Termékek Menü

Buli borok szakértőknek

Mr. Red
2016. 06. 17. 10:00:00

Buli-borok szakértőknek

Nehéz ügy. Mármint bort vinni egy buliba. Tudják rólad, hogy kicsit értesz hozzá, elvárják a hűha élményt, de hát ki az a hülye, aki a Kochok és Hilltopok tengerébe bedob egy drága tételt? Szóval meg kéne úszni olcsón, de azért nehogy megszóljanak má’, érezniük kell valami pluszt. Jelentem, megtaláltam erre a célra is a legalkalmasabb tételeket!

Kislaki Bormanufaktúra– Jánoshegy Merlot 2013 /Balatoni borvidék

Na, kérem, vörös kell, ez nem is kérdés, azt szeretik többen. Csakhogy éppen abban nehéz jót, olcsón. Van azért a talonban egy jolly-joker, még senki sem köpte ki egyik évjáratát sem (a 2011-estől kezdve kedvelem nagyon). A Jánoshegyi Merlot képében egy igazi kézműves borélményt kapsz, nem drágán, ugyanakkor technológia szempontból sem lehet belekötni, még sosem volt vele gond.

Egyszer nagyon megdicsértem Légli Gézát, aztán volt vele néhány afférunk azért, főleg az olcsóbb, lidlis tételeknél – hiába, kézműves bort túl nagy tételben, úgy tűnik, mégsem lehet készíteni. S bár a balatoni bohém és a csúnya nagy multi násztánca nem feltétlenül végződik majd jól, legalábbis a csillagok jelenlegi állása szerint, erre a tételére még sosem volt panasz.

Kedves-gyümölcsös illat fogad most is, némi fülledtséggel. Közepes test, nem túl mély szín. Érkezik a gyümölcsös naturális íz-világ, ahogy azt megszoktuk. A Balcsinak jól áll a merlot, van is belőle arrafelé elég - beugrik, ugye, a félédes BB tündöklése? Na, azt felejtsd el, ez teljesen más. Hihetetlen könnyedség és gyümölcs, vedelni kell és kész! Most is nyílt kádon, spontán erjedt, nem is értem, hogy tudta így megőrizni a frissességét, az életkedvét. Palackba zárt balatoni nyár. Hibátlan, mint mindig!

Heumann Pince - Lagona 2012 /Villányi borvidék

A pince alapbora, és – lelövöm a poént – elképesztően jó vörös az áráért. Már eleve egy összetett illattal nyit, jön a vörösboros mélység, a füstösség és a gyümölcs együtt; finom, fátyolos eleganciával lefedve. Szilva és finom - jól használt hordóra utaló - pörkölt aromák. Szín: belépőborhoz képest kifejezetten sötét. Tiszta, de nem tükrös (ami jó jel, nincs agyonszűrve).

Ízben elegancia, gyümölcs, mélység, és amit akarsz. A tannin sima, érett; a hordó épp csak fűszerez; remek savak; az alkohol teljesen a háttérben, pedig 14.5%-ot ír a címke. Csak nyeled, mint kacsa a nokedlit. A Bukolyi Kisfiam (2011) esetén éreztem utoljára ezt a revelációt ebben az árkategóriában. Nyilvánvalóan sokkal többet ér, mint amennyibe kerül. Szájat betöltő teljes élményt ad, gyümölccsel, tanninnal, ami kell. Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon és Kékfrankos alkotják.

Tessék, itt a tökéletes buli-bor! Esthajnalcsillagként fog kiemelkedni a többi tétel közül, mindenki meg lesz győződve arról, hogy ez egy drága (de legalábbis középáras – 4-5 ezer forintos - bor). Pedig nem.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés