Termékek Menü

Jó év, rossz év; jó tannin, rossz tannin – Némi okoskodás a Cabernet Sauvignon körül

Mr. Red
2016. 08. 06. 17:27:14

Két pince, két évjárat, egy fajta. Sokak szerint a Cabernet Sauvignon nem való Magyarországra, legtöbb évben nincs elég meleg a tökéletes éréséhez. De mi is a tökéletes érés? Erről is szó lesz a következő cikkben.

Hetényi Pince – Cabernet Sauvignon 2013 / Szekszárd

A 2012-es tétel tetszett, de mire rendeltük volna, elfogyott. Sebaj, kértünk mintát a ’13-asból, hátha valami csoda folytán ebben a kevésbé jó évben is sikerült Hetényi úrnak klassz bort csinálni belőle.

De nem. Valószínűleg nem érett be tökéletesen a fajta, legalábbis erre utalnak a zöldes ízek és illatok. A színével nincs baj, ott még minden a legnagyobb rendben, elég mély - sötét maggal - ahhoz, hogy egy komoly bor legyen. Illatban viszont már megjelennek a nyers, paprikás és zöldes felhangok.

Ráadásul ízben is ezt érzem. A rossz tannin lesz itt a ludas. Állítólag vannak jó és rossz tanninok – annak a polimerizáltsági fokától függ ugyanis, hogy szárít, kesernyés, vagy sem. A „teljes”, fenolos - nem technológiai – érettség során a maghéj pl. megkeményedik annyira, hogy a „rossz” tanninok (a kevésbé polimerizáltak) nem áznak ki belőle, a „jó” tanninok a héjból viszont igen.

Ez nem szokott összejönni egy normál évben kis hazánkban ennél a későn érő fajtánál (nem elég hozzá a napsütéses órák száma). Szóval a teljes (fenolos) érettség a technológiainál annyival több, hogy a megfelelő cukorfok elérése után a fenolos komponensek – melyek a bor érzékszervi tulajdonságait leginkább befolyásolják (kivéve az alkoholszintet), pl. a színanyagok, tanninok -, még „érnek”. Hát jelen esetben nem annyira értek.

Nagy baj nincs vele amúgy, iható cucc még így is, ez leginkább évjárathatás, azaz más se tud majd Rodolfo trükkök nélkül (értsd, természetes módon) jobbat készíteni. Hozzáteszem, melegedve határozottan javul az összhatás, de a tanninok azért még mindig tapadnak rendesen.

Maczkó Róbert – Cabernet Sauvignon 2012 / Villány

Itt nincs baj az éréssel, nincs zavaró zöldesség, talán csak illatban egy csöppnyi. Nagyjából hozza azt, amit a 2011-es, azaz a könnyedebb oldaláról fogja meg a fajtát. Se késői szüret, se nagyon komoly hozamkorlátozás, majd az ezekből (ezekhez) adódó újhordós sokk-terápia nem jellemzi. A szőlőt magát mutatja, aminek vannak jó oldalai (lendületes savak, a lomha krémesség és a lekváros összhatás hiánya, plusz árban is egy kellemes tétel), ugyanakkor a hátrányait se hallgassuk el: komplexitásban, testben nem a szokványos villányi nagybor vonalat követi. Ezt tudnotok kell, mert ha éppenséggel egy Cabernet Sauvignonban onnan a töménységet és a mélységet keresitek, ne ezt vegyétek!

Über könnyedségről azért szó sincsen, a fajta ezt nem is engedné, főleg egy jó évben, értő kezek között. Férfias, szikár bor ez a maga nemében, úgyhogy a tanninok itt is beköszönnek szépen: Helló, itt vagyunk! Csakhogy ezek a jó tanninok, szépen eldolgozva, azaz nem zavarnak egyáltalán, sőt, adják az ívet, amit egy vörösbortól vártok. Azaz, már a beszélgető-bor határán egyensúlyoz, hacsak nem vagy tökös csávó, aki cabernet sauvignonnal kvaterkázik, alább nem adja! Ott viszont tényleg egyensúlyoz, mert a kellemes gyümölcsösség és a lendületes savak rángatják vissza az élvezhetőség irányába. Lehet, hogy furán hangzik, de nekem jól elkészített, magasabb kategóriás kékfrankos fílingjét hozza. Mondanom se kell, hogy nekem bejön, ugye?

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés