Termékek Menü

Quickie 6.

Mr. Red
2017. 04. 02. 21:08:12

Rövid jegyzetekből próbálok meg összehozni egy cikket. Nem mostanában ittam ezeket, úgyhogy az élmény már elhalványult valamelyest, de a lényeget talán megőrizte a pergamen. A Káli-medence, Tokaj és az egri Nagy-Eged is terítékre kerül imígyen, s lesz itt minden - olaszrizling, furmint, kékfrankos és cabernet franc -, mi szájnak ingere.

Gelencsér Szőlőbirtok és Pincészet – Margherita (Olaszrizlig-Tramini) 2015 / Észak-Balaton

Testesebb, mint a Traminin önmagában, ezzel a szexepiljéből is vesztett valamennyit. Cserébe egy kimértebb, komolyabb bort kapunk. Valójában egy felturbózott olaszrizling ez, a tramini ad neki némi bájt, izgalmat. Sajnos az olaszrizlinget továbbra sem értem, jobban mondva azokat nem, akik fontosnak, a nemzetközi porondra kilépni képes fajtának gondolják.

Alapvetően könnyed, de nem a csereszegi vonal, annál férfiasabb, karakteresebb. Őszibarack, citromos bodzaszörp, és az egészre rátelepszik egyfajta sósság, fűszeresség, bors is akár.

Kikelet Pince - Tokaji Furmint 2013 / Tokaj

Többször kóstoltuk már, bízva abban, hogy a savas, zöld almás, grape fruit jelleg idővel tompul majd. Nem tompult, az évjárathatást nem sikerül levetkőznie palackéréssel. Amúgy az aromák igen kellemesek (ananász), nagyon jó kis furmint lenne ez a friss, gyümölcsös vonalról, visszafogott alkohollal és közepes, korrekt testtel, ha a túlzó, éles savak hagynák kibontakozni.

Bukolyi Cabernet Franc Válogatás 2013 / Eger

Természetes, naturális (kézműves) bor illat. Nyitás után rögtön szénsavas, frissnek hat még most is. Közepes test, gyümölcsök, lendületes savak.

A pince most nem esett túlzásba (dűlős és fajtaboroknál szokott), jól csúszik, nem túl sűrű. Viszont ehhez képest a 6000 forintos ár kicsit soknak tűnik. Némi terroir jelleg (karc, ásványosság) persze prémium kategóriába lendíti, de akkor is… A szellőztetést igényli.

Bukolyi Kékfrankos Superior 2013 Nagy-Eged / Eger

Már szinte minden Bukolyi bor válogatás, selection vagy superior. Azok számára, akik nem vágják az Eger Cottage-ot, ez némileg zavaró lehet. Meg azoknak is, akik igen. Na, mindegy, a borász tudja, egyszer már sikerült a családnak egy brandet a full prémium kategóriába tartósan bejátszani.

Ha már superior, akkor viszont többet várnék. Sem a test nem túl komoly, sem a dűlő különlegessége nincs benne. Amúgy jó bor (a szellőztetés ennek is jót tesz), csak a test kevés – szerintem - egy prémium pluszos cucchoz.

Bukolyi Egri Bikavér Selection 2013 / Eger

Szikár, korántsem kedves bor, ugyanakkor nagyon rendben van. Bloggereknek készült talán, nem az átlag közönségnek. A pihentetés nem árt neki, simul, kerekedik - 2 nappal a bontás után már egészen parádés.

Hordós él, közepesnél komolyabb, lédús test, és a gyümölcsök is beköszönnek. Kifejezetten korrekt savak, az alkohol és a saját tannin besimul (a hordó tanninja karcol, szerintem). Én meg vagyok véve, de Janó Sygno-ját szívesebben ajánlom a köznek - elegánsabb, szerethetőbb. Érlelhető még bőven, sőt.

Tartalomhoz tartozó címkék: Quckie