Termékek Menü

Reménykeltő tendencia - Dunántúli kékfrankosok szép formában

Mr. Red
2014. 10. 12. 12:42:38

Ha valamiből nem kellene már több a kínálatba, az a kékfrankos (nézd meg te is és tuti kedvet kapsz), de mit tegyünk, ha szeretjük. Talán kiderült már, hogy nem feltétlenül a tannin-bomba bordóikat preferáljuk. Karakteres savgerincével, fűszeres-gyümölcsös aromáival a kékfrankos egy izgalmas fajta, még ha idehaza egyelőre nincs is úgy csúcsra járatva, mint mondjuk Burgenlandban.

Azért vannak jófajta tételek, és ami a leginkább reménykeltő, hogy a közép árkategóriában egyre több a megbízható tétel. Ez a kettő is pont ilyen.

Kislaki Bormanufaktúra – Kékfrankos 2011 /Balaton

Nagyon szép meggyszín a széleken, bordóba hajló maggal. Szaglászva leginkább gyümölcsös, de azért a jó vörösre jellemző aromák is megjelennek, és igen, itt a tipikus kékfrankos illatvilág is finoman, a háttérben megbújva.

Az első kortyban a fajtajelleg és a hordó fája kel versenyre egymással a számban, lecsengésben talán az utóbbi kerekedik felül. Na még egyszer..., és újra ugyanez. Kicsit ellágyított, bár van sava - a hordó kesernyéje is rásegít, így ezzel végül is nincs nagy gond. A test is rendben van, a gyümölcsösség visszafogott, a fajtajelleges fűszerességet viszont keresgélnem kellett az első napon.

Másnap visszakóstolva: savak rendben, mégsincs vele baj. Testesség, gyümölcsösség továbbra is ok, az egyetlen (számomra) kicsit zavaró dolog a fásság, kortyközéptõl lecsengésig. Viszont a fűszeresség most megjön. Összességében korrekt anyag, egy csipetnyit több fával, mint én szeretem.

Németh János Pincészet – Kékfrankos 2012 /Szeszárd

Brutálisabb illat, mint az előző tételnél, ezen inkább jön át a fajtajelleg és a fűszeresség. Itt viszont a gyümölcs mutatja magát kevésbé.

Pedig a színe egy árnyalattal mintha világosabb lenne, testben is vékonyabb talán. Azaz hátrébbről indul, kortyban mégis meggyőző! Kóstolva a szájat hirtelen betölti a gyümi, a frissesség és megvan a kellemes fűszeresség is. Lecsengésben itt is elõjön a fa, talán kevésbé zavar most, mert karakteresebb a savgerinc és gyümölcsökben is gazdagabb. Lendületesebb, dinamikusabb benyomást kelt, valószínûleg, mert fiatalabb tétel.

Öreg tőkék termése, talán ezért kékfrankosabb kékfrankos, mint a Kislaki, de néhány év, és nehéz lesz kiszúrni a különbséget. Ami már most is csekély, csak igazán figyelmesen analizálva lehet a fenti finom eltéréseket lezongorázni. Én most igazán figyelmes voltam! Egyszer majd talán azt is elárulom, hogy miért...

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés