Termékek Menü

Egyéniség a borban - a borászlélek visszatükröződése

Mr. Red
2017. 01. 31. 21:53:14

Három merlot sodródott az utamba mostanság, melyek a fajta minimum két arcát megmutatták szépen. Amúgy ez a szőlő univerzális, lehet belőle könnyed, gyümölcsös bort, és testes-tanninost is készíteni. Én mondjuk az előbbit szeretem, a borászok meg az utóbbit. Mert igen jól bírja az éghajlatunkat, így relatíve korán érő, hovatovább megbízható, nem túl kényes fajta. Így gyengébb évjáratokban is készülhet belőle drágább csúcsbor. Na de lássuk, mit is tud Szekszárd és Dél-Balaton merlot fronton!

Németh János Pincészet - Merlot 2013 (Szekszárd)

Janó ritkán téved, most is lazán hoz egy lazán komoly bort. Közepes test, szép gömbölyű savak, az alkohol fel sem tűnik, hogy majd’ 15%. A hordós jegyek jelen vannak, de túlzás nélkül, ügyesen adagolva. Finom, gyümölcsös, könnyed ivású, pedig korántsem súlytalan.

Tényleg jó inni, miközben, ha megpörgeted a szádban, kiderül, van ott azért tannin rendesen. De mivel remek az egyensúlya, itatja magát.

Klasszis merlot, szépen hozza a fajta-jellegeket, amúgy. Ha kicsit is csíped a fajtát, ne hagyd ki! Jómagam speciel nem annyira vagyok oda érte, de ezt komázom. Jól lavíroz a könnyed vonal és a bevezetőben említett komolyabb stílus között. Nem mellesleg pedig több nappal a bontás után is hibátlan volt!

Kislaki Bormanufaktúra - Szőlőskislaki Válogatás Merlot Jánoshegy 2011 (Dél-Balaton)

Hát ez más, koncentráltabb anyag. Sűrűbb, krémesebb. Komoly, komolykodó cucc, talán szűretlen, de legalábbis nem agyonszűrt. Igazán kellemes ez is, lágyabb savakkal, magasabb extrakttal, határozottabban hajlik a prémium tételek világa felé. A hordó elég karakteresen jelen van (illatban és tanninban is), de az anyag elbírja.

Szép, tartalmas, balatoni karakterrel bíró, melegebb tónusú merlot. Sajnos másnapra sokat vesztett a frissességéből, tompult a gyümölcsösség, és átvette az uralmat a tannin. Kár, mert igen jól indult…, végül is, ha rögtön megiszod…

Merfelsz Pincészet – Tsokoláta 2013 (Szekszárd)

Már illatban komplex, mély, még túlhűtve is. Színe sötét. A Merfelsz filozófia mentén ez a komolyabb, sűrűbb nagyboros vonal lesz, természetesen.

Kóstolva is egyből feltűnik a sűrűsége, mélysége, komplex ízvilága (keleti fűszerek, bors, szilva, ibolya, grape-fruit, meggy, csokoládé), mely meglepően élénk savakkal és markáns tanninokkal társul. Így a fajtára jellemző selymesség, bársonyosság itt nem annyira játszik. Érdekes, mert a tanninok ugyan határozottan ott vannak, de mintha kevésbé a hordótól lennének. Inkább a héjból - amolyan apró tűhegyek, nem a durva érdesség. És hiába szúrósak, nem zavarnak, mert ehhez a testhez kell az ellenpont.

Relatíve fiatal még, a csersav szerintem kerekedni fog idővel, és akkor egy krémes, testes, nőiesebb ital lesz majd belőle, én mégse tartogatom, az én ízlésemnek most van kész. Remek itóka, komoly, de jól iható, ünnepi, de nem nagyzoló. Minimális mértékben Cabernet Franc-t is tartalmaz, ha jól tudom.

Végül is nagy meglepetés nem ért: ebből a szőlőből ezek a borászok kivétel nélkül képesek jó bort készíteni, a kissé hűvösebb évjáratokban is. Maguk a tételek leginkább a gazda személyiségét, stílusát tükrözik vissza – Németh Janó laza, Légli Géza kissé bohókás/művészkedő, míg Merfelsz Gábor amolyan elmélkedős, filozofikus típus -, így hát leginkább egyéni ízlésen, preferencián múlik, melyik jöhet be neked leginkább.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés