Termékek Menü

Amikor az előítéletek nem igazolódnak be, avagy az illatos rajnai és a citrusos furmint esete

Mr. Red
2016. 07. 21. 18:40:31

A borblogger is emberből van, így előítéletes néha. Nem baj, legalább érik meglepetések. Hol kellemes, hol kevésbé. Jelen esetben az előbbiről van szó, szerencsére.

Csóbor Pincészet– Nadapi Rajnai Rizling 2015 (Etyek-Buda)

Nem tudom, miért erőlteti rám ezeket a Csóbor borokat állandóan Mr. White, már a címkétől frászt kapok - annyira retro, mint egy Csepregi Éva koncert. Az sem fokozta az elvárásaimat, hogy a csavarzár feszt körbe forgott a gallérral együtt. Anyázva, késsel tudtam leszenvedni a palackról, tízpercnyi küzdés után. Úgyhogy a nedű már eleve gödörből ugrott.

Ehhez képest magasra. De ne vágjunk a dolgok elejébe! Szín: zöldes-sárga, enyhén aranyba hajó árnyalattal; érett, egészséges szőlőről árulkodik, amit azért nem túl későn szüreteltek le. (Utóbbit a virgonc savak erősítik meg kóstoláskor.) Illat: na, ja, legutóbb, amikor valaki az illatos fajtákhoz sorolta a rajnait, boci szemekkel (és elnéző mosollyal) néztem ki a fejemből. Merthogy, eddigi tapasztalataim alapján, azért nem sorolnám egy ligába az irsaival, vagy egy traminival. Magamban mea culpáztam egyet (először), merthogy a fajta mégiscsak tudja! Itt legalábbis adja ezt az ívet rettenetesen.

Kóstolva is az gyanú erősödött fel bennem, hogy stílben inkább a cserszegi-irsai vonalon tolja, csakhogy jóval komolyabb testtel és beltartalommal. Erre játszik rá az enyhén szénsavas összhatás is. Az élénk, pergő savak, a kellemes aromák és egy komolyabb, húsos test szép játéka, ügyes! Azt is el tudom képzelni, hogy két szüreti időpontból jött össze így ez az egyensúly/móka.

Pop-drink ez is, de finom, tartalmas, egy kis karccal (mineralitás), úgyhogy nagyon is rendben van. Egy másik üvegbe áttöltve simán bevenném, hogy drágább kategória, mint valójában. Ilyenkor van az, hogy az ítész utólagosan elnézést kér az előítéleteiért (másodszor). Élvezzétek ki a pillanatot, nem sok hasonló lesz!

Turján Pince - Tokaji Furmint 2013 (Tokaj)

Egy furmint sorban ittuk, nem biztos, hogy ott kellett volna. Halványsárga szín, zöldes reflexek. Vékony test(re utaló szín és mozgás). Az illat egészen fura (furminthoz képest) - édeskés, dinnyés, virágos, nagyon üde, de nem a fajtára jellemző. (Ha nem tudnám, hogy Turján Péter olyant nem használ, azt hinném fajélesztő.) Sehol a jól megszokott petrolos-tapétaragasztós buké. Néhány nappal később ráadásul még karamellt is érzek! Pedig hordót szerintem nem látott. Na, ezt add össze!

Nagyon üde korty (napokkal később is). Citrusok, grape fruit, de ott a fehér húsú őszbarack dús leve is a háttérben. Furmintnak elégtelen, de üde, friss, feszes fehérbornak, amely csak úgy árasztja magából a tavaszi kert vidámságát, teljesen OK. Salátához, grillezett szárnyasokhoz, halhoz ideális lehet. Nem egy mádi nyolcezres, de állítom, jó inni! Mondjuk ez így összességében kevésbé lepett meg, mert azt eddig is tudtuk, hogy ez a borászat atipikus furmintokat készít, de azért ennyire különlegesre én sem számítottam. Amúgy ez is egy másik üvegben - fantázianévvel, fajta-megjelölés nélkül - ülne igazán. Akkor a sokszínűségére, üdeségére koncentrálnának a fogyasztók, és nem a fajtát keresnék benne.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés