Termékek Menü

Nyakas borász a Tündérfaluból

Mr. Red
2017. 04. 04. 22:03:25

Ha valaki azért ugrana tovább, mert meglátta, hogy Hajós, akkor szeretném megjegyezni, hogy jó nagy… nemokos. A fiatal generációban ott is fellehető az igényes borászkodásra való hajlam, és ha ez olyan tudatossággal, elszántsággal párosul, mint amit Sziegl Balázs esetén tapasztaltam, akkor szép jövő áll az amúgy lenyűgöző látványú és hangulatú pincefalu előtt.

Sziegl Pince – Tündérfalu 2015 / Hajós

Öreg, vegyes parcellák termése. Éppen ezért meghatározhatatlan a fajtaösszetétel és kellett több hullámban szüretelni. Volt, ami tartályban, volt, ami hordóban erjedt és érlelődött.

Világos szín, közepes test. Úgy tűnik, vannak benne illatosabb fajták és olaszrizling is, talán rizlingszilváni még. De nem esik két szék között a földre: egyszerre könnyed, jó ivású, mégis komolyabb, mint egy cserszegi/irsai vagy éppen a tramini. Semleges illattal nyit, nem ugrik ki a pohárból. Ugyanakkor az átlagos belépő fehéret meghaladó, gazdagabb test jellemzi, szép olajos karimát is húz a poháron. Ízekben, aromákban, mélységben is tobzódik a lájtos vonalhoz az képest.

Tökéletes belépő (birtok) bor, jobbat elképzelni se tudnék. Fröccsnek kiváló, de önmagában is megállj a helyét. Nincs arra semmi indok, hogy ne ezt igyam egész nyáron. (Hacsak az nem, hogy sok jó bor van még ezen kívül.) A kategóriának megfelelő alkohollal bír, azaz nem magas. Tiszta, jól értelmezhető és szerethető tétel. Van egy picike kis karc is benne, ami az öreg tőkékre (vagy némi hordós érlelése) utal, ez külön szexepilt ad neki.

Sziegl Pince – Úridomb 2015 / Hajós

Az van, hogy nekem az előző tétel jobban tetszett. Pedig elvileg ez a komolyabb nedű. Dűlőszelekció, szintén több szüret és idősebb tőkék, hordós erjedés és érlelés. Tudom, hogy Balázs nem használ újhordót, ebben mégis megjelenik az erősebb faérzet. Talán azért zavaró ez kicsit, mert amúgy a bor száraz, szikár. Kicsit morcos lett így az összhatás.

Egy csöpp maradékcukor itt csodát tenne. Vagy egy marconább, zömökebb test. De leginkább mindkettő. Halakhoz tudom elképzelni ebben a formában, citromos-olivás salátával. Fitnesz menü, plázaétteremben, napközben ráérő, terepjárós anyukák-üzletasszonyok részére. Semmi cukor, fő a hibátlan alak. Ízben, testben se legyen túl markáns, mert még elnyomja a Dél-Tanzán hüppögő márna nem létező ízét (négyezerért).

Bocsi, kicsit meglódult a fantáziám… Másnapi kóstolás: na azért, egész más arcát mutatja. Kerekedett, a gyümölcsök is előbújtak, már egyáltalán nincs zavaró karc, tannin, fa, poros szárazság. A test is elégségesnek tűnik, most lédús, aromás italnak mutatja magát. Basszus, ki érti ezt? Az ízlelőbimbóim biztosan nem cserélődtek le egy nap alatt. Hangulat, hőmérséklet, kaja (amit előtte toltam)? Mondjuk, épp ezért iszok napokig minden bontott palackot, mielőtt cikket kanyarítanék belőlük (ezért is megy ilyen lassan).

Szóval a Tündérfalu bárhol, bármikor; az Úridomb inkább salátákhoz, halakhoz, de remek bor az is.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés