Termékek Menü

Miért utáljátok a kézműves borászokat?

Szakmai rendezvényeken sommelier-k és újdonsült borszakértők rendre kirohannak a kézműves borászat ellen. Egy ismert blog munkatársa pedig nemrég azt írta, hogy már félve közelít a palackokhoz, nehogy a borász holmi divatos, a beavatkozás-mentes borkészítést zászlajára tűző újkori hóbort bűvöletében elkezdje csökkenteni a kén mennyiségét és elhagyja a bevált, sztenderd minőséget – évjárattól függetlenül - rendre produkálni képes praktikákat. Félti a jól megszokott techno-borát.

Mindeközben a párom noszogat, hogy írjak még arról, mitől is kézműves egy nedű. Merthogy a laikus ismerősei még mindig nem vágják, hiába szántam ennek a témának két és fél cikket korábban. Tök egyszerűen, hogy mindenki megértse. Pedig szerintem nem az a kérdés, hogy mit is takar pontosan a kézműves elnevezés, sokkal inkább az, hogy miért ez az egyetlen ágazata az élelmiszer-iparnak, ahol a fogyasztók elvárják a fogalom pontos definiálását és mi az, ami ilyen heves támadásra készteti a technológia-hívőket. Szerintem.

Merthogy különösebb vizet nem zavarnak a kézműves sörök, -sajtok, -csokik, - pékségek, pedig Dunát lehet rekeszteni manapság a magukat ide pozícionáló termékekkel. Ezeknél a fogyasztók üdvözlik a sokszínűséget, és definíció nélkül is el tudják dönteni, hogy egy úgynevezett kézműves termékért hajlandóak-e plusz pénzt, időt és/vagy energiát áldozni. Sőt, a Tolle és a Dreher sem szervez koalíciót és futtat kampányt az őstermelők ellen. Maximum kinyújtóznak ők is ebbe az irányba (bio-, szűretlen stb.) egy-egy termékvonallal, ha elég nagynak érzik már a fogyasztói igényt/piacot.

Szóval ennek a két dolognak (nagyüzem-kisüzem) jól meg kellene férnie egymás mellett, és legtöbbször meg is fér. Kisebb méret egyenlő drágább termék. Hozzájutni is nehezebb, limitált a disztribúció. Ha az adott áru nem nyújt annyi hozzáadott értéket, hogy ellensúlyozza ezeket a többlet költségeket, teljesen mindegy, minek nevezi magát a termelő, nem fogja tudni hosszú távon értékesíteni a portékáját. Van egy réteg, aki hajlandó áldozni a karakteresebb, egyéni ízekre, szeret kísérletezni, nem akar adalékokkal, segédanyagokkal kezelt/felturbózott árut venni, és van, akinek ez nem fontos, vagy nem engedheti meg magának. Utóbbi egyelőre nagyságrendekkel nagyobb errefelé, mint előbbi. Én alapvetően az első kategóriába tartozom, de nekem sincs időm mindig utána járni, szóval egy darabig a nagyüzemek dominanciája még nincs veszélyben.

A választ egyébként arra a kérdésre, amit feltettem (ti. hogy miért éppen a borászatban lehet  megtapasztalni ezt az ellenállást), magam sem tudom biztosan, csak föltevéseim vannak. Azt viszont tudom, hogy a kézműves borászkodáshoz az ellentábor által társított negatív konnotációkat (nem is kézműves, technológiailag hibás tételek stb.) rendre meg tudom cáfolni, vagy legalábbis árnyalni. Lehet, be is fejezem most, és külön, teljes cikket áldozok ennek a cáfolatnak. Addig gondolkodjatok el ti is azon, vajon miért bökik a természetes, beavatkozás-mentes borok készítői és fogyasztói ennyire a "szakma" szemét?!?

Tartalomhoz tartozó címkék: Gondolatok