Termékek Menü

Dávid és Góliát – Délvidéki kadarkák összecsapása

Mr. Red
2014. 08. 31. 18:38:45

A kadarkát szeretjük is, meg nem is annyira. Szeretjük, mert könnyed, gyümölcsös, ugyanakkor csípős-fűszeres is, azaz olyasféle kedves-huncut itókát lehet belőle készíteni, amelyről előszeretettel képzeljük azt mi, magyarok, hogy jól tükrözi népünk személyiségét. Ráadásul a parika-tejföl domináns konyhánk kettősségéhez is megy. De annyira mégse szeretjük, mert képtelenség belőle igazán nagy bort készíteni, plusz még macerás fajta is, így kevesen hajlandóak nyűglődni vele. A végeredmény az, hogy a piacra már legtöbbször olyan áron kerül ki, amennyiért talán elvárhatnánk izgalmasabb, komplexebb történeteket is. De ez csak az én véleményem itt és most. Lehet, hogy ugyanúgy elfogadom lassan ezt a fajtát is fontosnak, ahogyan a kékfrankos pozicionálásával megtörtént: arról sem hittem el, hogy lehet „A” magyar vörös, de a – nálamnál szerencsére kitartóbb – borászok erőfeszítéseinek eredményeképp kezdek behódolni ennek a víziónak. Hiszem, ha látom, ugyebár, és egyre inkább látom. 

Visszatérve a kadarkára: ez a szőlő és Szekszárd lassan összeforr, mert kétség kívül ők teszik a legtöbbet a rehabilitációjáért. Ahogy könnyen egyenlőségjelet lehet tenni a Bodri borászat és a szekszárdi kadarka közé is. Nem teljesen érdemtelenül amúgy, bármit beszélnek is a rossz nyelvek. Bősz Adrián, a pince borásza azért nem ügyetlen fiú, lássuk be. Bodriék pedig jól bejáratták a szortimentjüket, köztársaság bora, ilyesmi. Plusz szinte mindenhol elérhető. Ezért is választottam egy Bodri kadarkát kiindulópontnak, ehhez hasonlítottam a másik szekszárdi tételt, a Neiner fivérek játékos nedűjét. Nézzük, mit hozott Dávid és Góliát harca.

Bodri Pincészet és Szőlőbirtok – Kadarka 2012 /Szekszárd

Halványabb, fajtajelleges szín. Zárt illat, kadarkától talán töményebbet, ütősebbet várok. Hozza a csípős fűszeres jegyeket, a gyümölcsöt viszont kevésbé.

A korty üdítő, élénk savakkal és fűszeres jelleggel. Úgy tűnik, ez a tétel a fajta orientális jellegét fogja meg leginkább (ha minden igaz, ez a szőlő a Balkánról származik). Baj nincs vele, könnyed, jó ivású bor a mindennapokra, jól ragadja meg a típus fő jellemzőit és egyik tipikus (a fűszeresebb) oldalát.

Neiner Pince – Kadarka 2012 /Szekszárd

Színben hasonló az előzőhöz, de illatban már más jellegű. Jóval gyümölcsösebb, epres, szamócás, igazán bizalomgerjesztő. A feketebogyósság is ott van a háttérben, igazán kóstolásra csábít.

A könnyed korty középtájon komolyabb tartalmat, élt kap, a lecsengés viszont ismét gyümölcs, most a cseresznye és meggy is előkerül. A savak szépen le vannak lekerekítve, itt a gyümölcsösség van előtérben, nem a friss, csípős jelleg. Melegedve a fűszeres jegyek is egyre inkább megjelennek, de összességében kevésbé dominánsan.

Mindkét tétel rendben van, de kicsit más oldaláról közelíti meg a fajtát: olaszos tájbor érzete-jellege van a Bodriékénak, azaz egy korrekt asztali, mindennapi itóka képét rajzolja leginkább, melyet nem csak jó inni, de még karaktere is van. A Neiner kadarka viszont a „magyar pinot” érzést hozza inkább, nem csak a magyar narancs értelemben (kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk – hiszen lássuk be, bármilyen kedves is ez a fajta nekünk, egy igazán jó Pinot Noir komplexitását nem tudja überelni), hanem azért is, mert nagyon jól kapja el azt a játékosságot, gyümölcsösséget, amit a francia stíllel azonosítunk.

A második tétel személy szerint nekem kicsit jobban betalált, úgyhogy ahogy egy jó mesében mindig, itt is a (leg)kisebb fiú nyert az óriás ellenében, de belekötni az elsőbe se lehet, ha őszinte akarok lenni.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés