Termékek Menü

Dénes Hegybirtok, friss borok

Mr. White
2015. 04. 24. 13:00:00

Dénes Hegybirtok, friss borok

 

Nehéz estének néztünk elébe. Terveztünk 3 villányi vöröset, 1 egrit, aztán a kóstoló folyamán ’beesett’ még 2 villányi, csak úgy az íze kedvéért. Ehhez mérten kellett valami jóféle felvezetést találni fehérborokból. Mivel most nem képviseltette magát a sommelier szakma – link a kóstolóhoz, amikor igen – leegyszerűsítettem a választást. Egy különleges borvidék, egy izgalmas pince, két bor. A Dénes Hegybirtok neve többször előkerült már – a rajnai rizling kapcsán és a furmint kóstoló miatt is –, de még mindig adósok vagyunk a látogatással Dénes Tiborhoz. Szeretünk felkészülten érkezni, ezért gondoltuk, megnézzük a pince kereskedelmi kínálatát.

Dénes Hegybirtok – Raffinée 2013 /Somló

Habzó bor, gyöngyöző bor, nem is tudom most éppen mi a divatos megnevezés – de most ne kezdjünk mesét a technikai meghatározásról, a palackban lévő nyomásról –, de egy biztos: bubikkal teli móka. A kóstoló előtt már jól behűtöttem, így a megérkezésemet követően – jó antré volt, utolsónak jöttem –, azonnal lehetett pukkantani. Csavar-zárazni. Csak a hatás kedvéért a pukkanás. Így utólag, akár pezsgő is lehetne belőle és akkor pukkanhatna. Jól állna neki.

Szóval nyitottam, töltöttem, kortyoltunk. Aztán mielőtt sokat beszéltünk volna, kortyoltunk még egyet. Egy nagyobbat. Egyöntetű véleményt tolmácsolhatok: elképesztően jól esett. Ragyogó buborékok, friss szín, enyhe olajosság – pedig ebben a stílusban ez utóbbi nem is megszokott tulajdonság. Azonnal fellobban a tűz az emberben és teljesen felpörget. Igazi pezsgő hatás. El is kezdtünk zsizsegni. Szó szót követett, újra töltöttünk. Huncut aroma, lágy krémesség, könnyed elegancia. Annyira itatja magát, olyannyira esik jól, hogy nem is gondolkodsz azon, mit iszol. Nem akarod megfejteni, nem akarsz keresgélni az emlékek között, nem próbálod az aromatábla megfelelő pontján elhelyezni. Mire a szakmaiság végre előbújt és elkezdtünk volna ezen gondolkodni, kiderült, hogy mindenki pohara üres. Köszönjük Tibor, jöhet a következő!

Nem a legolcsóbb a maga nemében, de nem is a kompromisszumokat kerülgeti. Ha biztos sikerre vágysz és még egy kicsit villogni is akarsz a francia tudásoddal, a legjobb – de tényleg – választás!

Raffinée franciául annyit tesz: kifinomult.

Dénes Hegybirtok – Rajnai Rizling 2012 /Somló

Az előző évjárat Mr. Red poharában kötött ki – olvass bele itt, hogy mit írt róla – és maximálisan elégedett volt. Lelövöm a poént, lehet menni azonnal a cikk aljára a kosárba rakás gombhoz: ez is remek, és még érni fog, tehát bőven lesz ez jobb is!

Határozott sav, korrekt test, fickándozó alkohol – hol jobban, hol kevésbé érződik rajta, de inkább nem zavaró –, azaz mondhatnám, hogy igazi rajnai iskola. Megint. Nyilván, ha valamit jól elkaptál és ismetelhető – ami azért a borászat terén nem alapélmény –, akkor csináld úgy! Ezzel együtt az asztalnál volt némi nézetkülönbség. Nem intenzív az illat, nem nyomul a korty, miközben a korona szép olajos és lomha, és a karakter is süt belőle – akár azt is mondhatnánk, hogy ott szunnyad a mélyben somló. A sokat várók nem voltak biztosak benne, hogy elég markáns és somlai. Ez adta a rögtönzött kerekasztal vitát.

Én kiállok érte. Hétköznapi magasságokban teljes mértékben alapiskola, ahogy azt feljebb is mondtam. Nyilván lehet ennél komolyabb példákat idecitálni, de akkor hozzuk vele együtt az árakat és az elérhetőségeket is. Ez most kapható és nem is horror. Szerintem Value for Money!, ahogy a piaci kofa mondaná. Mi pedig nem halogatjuk tovább, betervezzük az utat Dénes úr birodalmába.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés