Termékek Menü

Egy rosé, egy siller

Mr. White
2015. 06. 09. 10:00:00

Egy rosé, egy siller

 

Azt mondtam korábban, hogy a legjobb rosét megtaláltam a Némethjanó személyében. Ha egészen pontos akarok lenni, akkor kiegészítem azzal, hogy abban az árfekvésben. Balázs újabb varázslata a hordós kóstolás alkalmával is erős volt, de nem mutatott ilyen komoly karaktert. A siller pedig továbbra sem a kedvencem, ezúttal sem ugrottuk meg a lécet, bár legalább a fejlődést látom. Magamban is. A lényeg pedig ez.

Centurio Szőlőbirtok – Első fejtés 2014 /Mátra

Kékfrankos, Cabernet Franc küvé az alap. A részleteket, a metódust és a mélyebb információkat hamarosan a nálunk szakmaibb sajtóból megtudjátok. (Azért, mert nagyon magasra tette a lécet, mindenki megőrült érte, aki kóstolta). Szerintem konkrétan újradefiniálja a rozét! Nemrégiben olvastam, hogy az agrár szakvezetés oldaláról nyilatkozták, hogy a magyar kitörési pontok egyike – a nemzetközi piac felé – a rosé. Ha az ilyen, akkor feltétlenül aláírom. Tavaly már néztünk egy próbát, de akkor nem mertünk írni róla, mert kereste az utat, meg mi is.

Vagy magasztalunk vagy semmi. Eredetileg vörösbornak készült, így tulajdonképpen érthető, hogy miért is annyi az ára, amennyi. Idd úgy, mint egy jó vörösbort. Az illat elvarázsol, egyértelműen húzza a csajos felhangokat (látom magam előtt a palackot egy jó nagy kupac macaron között, biztosan valami perverzre hangolnám a képet). Ne forgasd, ne játszadozz vele, hanem kortyold és élvezd. Ennyi a dolgod. A kékfrankos nem mátrai jegyeket mutat, a cabernet franc pedig azt az arcát hozza benne, amiért sokkal jobban lehet szeretni, mint a cabernet sauvignont. Egész konkrétan meghazudtolja a fajtaösszetételt az illata, hogy aztán a korty megadja a kegyelemdöfést. Határozott karakter, szexi stílus, a fajtáktól elvárható játéknál lényegesen komolyabb összehatás.

Tessék megkóstolni! A Kadarka borbár tartja a lapon (pont ott írom a cikket), kérjetek egy kis pohárral vagy bárhol, ahol találtok még belőle! :)

Kislaki Bormanufaktúra – Pirosbor 2013 /Balaton

Tavaly szerettük a rosét, nem voltam maradéktalanul elégedett a sillerrel – itt a pirosbor. Volt ugyan benne valami izgalom, valami huncut felfedezni való játék, de annál azért több kellett volna. Idén a rosé volt férfiasabb, mint kellett volna és igen, jól gondolod, a piros lett populárisabb. Ahhoz képest, hogy egyébként nem kifejezetten kellene annak lennie. Mindezt úgy, hogy a barátaim szerint a palack kifejezetten ellenszenves.

Van benne anyag, de nekem úgy tűnt, hogy a specialitásait kevésbé megtartva sokkal jobban rá lett hangolva a közízlésre. Mármint, arra felé volt terelve. Ez ugyan nem siekrült maradéktalanul, de cserébe nagyon kiérződik a megoldás. Az a baj, hogy ez egy ’13-as siller/rosé kategória, ami kijön most 2015-ben, amikor a szerényebb vörösboros lehetőségek miatt, jelentősen erősebb lesz a rosé mezőny. Már a primőröknél is látszott és a komoly anyagok csak most jönnek – lásd fent. Biztosan megtalálja majd a közönsége ezt is, lesz esemény, ahol el fog fogyni. Ezzel együtt nekünk nem esett jól, nem itatta magát szédületes tempóban. Persze a nagy nyári meleg, a csökkenő kínálat sok mindenre megoldás. Valaki másnál.

Mr. Red: Na akkor én is belebarmolok egy kicsit. Balázs rozéja azért különleges, mert 1,5 kilós töke-terheléssel készült, spontán erjesztve, kizárólag színléből, azaz préselés nélkül. Egyetlen egyszer volt átfejtve még a télies hidegben, hogy a borkő kicsapódjon belőle. Ezen kívül semmilyen egyéb eljárásnak, maceratúrának nem volt kitéve. A neve is erre utal. Így Magyarországon még nemigen készült rozé, nem is igen fog. Olyan kuriózum ez, amit MUSZÁJ megkóstolnia mindenkinek, hogy lássa, ilyent is lehet, ha valaki nem nyalja be a trendnyalókát, és hajlandó az uralkodó széljárással szemben hajózni.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés