Termékek Menü
0

Centurio Szőlőbirtok

Centurio Szőlőbirtok - Ludányi Balázs
Gyöngyöstarján /Mátrai borvidék

„Ludányi Balázs kézműves, emberléptékű gondolkodásmóddal próbálja igazgatni a birtokot Gyöngyöstarjánban, a Mátra lábánál, amely 3,2 hektáron tevékenykedik 3 dűlőben. Ezen a területen hozamkorlátozással dolgozva, hagyományos feldolgozási körülmények között, precíz munkával mutatja meg a termőhely, a szőlő és a természet csodálatos egyensúlyát. Évről-évre olyan borokat ’segít a világra’, amelyeknek önálló, utánozhatatlan egyéniségéből sugárzik az értékteremtés és a tiszta motívumból cselekvő, alkotó ember keze nyoma.”

Nemcsak saját és más szakmabeliek szavai ezek, hiszen a fogyasztók legszebb kritikája is ezt tanúsítja, hogy szinte mindig idő előtt elfogynak a tőle származó palackok. Sokszor leginkább tartani és érlelni lenne érdemes a borait, de ehhez meg kellene állni, hogy nem kortyolgatjuk azt el. Kis terület, arányaiban alacsony palackszám, de mindezek ellenére is egyre inkább közkedvelt borászról van szó. Beszélgetés közben elragadja a hév és nagy lelkesedéssel avat be a birtokon végzett munkájába, így magunk is részesei lehetünk a varázslatnak. Ebből azonnal kiderül számunkra is, hogy miért is lehet csak a fentiek szerint beszélni az elkészült borokról. Jellemzően az év adottságaihoz igazítja a készített borokat, ahelyett, hogy megerőszakolná a területet és mindenképpen elkészülnének a közkedvelt "cimkék". Hamarosan elkészül egy fogadóhelyiség és így a nagyközönség számára is megnyílik ez a lehetőség. Sokkal izgalmasabb ez, mint egy-egy kóstoló alkalmával megpróbálni ugyanezt a társalgást.  

Cikkek (archívum):

Első fejtés 2014
Hárslevelű 2013
Cabernet Franc 2013
 

Rendezés:
Raktáron
2.653 Ft/liter
1.990 Ft

Könnyed nyárias móka, a szokásos Ludányi recept alapján. Hozamkorlátozott alapanyag, magas beltartalom, amihez idén minden eddiginél populárisabb hangolás párosul és teszi teljessé a bort. Korrekt illatok, remek korty és üdítő összehatás. Mátrai reduktív remek.

Raktáron
3.053 Ft/liter
2.290 Ft

Mondanám, hogy minden a szokásos... Ludányi fehér birtokbor, igazi telt házasítás, mátrai stílusban, nem elaprózva az aromákat. Így nem is sokban különbözne a korábbi évektől. Pedig nagyon is más a kicsike. 2015 minden szépsége benne van a borban, mármint, amit a természet adott. Minden évben csak szeretni tudjuk, de a Balázs is egyre jobban érzi a populáris vonalat fehérekben is, beért. Megéri.

Raktáron
3.320 Ft/liter
2.490 Ft

Hívhatnánk második fejtésnek is, mert ez a második rozé próbálkozás Balázstól. Mondjuk ez már nem próbálkozás, mert nem a kísérletezés volt a fő hangsúly ebben a mesében. Nem úgy készült, mint a tavalyi, nem is olyan, mint a tavalyi, szóval ne várja senki ugyanazokat az érzéseket. A küvé két fajtájának egy izgalmas bemutatása, meglepő, felkavaró, de mindenképpen kipróbálandó. 

Raktáron
4.653 Ft/liter
3.490 Ft

Balázs jobban szereti a két fajtát külön feldolgozni, de az évjárat behatárolta a lehetőségeket. Ezzel együtt kevés jobbat kóstoltunk eddig 2014-ből, ebben az árban. Amolyan szükségtermék lett ez, de a hozzáállás és a válogatott alapanyagok ilyenkor is kisegítik a jó borászt. Gyümölcsök, frissesség, fűszeresség és lekerekített savak. Kell ennél több?

Raktáron
7.987 Ft/liter
5.990 Ft

Nagyon kellemes, enyhén karamellás illattal nyit. Közép-mély, meggyes szín. Nagyon tiszta, természetes ízvilág, gyönyörűen hozza a kékfrankos szebb, szelídebb, mosolygósabb oldalát. Annyi kiegészítéssel, hogy sokkal gyümölcsösebb, mint bármi, amit eddig kékfrankosból ittunk.