet is ilyet csinálni, játszani és bemutatni mit tudunk. Én úgy éreztem, hogy túlontúl tiszta, komolykodó, amolyan okoskodó kisgyerek. Mint én.

Csetvei Pince – Kő-Papír-Olló (PAPÍR) 2013 /Mór

Még mindig olaszrizling, még mindig Somló, de ezúttal már érezzük a meleget a testünkben, amit a Kő okozott. Ez nem komolykodik, nem nagyzol. Hiába kevés a palack itt is – a mi szintünkön pont elég –, csak könnyeden és lazán megmutatja, amit kell. Beszédesebb illat, lágyabb korty. Hiába no, nyáron azért jobban csúszik a reduktív iskola. Furcsa, hogy itt sem robbant az arcomba Somló, a kóstolókon megszokott agresszív jegyek, amik miatt kicsit kevesebbet fogyasztok a borvidékről. A Dénes Tibor boraiban általunk szeretett stílus köszön vissza, kicsit máshogy.

Most persze lehet háborogni, hogy melyik pince hol is helyezkedik el a borvidéken, amit mi ugyan Somlói borvidéknek hívunk, de nem klasszikusan a hegyen van. Ezt már Hegyaljáról ismerem, hogy komoly jelentősége van, és igenis figyelni kell rá. Ezzel együtt azt gondolom, hogy a nagyközönség jobban viseli a kommerszhez kicsit jobban húzó borokat. Megvan a piaca a komoly testnek is, de ott el kell fogadni, hogy nem tudjuk azt a mennyiséget, annak a közegnek eladni. Mint mindenben, itt is áll, keresd a közönséged és maradj annál. Korrekt kis bor ez, úgy hörpintettük fel a palackot, mintha nem is egy dolgos nap végén lettünk volna. Tisztán, szódával, éppen mit kívánt a beszélgetés hulláma. Ezzel együtt szomorú vagyok. Csak 706 palack készült! Szóval, most rohanok…

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés