Termékek Menü

BorJour Locavore terasz aka Cseri Pince gyorsteszt

Mr. White
2015. 03. 20. 10:25:07

Egyik BorJour eseményre, közvetve ugyan, de meghívtak. Így azért egy fokkal nyugodtabban csap bele az ember a borozásba, és jól rá is játszik a borértő fogyasztgatásra. A Locavore terasz a naphegyi Oxigenben, mondanom sem kell, milyen felhozatal volt…, na, nem borban.

Igyekeztem nyitott szemmel járni, de mivel az első körben kóstoltak adták az este legjobb borait, a végét már ellazáztam, és inkább csevegésbe csapott át ez az esemény egyik francia barátunkkal.

Cseri Pincészet (nézd meg nálunk is)

Friss indulás Pannonhalmán, korábbi apátsági kötődéssel, ami nyilván nem rossz alap. Határozott elképzelések – különben nem ugrott volna ki – és lelkes, kompromisszummentes hozzáállás (írtunk már ilyenről mi is – itt olvashatod). Teljesen pozitív volt az első benyomás, a francia kapcsolat is megerősített, így biztosan figyelem őket, ki tudja…
ui.: Az lett, hogy visszaellenőrzés után, most itt vannak nálunk a kínálatban.

Cseri Pincészet – Archeus 2013 /Pannonhalma

60% Rajnai Rizling, 20% Tramini és 20% Olaszrizling (nagylelkűen, matek nélkül számolva) – mondhatnánk, hogy a régió klasszikusai. Szűztermés, tehát amolyan kísérletező bor, magas beltartalommal, és mivel még nem lehet tudni pontosan, mennyire is terhelhető a szőlő, ezért ilyenkor még jobban megritkítják. Inkább fejlődési stádium ez, csak már hajtja az embert a kíváncsiság. Nem lesz itt gond.

Szép savak, kellemes aromák, a rajnai viszi a domináns vonalat ízben is, az olasz csak lágyítja a keménységét, a tramini pedig annyi illatot tesz bele, amitől mindenki rákíván. Kellemes reduktív játék, remek induló volt, és még így is, hogy friss dolog, majdhogynem az este legjobbja. A kiegészítő fajták, pedig szépen megbolondítják a gerincet és szórakoztatnak.

Cseri Pincészet – Sauvignon Blanc 2013 /Pannonhalma

Komoly zöldalma hullám az illatokban. Mély aranyszín a pohárban. Gyors, olajos korona. Nem is tudja a kóstoló, mit várjon… Aromában is megmarad a zöldalma, a Mr. Red által keresett kutyapisi és frissen nyírt fű ügyesen eldugva benne. Kicsit talán magasabb az alkohol és a sav, mint kellene, ha valójában nem is, hát érzésben mindenképpen. Fanyar és kicsit keményebb utóérzet, mint várná a borozgató ember. Nem is tudom, mit mondjak, vissza kellene majd kóstolni és megnézni a következő éveket.

Cseri Pincészet – Tramini 2013 /Pannonhalma

Csajmágnes. Illatok teljesen rendben, amolyan igazi szagolgatni való bor, amit nem mellesleg meg is lehet inni. Első szippantásra minden lány elérzékenyül, és folytatásért követelődzik… Mögé nézve klasszikus tramini jegyek illatban és aromában is. Sav-, ásvány-, karakter- és egyensúly rajongóként nekem kicsit vékony, azonban ettől függetlenül biztosan vennék…, na, nem magamnak, a lányoknak, a barátoknak, a kevésbé szofisztikált borfogyasztóknak. Szóval tulajdonképpen mindenkinek, aki nem olyan elvadult bolond, mint én. Hát ez van, nem az enyém, de ettől még nagyon jó!

Cseri Pincészet – Feronia 2012 /Pannonhalma

45% Chardonnay, 45% Pinot Blanc, egy kis Sauvignon, egy kis ez, egy kis az és egy jó adag hordó. Furcsa volt és nem is nyert meg magának, nem volt chardonnay, nem volt pinot blanc csak egy merő karamell, vanília és hordó. Reduktív rajongó barátomat a világból ki tudnám üldözni egy ilyen borral. Na, jó, ebben az esetben engem sem nyertek meg. Még arra is gyanakodnék, hogy nem fülledt-e ez a tétel. Valószínűleg a friss hordó nagyon megitta, és ezt sikerült dobni. A következő évek szempontjából viszont nem rossz jel, mert szerintem a hordónak ez sokat segített, és egyébként is vannak, akik erre a stílusra gerjednek egy kis villányi cabernet sauvignon előtt – Mr. Red írt erről a vonalról és arról is, hogy mi történetesen nem esszük ezt.

Volt még Maurus pincészet, de nekem most valahogy nem működtek úgy a boraik, ahogyan szoktak. Lehet, hogy tudták hova jönnek, és eleve a célcsoport igényeire rendezkedtek be?

Sauvignon Blanc 2013 – erős savakkal és csersav gyanúval, ugyanakkor ellágyítva és valahogy zavart benyomást keltően; Chardonnay 2012 Barrique – amit elég komolyan megkapott az újhordó. A Feronia-hoz hasonló felütést tudnék megfogalmazni, csak talán kicsit kevesebb hordó, kevesebb citrus, több chardonnay; Tramini 2013 – geilebb, mint azt én értékelni tudtam volna, pedig illat alapján nagyon biztatónak tűnt, de hát ugye kifejtettem fent, hogy mit tud a tramini (azóta láttam, hogy valami jelentős díjat is bezsebelt).

Jött Miklós Csabi is, aki hozta a szokott stílust, a szokott borokat és a megszokott minőséget. Felvonult a Kőróka Pincészet is, amit már tőlünk ismerhettek – íme, egy bor, amit hoztunk tőlük – és a komolyabb tételeket is hamarosan feltesszük, már kóstolás után vagyunk.

Haraszthy Pincészet Etyekről  az egyik hozott borukat már kóstoltam, a többi pedig nem dobott nagyot. Aztán a Pannon Tokaj Tolcsváról…, a többiekről most inkább nem szólok, és mindennek megvan az oka (HR Szőlőbirtok, Múzsa Borház, Vineas Tenkes). :)

Tartalomhoz tartozó címkék: Kóstolóleírás Borértékelés