Termékek Menü

Biztos pont Szekszárdról – az év legvagányabb vöröse és egy remek bikavér

Mr. Red
2015. 07. 15. 12:00:00

Biztos pont Szekszárdról – az év legvagányabb vöröse és egy remek bikavér

Németh János biztos pont nálunk Szekszárdról, nem csak a testes, mégis elegáns, játékos, gyümölcsös vöröseit szeretjük (épp, amit a borvidéktől elvárunk), de a könnyedebbre hangol syrah-ja is évek óta egyik nagy kedvencem, ahogy a 2014-es pinot rozéja is sláger lett nálunk, gyorsan megkedvelték a vásárlók. Most itt az új Deviant és a piacon kapható egyik legjobb bikavér - legalábbis azok között, amiket eddig ittam, még nem talált legyőzőre.

Németh János Pincészet – Deviant Syrah 2013

Van az úgy, hogy rögtön érzed, ez a te borod, épp a te szájad íze szerint készült. Ilyenkor különösebb elemezgetés, elemeire cincálás nélkül, zsigerből érkezik a szerelem első kortyra érzés. Így voltam én a 2011-es Devianttal – a 2012-esről pedig itt olvashatsz –, és vagyok azóta is ezzel a borral. Nincs kecmec, túlgondolás, csak egyszerűen szeretem a gyümölcsösségét, a korántsem súlytalan könnyedségét, melyet pikánssá tesz a fajta fűszeressége, és komlexebbé az enyhén földes-fémes-szavasgombás aromái.

2013-ban is nagyon jó lett, megint csak ajánlom a mindennapokra, akár nyáron is. Lehűtve még a syrah szikárabb, fémes-földes jellege dominál, kicsit melegebben már egy gyümölcsbomba. A komoly alkohol ellenére (13.5%) sem érzed túlzónak, nem telít el, kívánod a következő kortyot. Olyan ritka már az olyan alkalom, amikor a jó barátok összejönnek egy kis beszélgetésre, ilyenkor nem tudok elképzelni jobb mulatságot, mint közben egy ilyen remek, vagány bort kortyolgatni.

Németh János Pincészet – Sygno Bikavér 2012

Legutóbb írtam Nyolcas Ádám magyar küvéjéről, amely igen korrekt tétel, azzal összehasonlítva Janó 2012-es bikavére még egy árnyalattal finomabb, kerekebb, selymesebb. Már annak, aki ezt keresi vörösben. Hangya-nemiszervnyi amúgy a különbség, tényleg nagyon érdekes, hogy ezek az apró eltérések mégis tökéletesen ráerősítenek a két borvidékkel kapcsolatos sztereotípiákra. Amíg az egri tétel hűvösen elegáns, addig a szekszárdi bujább, melegebb, behízelgőbb.

A 2011-as tételről azt írtam, a közízlésnek túl könnyed lehet. 2012 annyival volt melegebb, hogy ez a könnyedség már nem téma, az esetleges ellenvetéseim a múlt ködébe vesztek. Talán az is ebbe az irányba hatott, hogy ezúttal némi merlot is került a kékfrankos, kadarka, zweigelt és a Cabernet Franc mellé.

Kóstoláskor rögtön jön is ez a melegség, csak néhány tizedmásodperccel később húzza vissza a tökéletes tartományba a savgerinc. Remek gyümölcsök, amiket sikerült a borásznak megőrizni, puha tanninok, szolidan megbúvó alkohol (14%) - minden egyben van, nagyon szép tétel. Ennél jobb, kerekebb bikavért egyelőre nem találtam a piacon, ajánlom szeretettel.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés