Termékek Menü

Délvidéki olaszok szerda este fröccsben

Mr. Red
2015. 02. 25. 12:00:00

Hetényi Pincészet – Olaszrizling 2013 /Szekszárd

Nyáron többször voltunk lent a csodás környezetben lévő mecseknádasdi vendégházban, és tisztán emlékszem, a fröccs ebből mindig nagyon jól esett. Most éppen nincs fröccsszezon, de megvallom őszintén, ha csapatni kell a zsírokat egy kiadós ebéd után, én ilyenkor is szívesen spriccentek egyet.

Most is ez történt. Ahogy emlékeztem, technológiailag maximálisan rendben van, nincsenek zavaró illatok, a korty telt, gyümölcsös, lecsengésben pedig tankönyvszerűen hozza a kesernyés, mandulást utóízt. Ami viszont feltűnt: mintha szándékosan némileg populárisra lenne hangolva – szénsavat és talán egy csipet maradékcukrot is érzek benne. Tény, hogy ezek miatt könnyen csúszik tisztán is.

Pop-drink ez semmi kétség! Jó értelemben véve közízlésre hangolt, könnyed, de nem pehelykönnyű nyári itóka. Ennyi és nem több.

 

Maczkó Róbert Pincészete – Olaszrizling 2013 /Villány

Annak ellenére, hogy villányi borász, Maczkó Róbert egész jól érzi a fehér vonalat is. A Chardonnay Barrique-ból - aminek az erényei időközben mások számára is feltűntek (előkelő helyezést ért el a Népszabadság tavalyi Top 100 Magyar Bor listáján) - hoztunk is, ennek a nem új-hordós változata sem rossz (hamarosan jön a cikk), és a hót alap, belépőborként funkcionáló olaszát sem igazán érheti panasz. Lendületes, egyenes vonalú, fajtajelleges és friss – komplexitásnak nincs ugyan nyoma, fröccsben mégis tökéletesen funkcionál a pergő savai miatt. Tisztán sincs baj vele, kifejezetten jól esik, jól csúszik, gondolkodni meg nem kell róla. Ami kifejezett előny időnként!

Szikárabb, szimplább, mint a Hetényi, de ez nem feltétlenül baj. Első nap ez, néhány nappal később viszont már a szekszárdi koma ízlett egy kicsit jobban. Így van ez, hangulat kérdése is, de a borok is picit más oldalukat mutatják ennyi idő elteltével. Belépőborként viszont mindkettő tökéletesen funkcionál.

/Mr. White/ Tisztán is kóstoltam kevéssel korábban. Nekem is úgy tűnt, hogy fröccsben érzi igazán jól magát a bor, ahogyan azt fent is írja Mr. Red. Magában minden eleme átlagosnak tűnik és egy borsor végén már nem is emlékszel majd, hogy ez volt az első. Viszont: ’13-as könnyű borként még mindig van benne tartás, üdeség és jó inni. Ez pedig igen fontos pont.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés