Termékek Menü

Stílusgyakorlatok Szekszárdról – Kadarka és Kékfrankos iskola, levelező tagozat

Mr. Red
2016. 11. 12. 18:17:28

Nem tudom, a postáról miért jutott eszembe a levelező tagozat, nagyon rossz szóvicc. De ha már leírtam, így marad. A többi viszont megállja a helyét. Ezt a két magyar fajtát a szekszárdi Pósta testvérek igazán jól kezelik, referenciaként mutogatni lehetne és kellene ország-szerte a végeredményt, mely mindemellett korántsem hivalkodó. Ezek a borok csak úgy lazán, magától értetődően hozzák a kötelezőt. Vagy inkább azt, ami kötelező lenne minden komolyabb borászat részére.

Posta Borház – Kékfrankos 2012 / Szekszárd

Nem tudom, jó-e, hogy elkezdtem kicsit jobban érteni a borokhoz, őszintén szólva néha visszasírom a „jó bor van, meg rossz” naiv állapotát. A fajtákat némileg ismerve például most azonnal a könnyedebb, savasabb vonalra asszociálok, amire a fajta predesztinálva van. (Persze, az osztrákok, de nekem az olyan művi, izzadtságszagú, ha őszinte akarok lenni.) Pedig nem kellene gondolnom semmire, hisz annyi borász, stílus és terület van idehaza, hogy ezek kombinációja szerteágazó végeredményt képes produkálni – egymástól igen távol esőket is.

Póstáék 2011-es kékfrankosa rendre lenyomta a teljes mezőnyt, borversenyeken, kóstolókon tarolt. Ezért magas volt a léc ezen évjárat előtt is, nyilván. Próbáltak is megfelelni az elvárásoknak a szekszárdi fivérek, szinte megáll benne a kanál, olyan sűrű az anyag, már persze kékfrankos mércével mérve. Az alkohol is magas, nyilván érett, hozamkorlátozott termés levét isszuk éppen. A színe is ennek megfelelően mélyebb, bordós, piros szélekkel és reflexekkel. Illat: mély, összetett, természetes vörösboros.

Az állaga krémes, tömény, amit jól ellensúlyoznak a korrekt savak. Az alkohol magas, de ehhez a testhez jól áll. A tannin közepes, finomszemcsés, integrált, de azért határozottan érezhető. Összességében egy férfias bor ez, közelebb az osztrák stílushoz, mégis sikerült a gyümölcsösségéből megőriznie annyit, hogy szívesen iszom. Tiszta örömforrás az erőteljesebb ízeket kedvelőknek.

Röviden: jó bor.

Posta Borház – Kadarka 2013 / Szekszárd

Kadarka hype van. Pedig hát… Nem egy combos fajta, macerás is a termesztése, talán pont ezért keresik az „ínyencek”. Ritka, hogy igazán összejön. Ha jó, akkor viszont nagyon oké tud lenni amúgy, a kvaterkázós ivóborok királya, mondhatni. Póstáék jól művelik ezt a műfajt (is), nem is vártam tőlük mást, mint stílusgyakorlatot.

Ehhez azonban először túl kellett esni az illaton. Az nem fincsi, bontás után furcsa buké, ami nem is szellőzik ki 1-2 óra alatt. Inkább 1-2 nap kell neki, hogy lecsökkenjen arra a szintre, ami már nem zavaró. Múltkor ezt szerencsére megbeszéltük – ez egy organikus szemléletű, természetes borászat. Szűretlen, manipuláció-mentes nedűkkel, amiknél becsúszhat valami szokatlan. Cserébe zamatosabb, komplexebb ízeket, aromákat kapunk.

Jelenleg épp ez a szitu. Zamatos, tüzes kadarkánk van. A 12,5-es alkohol a markáns savgerinccel élővé teszi a bort, mindeközben a vékonyabb fajta-jelleg miatt félelmetesen itatja magát mégis. Nagyon fűszeres, kevésbé gyümölcsös talán, de azért ott van a cseresznye-meggy és egy csipet szilva is. Szóval kadarkához képest is vannak érdekességek (a szilvára gondolok) és némi mélység. Pillanatok alatt kivégeztem a palackot.

Na jó, ha ilyen lenne minden kadarka, akkor érteném. A hype-ot.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés