Termékek Menü

Az Öcsi, meg a Névtelen

Mr. White
2016. 02. 10. 11:07:39

Az Öcsi, meg a Névtelen

Kellenek a fehérborok a nagy vöröses időszakban is. Amikor már sok a tannin, elég a tömény és roppanó piros gyümölcsök érzetéből, mindenképpen jól jön valami más. Erre hoztam most nektek 2 találatot, egyik sem a pillekönnyű kategória képviselője, de nem is a komoly, testes fehérek világa. Amolyan belépő a nagyok felé vezető úton.

Szentesi Pince – Öcsi 2013 /Etyeki borvidék

A tudásszerző és szakmai borkóstolás oltárán elfüstöltünk 3 palackot, mire ez a cikk megszületett. Igazából én vagyok ludas 2 üvegben, és ha már így adódott, adtam egyet Mr. Rednek is. Egyértelműen élvezeti cikk. Öcsi a beceneve a Szentesi Pince Rajnai Rizling kísérletei közül a lazábbra hangolt változatnak. A Bátyus is nagyon jó dolog, de ahhoz általában kell egy kis komolyság, a hordó szeretete és igény a mélyebb élmények élvezetére. Az Öcsi volt hivatott megteremteni a könnyedebb vonalat, a laza hangulatot, a jól ihatóságot. Amikor a friss Zengő és az A Cuveé-t kóstoltam, akkor már írtam, hogy egy kis átrendeződés történt az aktuális kínálati sorban. Úgy éreztem, hogy a zenit lett hivatott átvenni az Öcsi helyét és valószínűleg nagyobb dolgokra lesz hivatott a korábbi könnyű kedvencünk. Így is lett. Már az első kóstoláskor vékonyra sikerült jegyzeteim is erről szóltak. Kellemes, kóstolgató és kihívó illat – kinek, mi -, hogy aztán a beteljesülés után egy laza pofonnal ébredj. Egyáltalán nem vékony. Sokkal több rajnaira jellemző karc és test van benne, mint az a korábbi években tapasztalható volt. Ettől még persze teljesen szép reduktív iskola, az évjárat komplexitása és minden nehézsége benne van. Nem kendőz, nem tünteti el. Lehetett volna növelni a palackszámot vagy bármi trükköt bevetni, hogy vékonyabb legyen és a megszokott lazaság legyen benne, ehelyett mélyebb karaktert kapott. A korábbiakra meg ott a Zengő (mondjuk mára már kifutott). Teljesen rendben van. Mi jól megvizsgáltuk. Többször is. Mr. Red is megjegyezte, hogy nem az a kis könnyű gyerek. De jól esett, nem? - kérdeztem vissza, és helyeslő bólogatás volt a válasz. Aki szereti a könnyű, de mégis karakteres borokat, annak azt tudom mondani, hogy a ’hülyének is megéri’. Komoly cucc a hétköznapokra. Azt gondolom, hogy az ilyen borokból kellene több az alsó szegmensben, és sokkal többen szeretnének jófajta borokat inni a mostani nem jók helyett.

Sziegl Pince – Névtelen 2014 /Hajósi borvidék

Névtelen a neve, ami önmagában sokat sejtet. Birtokbor ugye van, az nem lehet. Annak ráadásul más stílust szeret adni Balázs, de ez, ez tényleg egy kérdőjel. Már az illat is komoly kihívások elé állítja az embert: komplex, intenzív és nem egyszerűen megfejthető. Fürge mozgás, olajos korona, szép lefolyás. Minden egyben, ami egy jó borhoz kell. Egyébként pedig nyilván ilyen - ez a minimum, ami Balázstól elvárható. A korty sem kevésbé zavarba ejtő. Keresed, ízlelgeted, de igazán nem jutsz vele előre. Extraktokban gazdag, izgalmas, feszes és citrusos a korty. Nem annyira citrusos, mint a pince korábbi, 2014-es Birtokfehére volt, de érződik, hogy egy tőről fakadnak. Aki szereti a hordós hatást, ami nincs túlfeszítve és eltúlozva, valamint a könnyedebb, déligyümölcs ízeket, az kifejezetten szeretni fogja. Nyilván az évjárat nem adja, hogy komoly anyag legyen és tulajdonképpen - a korábbiak ellenére - nem is az. Valahogy minden van benne, ami ahhoz kellene, de mégsem lesz nehéz, testes történet, miközben egy izgalmas, élvezetes ital az érettebb vonalból. Többször volt már gondunk a 2014-es év adta intenzív citrusossággal, sokszor, néha mintha citromot nyalogattunk volna, de itt most jól ellensúlyozza a beltartalom és meg is nyugszik.

Mi a komoly móka, ami miatt kedves nekem? A fröccs. Kinyílik és egy egészen más arcát mutatja. Jobban előtérbe merészkedik a fa, előbújik a maradék cukor érzet, és elképesztően kellemes, üdítő, friss hatás lép a képbe. Jóóó!

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés