Termékek Menü

Chardonnay - barrique vs. battonage

Mr. White
2015. 06. 24. 10:00:00

Chardonnay – barrique vs. battonage

Általában ügyesen lepasszolom az unalomig ismert világfajtákat Mr. Red-nek, mivel jobban szeretem a többit, ezeket meg úgyis mindenki ismeri és határozott véleménye van a jóról. Legalábbis azt hiszik, mivel a határozott véleménnyel bírók nem kóstolnak mindig eleget és mást, csak azt, amiben vakon hisznek. Ámen.

Ebben az esetben azonban magamra vettem ezt a feladatot. Most vettem észre, hogy hiába a második rendelés, hiába a dicsekvés az elért eredménnyel, hiába az elkóstolt palackok, a Maczkó Chardonnay-ról még nem született cikk. A másik bort pedig kóstolónak kaptam, és éppen a fentebb említett okokból kifolyólag kerestem rá az alkalmat. Mivel egymásra talált a két momentum, nem halogattam tovább. A szándékot.
Nem úgy a kóstolást.
Palackonként 7 napig kortyolgattam őket, ahogy azt egy nem nagyüzemi fogyasztó is tenné. :) Tehát: 1, meghazudtoltam magamat 2, elég sűrű időszakomban voltam.

Maczkó Róbert Pincészete – Chardonnay Barrique 2013 /Villány

Amikor sok jó vörösbor után Robi kissé félénkebben megjegyezte: van itt ez a bor, fehér, meg hordós, de nem olyan, mint a szokásos…, na akkor tudtam, hogy: 1, jó pincében járunk Villányban 2, nem kérdés, hogy kóstoljuk. Azonnal megkedveltük, pedig volt még a palackba kerülésig majd 6 hónap. Mondtuk is, hogy szeretnénk belőle, ha kész. Aztán telt az idő, elkészült, mi besűrüsödtünk, a bor pedig a Népszabadság Top100 lista 79. bora lett. Megkóstoltuk, nagyon szerettük. Megkóstoltuk a testvérét – barrique nélkül, itt a cikk – és közben elkezdtük árulni. Ez azóta a második kör.

Egyrészt remekül tartotta magát 7 napon keresztül. Nem mindennap jártam rá, de az első és az utolsó nap is kóstoltam, és minimális tompuláson kívül sok baj nem volt vele. Elősször a krémesség, a lágy aromák, a kerek, könnyed kortyok domináltak. Illatban és kortyban is hozta ezeket. Egész egyszerűen nem tudtam volna semmi sarkosat írni. Én szeretem ezt a borban, mert nem mindig vágyik az ember a megosztó sarkosságra, az ásványok dominanciájára, a vitákba hajszoló különlegességekre. Ez a bor pedig remekül teszi a feladatát. Chardonnay, hordóban érlelve, szerintem nem beállva a nemzetközi irányvonal által diktált sorba. Attól szép, hogy nem különleges, nem ette meg a hordó, nem lett tőle agresszívan nyomuló ital. Simogató. Nyugtató ölelés a nap végén. Ezt a lendületet pedig tartotta egy héten keresztül. Kicsit talán lassabb volt már az a simogató kéz, de nem lett érdesebb a heti munka után, nem ugrottak elő a stressz okozta karcok. Egyértelmű alaptartozék, bármilyen borkészletben, a helyét megtalálod magadnak. 

Azért is gondolom elismerésre méltó karakternek ezt, mert Villányban a fehérbor nem kifejezetten a minőség jegyében készül. Mr. Red, meg én is kifejtettük ezirányú sirámainkat ebben a cikkben, meg ebben, meg talán ebben is. :)

Babiczki Wine – Chardonnay Battonage 2013 /Mátra

Az első kortyban mutatta az iskolabéli különbséget. Sokkal karcosabb karakter, sokkal jobban hordóérzetes és leginkább sokal jobban Chardonnay. Nem kritika ez, sem ide, sem az előzőhöz. Egyszerűen a battonage technológia ezt tudja – finom seprőn való érlelés és annak időközönként felkeverése, így az almasavbontás nagyobb hatásfokkal zajlik, és nem utolsósorban jobban felerősíti az aromákat, mélyebb karaktert kap a bor. Mintha tudnám, hogy miről is beszélek.

Kortyban viszont abszolúte érződik minden. Ahogy említettem, jobban mutatja magát a Chardonnay fajtajelleg, mivel tulajdonképpen tisztább, de jobban érződik a hordó is, és az egész karcosabb. Ha ezt látod a palackon és csak a könnyű borokat szereted, le ne vedd! Van amikor jól esik, kifejezetten kívánja az ember, hogy néha kapjon egy ilyen pofont. Szép ébresztő, ahogy a kóstolt bor is az. Ez is kitartott 7 napig, mondjuk volt, hogy a napi adagomat fröccsnek ’áldoztam’ be, a fentebb írtak miatt is. Így is, úgy is nagyon határozott, kellemes benyomást kelt. Mindehhez képest nem is olyan brutális az ára, mint az ilyeneké általában (max. 1700 körül lenne nálunk).

Szőke Mátyás – Chardonnay Barrique 2009 /Mátra

Amikor vettem őket – nem egy palackot szereztem, annyira tetszett – akkor sem a Maczkó féle chardonnay stílusát adta. Inkább volt szikárabb, amolyan igazi komolykodó mátrai határozottság. Nem emlékszem pontosan, hogy mennyibe is került, de inkább volt a fenti 2 bor fölött árban, mint akár csak egy szinten. Szerencsére az utolsó palackom volt, így pont adta magát ennek a sornak a végére, amolyan lezárásként. Ezzel együtt is kicsit szomorúan tapasztaltam, hogy bizony túljutott már ereje teljén. Az emlékeimben élő élvezeti értéktől már messze, de a döglött bortól is visszább volt még. Egy jó arányú fröccs még éppen elvitte.

Igazi hordó nagyágyú volt és a nyomai még megvoltak. Ilyen is van. :)

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés