Termékek Menü

BalatonBor – Lesz vajon a nyár slágere?

Mr. Red
2017. 04. 20. 21:02:50

Egri Csillag, Fuxli, Villányi Franc és a legújabb, a BalatonBor. Én minden ilyen kezdeményezést a keblemre ölelek, hiszen nincs is annál ideálisabb a szakma számára, mint amikor egy jól bejáratott brand égisze alatt, évjárattól, termelőtől, dűlőktől és alkalmasint még pontos fajta-összetételtől is függetlenül jól rá lehet sózni az aktuális termést a fogyasztóra. S mi ebben a jó az utóbbi számára? Az, hogy az átlagvásárló chablis-t, „bozsolét”, burgundit, bordói vöröset, barolót vagy chiantit vesz, és nagy ívben leszarja a termelőket, évjáratokat, dűlőket. (Hoppá, bocsánat: nem igazodik el ezek dzsungelében.) Ha mindez még egy könnyen megjegyezhető minőségi osztályozással is meg van spékelve (értsd, van rajta egy DOCG vagy Grand Cru pecsét), akkor megnyugszik, hogy a plusz 20 jurót igazán ügyesen költötte el.

Nehogy azt hidd, hogy ez itthon máshogy működik: nap, mint nap látom, hogy az a felső-közép osztálybéli anyuka, akiről tudom, hogy minimum 70 milliót érő házban lakik, a két kocsi még 20 misi, a füredi nyaralóról speciel jótékonyan megfeledkezve, ezer forintos no name villányit, vagy az éppen leárazott szir-szar rozét pakolja a kosarába feszt a CBA-ban. Mert ennyire érdeklik a részletek, ennyire akarja beleásni magát fajtákba, borvidékekbe, termelőkbe, évjáratokba. Jelenleg dúló dűlő-misztikum? Ugyan, ne röhögtess már…

Ezen lehet hőbörögni; vagy elfogadni, és könnyen megjegyezhető, egységes márkákat építeni, amik egy bizonyos stílust és minőséget konzisztensen hozni tudnak. (Lehet szapulni sok mindenért az előző rendszert, de tény hogy húsz év alatt a közelébe se jutottak az Egri Bikavér – nemzetközi és hazai - ismertségének egyetlen borvidéken és fajtával sem, pedig számtalan próbálkozás történt). Az ördög persze most is a részletekben rejlik: ha a borászok a maguk által felállított szabályrendszert sem veszik komolyan, nem tud felépülni az egységes stílus és a konzisztens minőség. Miért mondom ezt?  Mert hallani, hogy ha a vakkóstolón az esik ki, akinek nem szabadna, megismétlik a tesztet. Szóval hiába jó az ötlet, ha ez is olyan magyarosan valósul meg…

A BalatonBorral kapcsolatban is érzékelni némi dödögést (pl. az alapanyagok – címkék, karton, üveg, csavarzár – többe kerülnek nagy tételben, mint sokkal kisebb volumenben; az azzal megbízott csapatnak valahogy mindig csak az kötelezően felajánlott ingyen-repit sikerül ellocsolnia, a pénzért értékesítés nem akaródzik összejönni, stb. – ez roppant kínos és kicsinyes, furának sajnos errefelé nem mondanám), pedig alapvetően kitűnő a kezdeményezés. A címke fiatalos, a lesajnált olaszrizlingnek is adhat(na) egy löketet, reméljük, nem esik darabjaira már az elején ilyen ostobaságok miatt.

Térjünk rá a Sabarra. Ezt a pincét egy közgazdász alapította és vezeti, borászt pedig először a Villa Tolnay háza tájáról kölcsönöztek, ami azért nem rossz ajánlólevél, lássuk be. Segített is belökni a köztudatba őket, az más kérdés, hogy mindez később már inkább hátránynak bizonyult. A jelenlegi pincemester pedig - többek között - Bakó Ambrus mellett szolgált. A borok nagyobbik hányada felvásárolt szőlőből, fajélesztővel készül, így komoly hozamkorlátozást és nagyon testes, kézműves borokat számon kérni rajtuk nyilván nem érdemes. Feszes, profin elkészített, a méretből adódóan ugyanakkor mégsem igazán nagyüzemi, ergo karakteres tételeket ugyanakkor a háttér (borászok) ismeretében elvárhatunk.

A BalatonBor égisze alatt megjelent 16-os olaszrizlingjük márpedig éppen ilyen: üde, friss, feszes, fiatalos. Tiszta életerő és könnyedség. Nyári naplemente, dizsi, vitorlázás, szerelem, erotika és a többi. Fröccsnek egyenesen remek, de magában is csúszik, mint a veszedelem. Uniszex. Még a fajtajelleges, mandulás kesernyét is tudja, üde színfoltot képezve így a könnyed vonal Irsai-Cserszegi-Rozék tengerében. Igen széles az a célcsoport, ami erre a stílusra vevő lehet.

Ha a többi huszonvalahány pince is nagyjából ezt a vonalat és minőséget hozza ezen márkajel alatt, a BB (sic!) igenis lehet az idei nyár slágere!

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés Gondolatok