Termékek Menü

Centurio Szőlőbirtok

Centurio Szőlőbirtok - Ludányi Balázs
Gyöngyöstarján /Mátrai borvidék

„Ludányi Balázs kézműves, emberléptékű gondolkodásmóddal próbálja igazgatni a birtokot Gyöngyöstarjánban, a Mátra lábánál, amely 3,2 hektáron tevékenykedik 3 dűlőben. Ezen a területen hozamkorlátozással dolgozva, hagyományos feldolgozási körülmények között, precíz munkával mutatja meg a termőhely, a szőlő és a természet csodálatos egyensúlyát. Évről-évre olyan borokat ’segít a világra’, amelyeknek önálló, utánozhatatlan egyéniségéből sugárzik az értékteremtés és a tiszta motívumból cselekvő, alkotó ember keze nyoma.”

Nemcsak saját (és más szakmabeliek) szavai ezek, de a fogyasztók legszebb kritikája is ezt tanúsítja: szinte mindig idő előtt fogynak el a borai. Érlelni is érdemes lenne a borait, de ehhez meg kellene állni, hogy nem kortyolgatjuk el azokat. Kis terület, alacsony palackszám, ennek ellenére egyre inkább közkedvelt borászról van szó. Beszélgetés közben elragadja a hév, és nagy lelkesedéssel avat be a birtokon végzett munkájába, így magunk is részesei lehetünk a varázslatnak. Ebből azonnal kiderül, hogy miért is olyan jók ezek a nedűk. Jellemzően az év adottságaihoz igazítja borokat, ahelyett, hogy megerőszakolná a területet és mindenképpen elkészülnének a közkedvelt "cimkék".
 

Cikkek (archívum):

Első fejtés 2014
Hárslevelű 2013
Cabernet Franc 2013
 

Rendezés:
Raktáron
3.320 Ft/liter
2.490 Ft

Mondanám, hogy minden a szokásos... Ludányi fehér birtokbor, igazi telt házasítás, mátrai stílusban, nem elaprózva az aromákat. Így nem is sokban különbözne a korábbi évektől. Pedig nagyon is más a kicsike. 2015 minden szépsége benne van, mármint, amit a természet adott. Évről-évre csak szeretni tudjuk, és Balázs is egyre jobban érzi a populáris vonalat, beért.

Raktáron
3.587 Ft/liter
2.690 Ft

Jómagam - nem mindenki van ezzel így - a száraz sárgamuskotályt kifejezetten kedvelők táborát gyarapítom. Színesebbnek, érdekesebbnek  tartom az olaszrizlingnél vagy éppen a chardonnay-nél, ugyanakkor elegánsabb, kifinomultabb, mint az illatos fajták általában. Spontán erjedt, keveset macerált, kiegyensúlyozott tétel ez is, mely így felsorakoztatja az összes erényt, amiért szeretni lehet és kell ezt a szőlőt.

Raktáron
3.987 Ft/liter
2.990 Ft

Tartalmas, kiegyensúlyozott, finom. Balázs stílusa – mert most már lehet mondani, hogy van olyan – és a Mátra enyhe ásványossága, férfiassága  már-már felülírja a fajtát. Amit speciel én nem bánok különösebben. Komolyabb, mégsem komolykodó olaszrizling. Olyan, ami nem csak fröccsbe jó.

Raktáron
9.320 Ft/liter
6.990 Ft

Ahogy azt Ludányi Balázstól megszokhattuk, ezúttal is a gyümölcsösségre, természetességre és a remek egyensúlyra törekszik. Limitált darabszám, a szokásosnál is komolyabb munka, igen magas minőség. Mind a fajta, mind a borvidék legszebb arca tükröződik vissza.

Raktáron
9.987 Ft/liter
7.490 Ft

Minden túlzás nélkül egy pannon klasszis. Ha valaha is kételkedtél a Mátra potenciáljában, kóstold meg ezt, és egyből megválaszolásra kerül minden kérdés! Úgy tud nagy bor lenni, hogy nem a hordóval operál. Vibráló életélmény, amely a természetes, naturális borkészítés zászlaját magasba tartva menetel büszkén, magabiztosan.