Termékek Menü

Egy különc naplója - a soproni mágus

Mr. Red
2014. 06. 18. 21:54:51

Vannak akik istenítik, mások humbugnak, felfújt lufinak tartják a „Ráspi-jelenséget”. Jómagam óvakodnék bármely oldal mellé állni ebben a kérdésben, amíg elég mélyet nem merítettem a munkásságából, de az eddigi – korlátozott – mintavételezések alapján azt sejtem, az igazság valahol a kettő között lehet. Ittam már olyan borát, mely esetén értettem ugyan, hogy mit akart a készítője, mégsem ízlett. De fordítva is: annak ellenére jött be nagyon, hogy nem tudtam levenni a koncepciót.

Jelen kóstolgatás is ezen merítés kiterjesztését szolgálta, és azt kell mondjam, ez az alkalom is a fenti tételt látszik megerősíteni: van itt olyan tétel, amit nem értek, de tetszik nagyon, de az ellenkezője is: vágom én, de nem finom. Mint minden kísérletező, határozott elképzelésekkel bíró ember, megosztja, elbizonytalanítja a körülötte lévőket. Főleg, ha azok hajlanak kevésbé sarkosan látni-láttatni a világot. Gondolom én.

Ráspi Pincészet - Kékfrankos 2011 /Sopron

Mindjárt itt ez a kékfrankos. Alapbor Sopronban, így ez lenne hivatott megmutatni a pincészet erényeit. Meg is mutatja valamennyire, de gyanítom, ha ez az első találkozásod velük, akkor nem fogod respektálni a lázadozást. Lehet, hogy ilyen karcos-sós-savasnak kell lennie a fajtának arrafelé, ha nem macerálják, de ha ez a soproni kékfrankos tanulmány, akkor én nem szeretem a soproni kékfrankost.

Ráspi Pincészet - Zweigelt 2011 /Sopron

Alapból a kékfrankos elé venném, de az árából sejtettem, hogy most nem ezt kell tenni. Mély szín, ami nem tipikus ennél a fajtánál. Illatban sem a megszokott játékosság a jellemző: a meggyes-cseresznyés jellegen keményen átütnek a csokis-vaníliás hordós jegyek. De ez még oké, legalább nem animális, mint amilyen a kékfrankos volt.

A pohárfelfekvésből is látszik, hogy komoly anyag, nagy hozamkorlátozással készült, limitált mennyiségű tétel. Kóstolva be is igazolódik az ígéret: egy pillanatra a mennyország ízét érzed a szádban! Bármennyire is próbálta, Ráspi nem tudta kiölni a zweigelt könnyed, laza jellegét, ami a nagy testtel, extra hosszú lecsengéssel együtt olyan, mintha érett gyümölcsbe harapnál egy fülledt nyári éjszakán.

Nem tűnik soproninak, vakon Egerbe vagy Szekszárdra tippelném, és nem tűnik zweigeltnek sem, mégis piszok jó, így ahogy van! Simulékony savak, határozott, de nem bántó tannin, enyhe minerális jelleg. Ez bizony annyira rendben van, amennyire nem tipikus. Divatos chilis-csokival tudom legjobban elképzelni, az ízhatás hasonlóan izgalmas.

Ráspi Pincészet - Mágus 2011 /Sopron

Kékfrankos alapú küvé, úgyhogy a maszkulin jelleg dominálja ezt is, a kevéske zweigelt és bordói fajták, amik belekerültek, azért lágyítanak rajta annyit, hogy korrekt tétellé váljon. Olyanná, ami jellemző a borászatra, de mégsem kell sommelier végzettség a megfejtéséhez. Érdekes, néhány nappal később sokkal szebb arcát mutatja, mint közvetlenül a felbontás után. Talán az első tételt is hagynom kellett volna kisimulni egy kicsit?

Summa summarum, Ráspi most sem hazudtolta meg magát. Úgy látszik, nem mindig nekünk készíti a borait, hanem saját örömére. És ha az történetesen találkozik a mi ízlésünkkel, akkor nagyon jó lesz nekünk. Ja, még annyi, hogy négy tőle  nemrég fogyasztott tételből kettőnél a csavarzár bontás után azonnal bemondta az unalmast, ilyennel még eddig nem találkoztam. Érdemes lenne odafigyelni erre, nehogy az üvegek tartalma lássa idővel ennek a kárát.

(Röpke kiegészítő ehhez a Ráspi kérdéskörhöz korábbi cikkek formájában..., ha érdekel valakit :) 

A nagy kékfrankos teszt, Kopár!

Furmint soproni módon, ala Tündér!

Jó szurkolást a focihoz, 

Mr. White)

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés