Termékek Menü

Cabernet Franc magasiskola

Mr. Red
2015. 11. 08. 18:32:09

Cabernet Franc magasiskola

Azt hiszem a Ludányi (Centurio) Cabernet Franc-ok után jöttek ezek a válogatás tételek egy tematikus kóstolón, amolyan pontként az íre. Két komoly tétel, melyből – megkockáztatom – a második az országban jelenleg kapható (egyik) LEGJOBB vörösbor. Ha még az árfekvését is számításba vesszük, akkor pedig vitán felül egy Pannon klasszik.

Bukolyi Családi Birtok – Cabernet Franc válogatás 2012 /Egri borvidék

Az előzőekhez – a korábbi borokról itt olvashatsz – képest füstös illat, gyümölcs alig. Kifejezetten mély szín, ezekből késői szüretet és komolyabb hordót gyanítunk.

Megmondom őszintén, először megijedtem, mert rögtön nyitás után szénsavas érzetet kelt. Szerencsére egy rövid dekantálás hatására ez eltűnik. Érkezik a megnyugvás: a motyó rendben van. Irgalmatlan beltartalom, mégis jól eső, hűvös korty, mindez a feszes savaknak köszönhetően. A határán annak, hogy durva legyen, az alkohol 15%, tanninban is erős, bitang hosszú lecsengés. De valami (a savgerinc és a szedres-málnás gyümölcsösség) mégis mindig visszarántja a finom tartományba.

Nagy bor, izgalmas textúra, elegáns fűszeresség – hosszan érlelhető, ünnepi asztalra való tétel! Mondhatni Eger java, mert a kicsit hűvösebb északi klíma adja szerintem azt a különleges hűs karaktert, ami igazán egyben tarja ezt a bort. Ennél csak a Bikavére izgalmasabb Marcinak – utóbbi mondjuk ki is pörgött már a kereskedelemből.

Néhány nappal később visszakóstolva azért érezni némi egyensúlytalanságot – a tannin és az alkohol felülkerekedni látszik a gyümölcsösségen, na de ez már csak okoskodás: normális ember ilyent úgyis csak társaságban bont, akkor pedig egy este elfogy majd.

Iványi Zsófi – Cabernet Franc válogatás 2008 /Villányi borvidék

Szerettük nagyon a kistestvért, amíg volt (Cabernet Franc 2008), de a nagy testvér (Cabernet Franc válogatás 2007) is igazi egyéniség (ebből még van, amúgy). Így nagyon vártam a folytatást, főleg annak fényében, hogy ez Zsófi második évjárata, melyből remek borait a világra szabadította – az elsőből nyilván tanult egyet s mást, papírforma szerint ennek még jobbnak kell lennie. És lőn. A 2007-es szintjét – annak túlzásai nélkül – hozza. Nem gondoltam, hogy lehet még fokozni az élvezeteket, de lehetett. De ne szaladjunk ennyire előre, előbb dekantáljunk! Nem kell neki sok, de az átforgatást, rövid szellőztetést – mint az összes Iványi tétel – meg fogja hálálni.

Hibátlan illattal nyit: gyümölcs szörp, füstös-hordós felhangokkal, fedéssel. Naná, 36 hónapig volt hordóban! Ennek ellenére mintha picit világosabb lenne az egri kollégánál. Nyoma sincs fáradásnak! Késői szüretelésű, szűretlen tétel ez is, természetesen.

Aztán jöhet a korty..., és úgy érzed, megérkeztél! Az út itt véget ér, mert ez a bor úgy tökéletes, ahogy van. Könnyedebbnek, légiesebbnek hat, mint az előző palack, pedig ugyanolyan magas az alkohol, ugyanúgy ott a beltartalom és a tannin. Mégis tökéletes az egyensúly, ilyen könnyed eleganciával integrálni a brutál beltartalmat, szinte hihetetlen. Kecses, intelligens, harmonikus bor. Sűrű kalapemelgetés – ennél jobb vörösbort én speciel nem tudok elképzelni, főleg ennyiért. Hozzáteszem, el tudom fogadni azt is, ha valaki az ennél súlyosabb, krémesebb tételekre van rágyógyulva Villányból (neki az előző évjáratot ajánlom), de nálam az elegancia most mindent visz.

Földhöz csapott, megmondom őszintén. Nem is ragozom tovább, az én ízlésem szerint ez egy tökéletes ünnepi vörösbor, komoly beltartalommal, hibátlan egyensúllyal és könnyed eleganciával.

Alig tudok megmenteni belőle a másnapi visszakóstolásra, mert mindenkinek kell még! Ennyi.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés