Termékek Menü

A határokat márpedig feszegetni kell! - Bukolyi „jóáras” vörösek a mikroszkóp alatt

Mr. Red
2015. 02. 11. 15:00:11

 

A kóstoló előtt hezitáltam, hogy melyiket pattintsam fel először. A fajtából kiindulva a Kadarkával kellene kezdeni, de sejtettem, hogy a „válogatás” megint a szokásos elborulást jelzi, azaz atipikus, érett, testes(ebb) anyag várható. Árban is drágább picit, mint a Kisfiam. Aztán mégis evvel indítottam – hiába no, a megszokás hatalma.

Bukolyi Családi Birtok – Kadarka válogatás 2013 /Eger

Az illat sűrű és mély, késői szüretre és hozamkorlátozásra utal, ahogy a magas alkohol és a mélyebb tónusú szín is. Szilvás, epres, csipkebogyós felhangokkal operál, ami némi csípősséggel párosul. A korty is tömör, koncentrált, közepes mennyiségű savval és simogató tanninnal, valamint érett gyümölcsökkel.

Nagy lenne itt a jóság, ha nem lógna ki a sztoriból az alkohol – ez a fajta sajnos nem elég combos ilyen magas alkohol integrálásához. Az összkép így beleszalad egy enyhe konyakosságba, amire a fás jegyek (csoki) is rájátszanak. A fajtajelleges fűszerességet kicsit keresni kell, de a hosszú lecsengésben szépen elősettenkedik az is.

Nagyon meglepve nyilván nem vagyok, Bukolyi papa már a Gróf Buttlernél kísérletezett a – borvidékre sem jellemző és az igazán testes tételek készítésére sem alkalmas – Portugieserrel, akkor is sikerült áthágnia az íratlan szabályokat. Kísérletező kedvűeknek igazán jó móka, engem kicsit Ráspi zweigelt válogatására emlékeztet – a koncepció mindkettőnél az lehet, hogy egy könnyedebb, gyümölcsös-fűszeres fajtából kihozzák a maximumot. Hogy megmutassák, ilyent is lehet.

Kóstolgatás közben harapni is szoktunk ezt-azt, és úgy hozta a sors, hogy most kicsit fűszeresebb, magyarosabb étkek kerültek az asztalra, nem kifejezetten bor-teszthez illőek. Viszont nagy szerencsénk volt, mert ez a bor tökéletesen megbirkózott a feladattal - mintha éppen arra találták volna ki, hogy markos kaják kísérője legyen. Kadarkát leginkább – a Pinot Noirhoz hasonlóan – rozé kacsamell, vagy borjú mellé szoktak felszolgálni. Hát ezt most inkább hurkához és kolbászhoz ajánlanám, vagy magában, egy jó szivarral. Ebben a konstellációban nem fogsz csalódni!

Bukolyi Családi Birtok – Kisfiam 2013 /Eger

Gyakorlatilag a '11-es Kisfiam volt a Bukolyi Családi Pince debütálása és rögtön egy hatalmas taslival indítottak. Mármint, a pofont ők adták a szakmának azzal, hogy az addig nem létező „k. jó vörös kétezer alatt” kategóriát – így csuklóból, nyitásnak – megteremtették Magyarországon. Addig ilyen nem volt, és sajnos, azóta se nagyon akad rá példa (ami létezik, azt felkutatjuk nektek, lásd Hetedhét vörös '13).

Pillanatok alatt felszívta a piac, naná. Az űrt – a szintén egyszeri csodának megmaradt – Barátommal töltötték be (szerintem őket is meglepte a zajos fogadtatás), ezt is szerettük, mégsem lesz már sose' - Marci szerint elég egy birtokbor, a Kisfiamból csinálnak inkább valamivel többet. Egyik beszélgetésünk alkalmával azt is mondta, továbbra is alacsonyan szeretnék tartani az árat (most éppen 2500 forint), de a kétezer alatti már nyilvánvalóan túlzó volt, hiszen pikk-pakk kifogytak. Egyfajta logikával ez nyilván igaz, én mégis azt mondom, az a pár száz forint, amit akkor nem tettek rá a palackokra, a lehető legjobban elköltött marketing zsuga volt. Hihetetlen hype-ot generált az éppen induló pince körül, rajongóbázist épített, ezért is tudnak most, rövid idővel később, meglehetősen bátran árazni.

Na meg azért, mert a boraik nagyon ott vannak a szeren. A Kisfiam még mindig a legjobb vörös birtokbor idehaza, ezen az áron is. Ez is érett anyagból készül, az egyértelmű, a fajták miatt tanninban is jóval erősebb, mégis frissebbnek, fickándozóbbnak hat, mint az elsőnek kóstolt Kadarka. Ez a lendületes savaknak és a szépen megőrzött gyümölcsösségnek köszönhető, valószínűleg kevesebb hordót kapott.

Illatában fekete ribizli és málna parolázik, csipetnyi dohány is van benne és egy icipici lakk. Kóstolva száraz, dinamikus, érett tanninban gazdag, árkategóriában kifejezetten tartalmas test, ugyanakkor finom eleganciával is fel van vértezve. A Kékfrankos és a Cabernet Franc határozottan felismerhető, Merlot is van benne biztosan, talán még egy kis Pinot vagy Kadarka is kerülhetett bele, azaz olyan Egri bikavér-féleség ez, csak hát hülyék lennének ráírni. A normálisabb fogyasztókat ugyanis elriasztaná egy ilyen címke, azok, akik ezért vennék, pedig nem érdemelik meg.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés